lat

Лутовац: Желимо да вратимо слободу и достојанство грађана


ПОДЕЛИТЕ:

Председник Демократске странке Зоран Лутовац гостовао је у емисији „Прави угао“ на Радио-телевизији Војводине и са водитељком Љубицом Гојгић разговарао о последицама лажних избора у странци и даљем развоју догађаја, реформама унутар странке, односима у опозицији и положају Демократске странке унутар опозиционог блока, али и неопходности посредовања Европске уније у дијалогу са влашћу и предстојећој борби за изборне услове који би омогућили фер и поштене изборе.

„Не може да се деси да Министарство за државну управу и локалну самоуправу прихвати аргументе Бранислава Лечића да су они легитимни представници Демократске странке. Тај захтев је заснован на фалсификатима и лажима, а не Статуту Демократске странке и за то би следила кривична пријава,“ потврдио је Зоран Лутовац.

Једини избори у Демократској странци били су 2. јуна 2018. године. Тада је Зоран Лутовац, у првом кругу, победио Гордану Чомић и Бранислава Лечића. Покушај групације "вечитих функционера" да преотму Демократску странку и да је ставе на услугу Вучићу није успео.

„Нисмо случајно дошли у ситуацију да смо сви били испод цензуса и да смо тек сада, кад смо почели да се укрупњавамо постали поново релевантни. Докле год будемо размишљали о личним амбицијама, о својим странкама, па тек онда о јавном интересу, неће бити ништа од опозиције. Зато ми желимо на нашем примеру (Демократске странке) да покажемо да све то треба да се обрне: на првом месту грађани и јавни интерес, на другом месту странка, на трећем месту лична амбиција. То је пут којим се враћа поверење,“ одговорио је Зоран Лутовац на питање хоће ли ДС преживети и моћи да буде лидер у опозицији.

Демократска странка хоће да учествује на изборима, али оно што је летос организовано нису били избори. Четири услова су неопходна да бисмо имали слободне и поштене изборе - слободни медији, изјашњавање грађана без уцена и притисака, спречавање злоупотребе државних и јавних ресурса и неутрална и компетентна администрација – и о њима је детаљније говорио председник демократа гостујући у емисији код Љубице Гојгић.

„Александар Вучић има дневно колико код пожели сати у медијима, где може да га види по неколико милиона људи, а ми морамо да идемо од врата до врата. Треба нам пет година да обиђемо и разговарамо са онолико људи до колико он може да допре у само једној и то просечно гледаној емисији... Уз помоћ слободних медија, грађани могу да чују шта ми мислимо о свим важним друштвеним питањима, о нашем програму, нашу критичку мисао упућену власти и шта бисмо ми другачије урадили. Ако нема тога, слободних медија, ви нисте информисани и ви о нама чујете и закључујете искључиво на основу онога што о нама говори Александар Вучић. У таквој ситуацији, ви не бирате: ви сте или плод његове бескруполозне кампање или сте изиритирани тиме и идете у апатију,“ закључује Зоран Лутовац.

Председник демократа сматра да су за остала три услова најважнији механизми.

„Када су у питању уцене и притисци, Устав и закон су јасни, али врло добро знамо да је у пракси нешто друго. Ми желимо да обезбедимо да се то што пише у Уставу и законима спроводи у пракси. Нећемо да разговарамо да ли ћемо да поштујемо Устав и законе и у којој мери, то није тема. Устав и закони морају да се поштују, а једина тема за разговор јесте како наћи механизме и процедуре како ћемо то спровести у дело.“

„Исто важи и за злоупотребу јавних ресурса, а најпознатији пример свакако јесте онај када је власт у Лучане послала људе који раде у јавним предузећима у Војводини, са имовином и ресурсом тих предузећа, да воде кампању у Лучанима. Неутрална администарција је дугорочни пројекат, али важно је направити прве кораке – изменити садашње механизме и процедуре,“ изјавио је Зоран Лутовац.

Бојкот се показао као добар, али сада морамо прећи на следећи ниво. Побуна и грађански отпор су демократске институције, онда када су узурпирана људска права грађана. Побуна је крајње средство. Ми желимо да се све то реши разговором, да се укључи разум, да се врати оно што припада грађанима. Ако се игноришу права грађана, ако су дискриминисани, они имају право да се побуне.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ