lat

Лутовац: Заједнички циљ грађана и опозиције је да врате своја отета права


ПОДЕЛИТЕ:

Председник Демократске странке др Зоран Лутовац гостовао је у Јутарњем програму на телевизији Нова С и говорио о тренутној политичкој ситуацији у Црној Гори, паралели између опозиције у Црној Гори и Србији која је ових дана итекако актуелна тема, али и најновијим догађајима унутар Демократске странке.

Упитан да ли се у Србији може појавити „нови Кривокапић“, председник Демократске странке рекао је да суштина није у новом Кривокапићу. „Суштина је да је опозиција добила ове изборе захваљујући томе што је ишла у три колоне нудећи 3 различите политичке опције: једна је либерално-грађанска коју је предводио Дритан Абазовић, једна је лево од центра коју је предводио Бечић и трећа је та коју је предводио Кривокапић, а која је обухватала оне који су традиционално настројени. Веома је важно знати да су све три колоне биле мултиетничке. Направљен је договор: државност и спољнополитичка оријентација нису довођени у питање, а у првом плану била су питања која тиште грађане, тако да овог пута владајућа коалиција није успела да наметне тему подела по идентитетским питањима,“ појаснио је свој став председник демократа.

Много тога што је урађено у Црној Гори понуђено је у Србији још пре две године, кроз Савез за Србију. Обећано је да ће се правити експертска влада, баш као и у Црној Гори,и тражено је обезбеђивање елементарних услова за изборе. С друге стране, док је у Србији медијска слика прилично мрачна, у Црној Гори су најтиражнији опозициони листови и постоје две телевизије које покривају целу Црну Гору. Црногорска опозиција је само јединственим наступом и јединственим захтевима успела да се избори за предуслове да изађе на изборе на којима може да учествује барем колико-толико равноправно. То је оно за шта се залаже српска опозиција данас. Није спорио изаћи на изборе, али је потребно организовати изборе. Ово што се организује у Србији нема везе са изборима.

Питање које се неизбежно поставља јесте и да ли је Црна Гора заиста успела да се избори за све неопходне предуслове за одржавање избора.

„Црна Гора је прелазним владом, која је успостављена уз помоћ Европске уније, баш као што је у Македонији то учињено, успела да обезбеди велики број предуслова да би се изашло на изборе и да би се ти избори могли стварно назвати изборима. Ми смо у тој фази, фази борбе да обезбедимо елементарне услове, да изађемо на такве изборе и позовемо грађане да гласају. Овде није била ствар опозиције да ли ће позвати грађане или неће - нису наши грађани на дугме, па да ми кажемо да излазимо и они изађу на изборе, а кад ми кажемо да не излазимо, они не изађу. Грађани су ти који су схватили да нема правог избора, да нема могућности да се било шта бира, да је трка неравноправна и они би, чак и да је опозиција пристала да изађе на такве изборе, реаговали негативно. То је заједничка ствар и грађана и опозиције, да врате своја права назад и да у равноправној утакмици покаже ко шта може,“ сматра др Зоран Лутовац.

Након синоћне одлуке Извршног одбора Демократске странке да Радослав Милојичић Кена, Слободан Милосављевић, Балша Божовић и Бранислав Лечић буду искључени из странке због повреде Статута и Етичког кодекса странке и њиохове реакције у јавности, било је изузетно важно нагласити да се овде се не ради о различитом мишљењу, већ о различитом деловању јер је мањинско мишљење у странци не само дозвољено, него и пожељно, да никакви избори у Демократској странци нису расписани и да су кључне разлике јасно видљиве свима и у странци и ван ње.

„Ми сматрамо да треба да будемо оштра опозиција Вучићу, они сматрају да треба да будемо конструктивна опозиција или чак и партнери. Друга кључна разлика је та што ми сматрамо, и тако смо и добили подршку унутар Демократске странке, да је потребно реформисати, ревитализовати Демокраску странку, отворити врата према новим људима и дати могућност онима који се још нису исказали; док они сматрају да треба наставити по старом и да вечити функционери треба да имају утицај у Демократској странци, без обзира да ли су изабрани да буду функционери и да управљају странком. Кључно питање јесте то што ми желимо да странка буде транспарентна и отворена према грађанима, да се пре свега бави јавним добром, а на крају тек личним амбицијама. Код њих је то обрнуто - на првом месту је питање где сам ту ја,“ појаснио је др Зоран Лутовац.

Пред сам крај прелиставања штампе, разговор се повео и о почетку школске године и тешкој ситуацији у којој се данас налазе ученици, наставници и родитељи због пандемије.

„То мало подсећа на ситуацију уочи избора - одједном, када је требало да се одрже лажни избори, ситуација је нагло почела да се поправља. Сад почиње школска година и ситуација се поново одједном поправља. Наравно да је потребна већа самоконтрола и контрола у спровођењу мера, али је очигледно да је потребна и контрола Кризног штаба. Многи стручњаци указују на чињеницу да су подаци фризирани и да су били под утицајем политике и то је нешто што је недопустиво. Кризни штаб је својим понашањем уочи и за време избора непоправљиво нарушио свој кредибилитет, тако да сада апели Кризног штаба наилазе на игнорисање грађана, који све што чују узимају са резервом,“ закључио је др Зоран Лутовац.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ