ћир

Malinović: Pitanje je kuda ide Srbija


PODELITE:

I pre dolaska američkog zvaničnika Tomasa Zarzeckog u posetu Srbiji, beogradski mediji, a pre svega tabloidi, krupnim naslovima najavlju da "Amerikanac dolazi da nam preti sankcijama" ili da su u Americi pobesneli zbog pancira.

Penzionisani general i funkcioner Demokratske stranke Sreto Malinović za Glas Amerike kaže da posle demonstracije sistema S-400 i Pancir na nedavnoj zajedničkoj vežbi sa Rusima, za njega poseta Zarzeckog nije neočekivana.

"Verujem da mnogi smatraju da je to povezano sa kupovinom helikoptera Mi35 ili Pancira - ja lično mislim da nije. Suštinski su došli zapravo da vide šta to Srbija radi i kuda Srbija hoće. I šta se time demonstrira. Suštinski - kakve su političke poruke", smatra Malinović.

Prema njegovoj oceni, teško je proceniti hoće li Srbija biti izložena nekim sankcijama, ali je činjenica, ističe Malinović, da je firma Rosoboronexport, koja je sa srpskim SDPR-om nosilac posla u vezi sa kupovinom helikoptera Mi35 - pod američkim sankcijama.

"Ako ste primetili niko nije pravio problem Migova 29, niko nije pravio pitanje čak ni tenkova T72, ni onih BRDM-ova. Trenutno je došlo u žižu interesovanje Amerike za dešavanje na našem terenu posle dolaska S-400 i Pancira na naš teren. I poenta je šta su Rusi hteli da poruče time. I kome", kaže Malinović.

U razgovoru za Glas Amerike, on podseća da je i Turska kupila sistem S400, da je dobila upozorenje Amerike, ali da se nije išlo dalje od toga, jer je Turska ključni partner SAD i NATO u tom regionu. Srbija nema tu ulogu i važnost, dodaje Malinović i ukazuje na političku dimenziju cele priče:

"Pre svega se želi videti kuda zemlja, koja pledira da bude partner Americi i pledira da ide u Evropu, kuda ona zapravo ide sa praktičnim radnjama koje provodi na polju odbrambene saradnje".

Ukoliko se i dogode neke sankcije, prema mišljenju Srete Malinovića, "to bi moglo da se završi na ministru odbrane ili njegovom pomoćniku, koji su bili najglasniji u vezi sa ovom nabavkom Pancira, S-400 i drugog naoružanja, ili zajedničkih vežbi sa Rusima i slovenskog bratstva".

"Mi nismo toliko značajni, a možemo dobiti po nosu kao da smo ne znam kako značajni samo zato što ne igramo kako treba", kaže Malinović na kraju razgovora za Glas Amerike.

(Izvor: Glas Amerike)

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE