lat

Миливојевић: Не заборављамо жртве злочина у Штрпцима


ПОДЕЛИТЕ:

На данашњи дан, 27. фебруара 1993. године, догодио се један од најужаснијих злочина из ратова током последње деценије прошлог века у бившој Југославији, када је из воза који је саобраћао између Београда и Бара, на железничкој станици Штрпци отето 18 путника бошњачке и један хрватске националности, који су потом свирепо побијени. Злочин је починила паравојна формација „Осветници“ под вођством осуђеног ратног злочинца Милана Лукића, али су до данас пронађени посмртни остаци само тројице убијених чија је једина „кривица“ била то што су Бошњаци и Хрвати.

„Овај ужасан злочин нас опомиње какве су и колико трагичне последице политике мржње, националне и верске нетрпељивости, која је вођена током деведесетих, а чији су актери и следбеници нажалост и данас на власти у Србији,“ изјавио је председник Извршног одбора Демократске странке Срђан Миливојевић.

Трагични догађај из Штрпца нас такође упозорава на то какве су последице ратнохушкачких повика попут оног који је из Народне скупштине Србије упутио тада радикал, а данас председник Српске напредне странке Александар Вучић. „Убијте једног Србина и ми ћемо убити стотину муслимана!“, јесу речи које су уписане на најмрачније странице политичког бешчасћа у Србији.

“Памтећи све жртве те срамотне политике, не заборављајући ни злочине, ни злочинце, и даље смо посвећени изградњи толерантног друштва, добросуседских односа и европске Србије у којој свако има право на достојанствен живот и мир,” поручио је Срђан Миливојевић.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ