lat

Међународни Дан детета


ПОДЕЛИТЕ:

Иако Конвенција о правима детета постоји три деценије, сведоци смо, нажалост, како се деци у Србији свакодневно ускраћују њихова права.

Стотине деце у Србији се лечи хуманитарним акцијама и добровољним прилозима зато што не постоје услови за њихово лечење у земљи. Десетине деце умире од болести које су се могле превенирати. Хиљаде деце не наставља школовање због немаштине. Много деце немају ниједан обезбеђен оброк у школи. Укинуте су и амбуланте у образовним установама, као облик свима доступне, примарне заштите. Деца и даље трпе злостављање, искоришћавање и насиље. Малишани са специјалним потребама још увек немају услове за одрастање као њихови вршњаци у развијеним земљама. Образовни систем са мањковостима које нису отклоњене не представља оквир за пун развој личности детета. Прокламовани циљеви у школству нису испуњени, што ни спорадично опремање школа компјутерима и училима не може да измени. Медији у Србији навођени од власти не афирмишу позитивне примере, напротив, и нема садејства у грађењу вредносних система и културних модела. На националним фреквенцијама истиснути су образовни и програми намењени деци. У уметности за децу комерцијални принцип потиснуо је све друге, стварне разлоге и потребе.

Као странка залажемо се за друштво у којем ниједна животна околност не може стати на пут дечијој срећи. Демократска странка увек се трудила сензибилизовати јавно мњење и установе за потребу заштите малолетника од злоупотебе, насиља и разних облика дискриминације.

Такође, давали смо подршку и стварачки допринос у креирању бољег и праведнијег друштва, подстицали организације које се баве људским правима и слободама на предузимање конкретних корака у заштити и унапређењу дечијих права јер су та права темељ изградње напредног друштва. Темељ за свет без насиља је средина у којој деца постају пријатељи, где уче и раде сарађујући и одрастају са спознајом о сарадњи и међузависности.

Демократска странка захтева да уместо пуних уста празне приче о правима детета свако у овој земљи има пуне руке посла око обезбеђивања онога што деци припада.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ