ћир

Lutovac: Želimo da vratimo slobodu i dostojanstvo građana


PODELITE:

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac gostovao je u emisiji „Pravi ugao“ na Radio-televiziji Vojvodine i sa voditeljkom LJubicom Gojgić razgovarao o posledicama lažnih izbora u stranci i daljem razvoju događaja, reformama unutar stranke, odnosima u opoziciji i položaju Demokratske stranke unutar opozicionog bloka, ali i neophodnosti posredovanja Evropske unije u dijalogu sa vlašću i predstojećoj borbi za izborne uslove koji bi omogućili fer i poštene izbore.

„Ne može da se desi da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu prihvati argumente Branislava Lečića da su oni legitimni predstavnici Demokratske stranke. Taj zahtev je zasnovan na falsifikatima i lažima, a ne Statutu Demokratske stranke i za to bi sledila krivična prijava,“ potvrdio je Zoran Lutovac.

Jedini izbori u Demokratskoj stranci bili su 2. juna 2018. godine. Tada je Zoran Lutovac, u prvom krugu, pobedio Gordanu Čomić i Branislava Lečića. Pokušaj grupacije "večitih funkcionera" da preotmu Demokratsku stranku i da je stave na uslugu Vučiću nije uspeo.

„Nismo slučajno došli u situaciju da smo svi bili ispod cenzusa i da smo tek sada, kad smo počeli da se ukrupnjavamo postali ponovo relevantni. Dokle god budemo razmišljali o ličnim ambicijama, o svojim strankama, pa tek onda o javnom interesu, neće biti ništa od opozicije. Zato mi želimo na našem primeru (Demokratske stranke) da pokažemo da sve to treba da se obrne: na prvom mestu građani i javni interes, na drugom mestu stranka, na trećem mestu lična ambicija. To je put kojim se vraća poverenje,“ odgovorio je Zoran Lutovac na pitanje hoće li DS preživeti i moći da bude lider u opoziciji.

Demokratska stranka hoće da učestvuje na izborima, ali ono što je letos organizovano nisu bili izbori. Četiri uslova su neophodna da bismo imali slobodne i poštene izbore - slobodni mediji, izjašnjavanje građana bez ucena i pritisaka, sprečavanje zloupotrebe državnih i javnih resursa i neutralna i kompetentna administracija – i o njima je detaljnije govorio predsednik demokrata gostujući u emisiji kod LJubice Gojgić.

„Aleksandar Vučić ima dnevno koliko kod poželi sati u medijima, gde može da ga vidi po nekoliko miliona ljudi, a mi moramo da idemo od vrata do vrata. Treba nam pet godina da obiđemo i razgovaramo sa onoliko ljudi do koliko on može da dopre u samo jednoj i to prosečno gledanoj emisiji... Uz pomoć slobodnih medija, građani mogu da čuju šta mi mislimo o svim važnim društvenim pitanjima, o našem programu, našu kritičku misao upućenu vlasti i šta bismo mi drugačije uradili. Ako nema toga, slobodnih medija, vi niste informisani i vi o nama čujete i zaključujete isključivo na osnovu onoga što o nama govori Aleksandar Vučić. U takvoj situaciji, vi ne birate: vi ste ili plod njegove beskrupolozne kampanje ili ste iziritirani time i idete u apatiju,“ zaključuje Zoran Lutovac.

Predsednik demokrata smatra da su za ostala tri uslova najvažniji mehanizmi.

„Kada su u pitanju ucene i pritisci, Ustav i zakon su jasni, ali vrlo dobro znamo da je u praksi nešto drugo. Mi želimo da obezbedimo da se to što piše u Ustavu i zakonima sprovodi u praksi. Nećemo da razgovaramo da li ćemo da poštujemo Ustav i zakone i u kojoj meri, to nije tema. Ustav i zakoni moraju da se poštuju, a jedina tema za razgovor jeste kako naći mehanizme i procedure kako ćemo to sprovesti u delo.“

„Isto važi i za zloupotrebu javnih resursa, a najpoznatiji primer svakako jeste onaj kada je vlast u Lučane poslala ljude koji rade u javnim preduzećima u Vojvodini, sa imovinom i resursom tih preduzeća, da vode kampanju u Lučanima. Neutralna administarcija je dugoročni projekat, ali važno je napraviti prve korake – izmeniti sadašnje mehanizme i procedure,“ izjavio je Zoran Lutovac.

Bojkot se pokazao kao dobar, ali sada moramo preći na sledeći nivo. Pobuna i građanski otpor su demokratske institucije, onda kada su uzurpirana ljudska prava građana. Pobuna je krajnje sredstvo. Mi želimo da se sve to reši razgovorom, da se uključi razum, da se vrati ono što pripada građanima. Ako se ignorišu prava građana, ako su diskriminisani, oni imaju pravo da se pobune.

Informativna služba Demokratske stranke

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE