lat

Лутовац: За идеје се мора борити и жртвовати


ПОДЕЛИТЕ:

Знам да ће неке будуће демократе и демократкиње стајати пред новинарима и да ће рећи да су у борби тријумфовали, јер од ње никада нису одустали. Рећи ће да су их тако научили они који су борбу започели. Рећи ће ванвременску истину: рећи ће да се за неке идеје мора борити, па и жртвовати.

Број слика: 7

ГАЛЕРИЈА СЛИКА

На данашњи дан, пре тридесет година, одржана је Оснивачка скупштина Демократске странке, којом је обновљен рад предратне странке. Тим поводом председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да су у неким срећнијим земљама и временима годишњице попут ове повод за славље, за сећање на старе успехе, за радост и дружење, али да Демократска странка данас нема тај луксуз, јер данас у Србији нема много повода за славље.

„Неко је рекао да нико не зна шта будућност доноси, осим онога ко доноси будућност. Не могу вам рећи колико ће нам времена бити потребно да остваримо циљеве које су пред нас поставили наши оснивачи. Можда ће за њихово потпуно остварење бити потребно још 30 година. Многи од нас можда неће дочекати тај дан. Али знам да ће тај дан доћи“, рекао је Лутовац и истакао да зна ко ће ту будућност донети.

„Знам да ће неке будуће демократе и демократкиње стајати пред новинарима и да ће рећи да су у борби тријумфовали, јер од ње никада нису одустали. Рећи ће да су их тако научили они који су борбу започели. Рећи ће ванвременску истину: рећи ће да се за неке идеје мора борити, па и жртвовати.“

Лутовац је рекао да Демократска странка данас не слави, јер демократе знају да ово где смо данас није одредиште, већ само успутна станица.

„Наши оснивачи су пре 30 година знали колико су далеко циљеви које су поставили. Знали су и колико су јаке и опасне силе које нам стоје на путу, али су били сигурни да су неке идеје важније од судбине појединца. Да се за неке идеје мора борити, па и жртвовати. Због њих, због свих оних који су веровали у нас, који су нам дали свој глас, због оних који су стајали испред кордона, који су се супротстављали свеприсутном злу и лудилу, а поготово због оних чије време тек долази, данашњи дан нам је само још један радни дан. Зато нећемо славити, већ ћемо поднети извештај нашим оснивачима, нашим члановима и симпатизерима, грађанима. Поднећемо извештај о томе шта данас чинимо да вратимо поверење бирача, грађана и слободоумних људи који у Демократској странци препозњу успаваног џина и бескомпромисног борца који је потребан Србији, као што је био потребан и пре 30 година“, рекавши да имена Борислава Пекића, Десимира Тошића, Љубомира Тадића, Зорана Ђинђића, Момчила Грубача, као и хиљада других који су себе и своје дело уградили у Демократску, све људе који се данас називају демократама, све људе обавезују на то.
Солидарност и јединство у бори за основа права и слободе

Лутовац је истако да када је деловало да је српска опозиција потпуно поражена и разједињена, када је изгледало да је Србија потпуно препуштена на милост и немилост клептократској владавини Александра Вучића, да је тада демократска странка донела тешку, али једину исправну одлуку, да разлике остваи по страни, и са осталим опозиционим странкама и покретима формира Савез за Србију, што ће, наводи он, истог тренутка променити политичку ситуацију у Србији.

„Изашли смо са грађанима на протесте. Потписали смо Споразум са народом. Појавила се нада да је могуће одупрети се терору који режим свакодневно спроводи над свим мислећим и слободоумним људима. Савез за Србију основали смо заједно са свима који су у том тренутку препознали потребу да се боримо за основне предуслове за стварање нормалног друштва. По агресивним реакцијама режима јасно је да је потез био добар. Савез није, нити ће икада бити коалиција странака сличних идеологија, напротив, он је место где су се различити окупили око најосновнијег: слободни избори, слободни медији, владавина права.“

„Ако у земљи влада медијски мрак, ако не смете да гласате слободно, ако моћници могу да вас затворе јер говорите истину, онда идеологије губе на важности. Важни су права и слободе. Тамо где нема слободе мишљења и говора, нема ни политичких идеологија, постоје само воља тиранина и насиље“, нагласио је Лутовац.

Он је рекао да кроз Савез за бојкот показујемо и режиму и свету, да овако више неће моћи.

„Или ћемо остварити најосновније услове за слободне изборе или ћемо показати да у Србији више нема слободе и да овде борба кроз политичке институције више није могућа. Само уједињени можемо да се изборимо са режимом који не осећа одговорност нити стид. Који не преза ни од чега, јер зна колико је огрезао у криминалу.Само заједно можемо улити наду и сигурност њима, и стотинама и хиљадама других, који морају да дигну свој глас против овог лудила. Наду да је другачије друштво могуће. Сигурност да неће бити сами, да неће бити заборављени. Да ће неко стајати уз њих и њихове породице када режимски плаћеници, таблоиди и батинаши буду насртали.“

Снажна Демократска странка и визија модерне, демократске Србије

Лутовац је, у супротности са Савезом за Србију поставио основани Грађанско демократски клуб, као место одакле ће Демократска странка пред грашане изаћи са конкретним програмом, најбољим идејама и честитим људима.

„Ако је Савез за Србију место где идеолошке разике остављамо по страни, Грађански демократски клуб који смо формирали пре два месеца представља начин да идеологију и програм на прави начин вратимо у политику. Грађански демократски клуб представља место кроз које ћемо водити дебату са онима које вреди слушати. Клуб ће бити место где ћемо бити и критиковани, где ћемо моћи да тестирамо и коригујемо страначку политику кроз отворену расправу. Место где ћемо се борити да се знање врати у политику.“

Лутовац је истако да ако странка жели да врати поверење грађана, она најпре мора сопствену кућу да доведе у ред, рекавши да враћање дуга није само пуко финансијско разудуживање, већ да странка жели да у потпуности функционише транспарентно. Као гарант демократа да тако и буде, основана је Комисија за финансијску контролу.

„Најбољи начин да покажемо да смо озбиљни у намери да поштење установимо као основни постулат функционисања странке је да финансије у потпуности отворимо угледним стручњацима и професорима наше академске заједнице, који чине Комисију за финансијску контролу. Улога комисије јесте да контролише, прати и оцењује финансијске токове у Демократској странци и да успоставља јасан и транспарентан систем контроле трошења финансијских средстава странке.“

Лутовац закључио је да ће наведени процеси доживети врхунац проширивањем и јачањем Демократске странке.

„За Демократску странку се говорило да је највећи српски „расадник странака“. То је и било логично, странка слободоумних мислећих људи, у младој демократији као што је српска - била је подложна различитостима у мишљењу које су природно доводиле до одвајања одређених људи. Међутим, у протеклих 30 година странка је сазрела. Ми смо сазрели. Време је да престанемо да се делимо и да почнемо да се уједињујемо са онима са којима делимо идеологију, са онима са којима се слажемо око циљева за које се боримо, иако се некада размимоилазимо у мишљењу око метода којима ћемо те циљеве остварити“, закључио је он.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ