lat

Марјановић: У Скупштини постоји иницијатива посланика за смену РЕМ-а и мишљење савета


ПОДЕЛИТЕ:

Посланица Демократске странке (ДС) и бивша председница скупштинског Одбора за културу и информисање Весна Марјановић подсетила је данас да је група од 23 посланика још у априлу 2017. године предала Скупштини Србије предлог да се по хитном поступку разреше чланови РЕМ-а, као и мишљење савета, али да та иницијатива није никада стављена на дневни ред.

Марјановић је агенцији Бета рекла да је Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) послао и мишљење о захтеву опозиције, али да никада поступак није окончан односно да га председник Одбора за културу и информисање није ставио на дневни ред, што је по закону био дужан да учини.

Смена чланова РЕМ-а и сада је један од захтева на коме инсистирају окупљени у Савезу за Србију и Стручни тим протеста "Један од пет милиона", а о ком је јуче било речи на округлом столу власти и опозиције. Представници владајуће већине међутим не желе да испуне тај захтев тврдећи да смена чланова Савета РЕМ-а није у складу са законом, који прописује да је осим захтева посланика за смену потребно и мишљење Савета о разрешењу члана.

Марјановић је рекла да је необична одредба закона којом сам Савет треба да да мишљење о свом раду, али да и то мишљење у Скупштини Србије постоји још од маја 2017. године пошто су посланици опозиције у априлу упутили званичан захтев за њихову смену.

Марјановић је рекла и да није обавезујуће мишљење чланова Савета који је иначе навео да су захтеви 23 опозициона посланика "неосновани" и да су у иницијативи "паушално" набројани чланови закона који су прекршени.

Она је истакла да је по добијању мишљења одбор морао да се изјасни и разговара са члановима савета, а потом предлог стави на пленум.

"Суштина је да је процедура недовршена јер се чланови Савета РЕМ-а осећају јачим и од Скупштине која их бира и знали су да се о њима неће расправљати", оценила је она.

Марјановић је подсетила да је 2017. године повод за смену чланова Савета РЕМ био одлука тог тела да не прати начин на који медији извештавају о председничким кандидатима што су образлажили техничким разлозима и истакла да би разлози за њихову смену могли данас још доста да се допуне.

У тадашњој иницијативи коју су потписали ДС, СДС, део посланичког клуба "Нова Србија Покрет за спас Србије" (Санда Рашковић Ивић и Ђорђе Вукадиновић), посланици Зоран Живковић и Мариника Тепић се истиче да је један од основних циљева РЕМ-а да доприноси стварању, очувању, заштити и развоју слободе мишљења и изражавања и заштити интереса јавности у области електронских медија, на начин примерен демократском друштву, али да РЕМ одбија да врши улогу регулатора у складу са законом, те да су чланови Савета РЕМ-а "угрозили рад тог тела због чега су одговорни Скупштини".

Наведено је да Устав гарантује грађанима право на обавештеност и приступ подацима који су у поседу државних органа, а да је Савет одлучио да не обавља послове регулације и не врши надзор електронских медија током изборне кампање, да не реагује на појаве кршења начела "без дискриминације", да не објављује податке непрестане 24-часовне контроле рада медија са националном покривеношћу коју редовно врши.

(Извор: Бета)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ