lat

Манојловић: Недопустиво је објашњење да је РЕМ расписао нови конкурс и да је небитно шта је било до сада


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка још једном позива све политичке актере, представнике цивилног друштва, стручну јавност из области јавног информисања, академску заједницу и све слободоумне грађане да подрже следеће ургентне захтеве:

- поништење Конкурса о додели националних фреквенција, због флагрантног кршења медијских закона и самог Правилника о додели,
- покретање поступка против прекршиоца,
- распуштање овог сазива РЕМ-а.

Обнављање дозвола за четири приватне телевизије, које су их и до сада користиле, представља грубо одступање од прописаних критеријума за доделу фреквенција са националном покривеношћу, које су прецизиране у документу РЕМ-а „Правилник о минималним условима и критеријумима за одлучивање у поступку издавања дозволе“, и то посебно оних дефинисаним у члановима 28, 29. и 31. који се тичу квалитета програма.

Захтев да се конкурс поништи и поново распише, темељи се и на кршењу одредбе из члана 96. Закона о електронским медијима која обавезује РЕМ да узима у обзир да ли су електронски медији, који су већ пружали медијску услугу, поштовали услове садржане у Закону (чл. 47-70) и услове из дозволе. „Недопустиво је самосвојно тумачење законских норми и изјава председнице Савета да је ово нови конкурс и да се не узима у обзир шта је било до сада,“ закључила је потпредседница Демократске странке Татјана Манојловић.

Када се погледају поменути чланови Закона 47-70. (а посебно чланови 47, 50, 51, 61. и 68) лако се да утврдити да су телевизије са националном фреквенцијом систематски кршиле ове одредбе током претходне деценије. Тиме су нанели немерљиву штету грађанима Србије, лишавајући их истинитог, објективног, благовременог информисања.

„Важност одлуке о поништавању конкурса о додели националних фреквенција не ставља у други план оно што је за демократизацију друштва и враћање Србије у ред уређених држава, неопходан предуслов: да РТС заиста ради у складу са Законом о јавним медијским сервисима, а не да буде још једна полуга у рукама власти,“ поручила је Татјана Манојловић.

Потпредседница Демократске странке још једном је позвала све појединце и представнике организација, уколико су сагласни са овим захтевима, да их својим потписима и подрже.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ