lat

Лутовац за Данас: ДС је покретач свих важних промена у нашем друштву


ПОДЕЛИТЕ:

Председник Демократске странке др Зоран Лутовац за “Данас”

Зоран Лутовац, председник Демократске странке у данашњем интервјуу за Данас изјавио је да се Демократска странка, као оснивач Савеза за Србију, залаже за европске интеграције. Он је рекао и да је Савез за Србију шаролик савез окупљен око заједничког циља нормализације Србије.

„Разликујемо се идеолошки, али имамо заједнички циљ: створити околности у којима ћемо моћи да пред грађане изађемо са својим разликама“, поручио је Лутовац.

Лутовац је рекао да су демократе данас посвећене уједињењу у снажну Демократску странку.

„Неопходно је да отклонимо све правно-техничке препреке и да детаљно утврдимо на који начин ће се то спровести, али то не зависи само од ДС-а, него и од оних који се уједињују у ДС. Политичка воља да се то учини је већ демонстрирана. Очекујем да врло брзо учинимо све што је неопходно како бисмо се и формално-правно ујединили у Демократску странку, јер је то у интересу не само чланова и симпатизера, него и свих грађана Србије.“

На питање о спекулацијама јавности да ће се уједињење десити 3. фебруара, Лутовац је рекао да ће тај датум, који се слави као оснивање Демократске странке, обележити на пригодан начин, јер је то велики датум не само за ДС, него и за цело друштво и демократију у Србији.

„ДС није само једна од странака на политичкој сцени Србије, него покретач и креатор свих важних промена на боље у нашем друштву“, истакао је Лутовац.

Одговарајући на питање о финансијама странке, Лутовац је потврдио да је странка још увек под финансијском блокадом, али и да ће из ње изаћи и вратити своје дугове.

„То није само пуко финансијско раздуживање. То је много више од тога: то је питање и враћања политичког кредибилитета. Замолићемо наше чланове, симпатизере и све грађане који желе да нам помогну да уплаћују редовне прилоге. Да не зависимо од било кога. Да наше одлуке не зависе од тога какве би то могло да има последице по наше финансирање, него од тога да ли су исправне и у интересу грађана. Веома је важно, при томе, да будемо уверљиви и отворени. Зато смо формирали независну комисију за финансијску контролу коју чине угледне личности које ће својом чашћу и угледом бити гарант да ће се цео процес одвијати у складу са прописима и начелима етике и морала.“

Лутовац је истакао да многи верују Вучићевим таблоидима, који кажу да ДС Драгану Ђиласу дугује новац и да је из тога разлога у поданичком односу према њему, али је истакао и да то није разлог да се слободни медији позивају на те изворе. Он је оштро демантовао такве наводе и подвукао да Демократска странка никада није била, нити ће икада бити у поданичком односу ни према некоме, па ни према Драгану Ђиласу.

Тумачећи декларацију о политичкој будућности Србије организације „Србија 21“ Лутовац је рекао да је види као жељу да се на надстраначком нивоу подвуче значај европских вредности и европских интеграција и да се њоме на један посебан и медијски видљив начин даје подршку напорима Демократске странке.

Одговарајући на примедбе да јавност сумња у то да је ДС странка која се залаже за европске вредности, Лутовац је оповргао те тврдње рекавши да се ДС, као оснивач Савеза за Србију, јасно и недвосмислено залаже за европске вредности и европске интеграције.

„СЗС је врло шаролик савез окупљен око заједничког циља нормализације Србије. Ми се међусобно разликујемо идеолошки и програмски, али имамо заједнички циљ: створити такве околности у којима ћемо моћи да пред грађане изађемо са својим разликама. Да бисмо сутра победили Двери на слободним и поштеним изборима неопходно је да сада те разлике ставимо по страни и да се изборимо за наша права и слободе. На том путу дешавају се искакања па и испади који нису корисни за постизање заједничког циља, али је важно да постоји свест о томе и жеља да се грешке отклањају“, рекао је Лутовац.

Он је додао да се ДС ниједним својим гестом, поступком или изјавом не одриче својих грађанских тековина.

„ДС се још јасније профилише као грађанска социјалдемократска политичка странка посвећена јавном добру. Неки у Савезу виде превише десничарења, неки превише левичарења, али је суштина је у томе да смо се ми окупили изван и изнад свих идеологија око универзалних вредности које баштине и левица и центар и десница, као што су владавине права, слобода медија, слободни и поштени избори. То што ми инсистирамо, на пример, на европским интеграцијама, социјалним темама или на људским правима, па и правима ЛГБТ популације, неки виде као левичарење, али то је део нашег идеолошког и програмског опредељења које се не мења чињеницом да смо део широког савеза за нормализацију Србије. Искуство нам говори да би та борба била успешна потребно је да се у њу укључи што већи број грађана и политичких актера, па и оних који су међусобно крајње различити. У супротном, док се ми будемо бавили супериорношћу сопствених идеја и програма аутократа ће са свима које је окупио – од јуловаца до монархиста, од присталица НАТО до присталица савеза са Русијом – и даље аутократски владати Србијом.“

Лутовац је подвукао да у бојкот кампањи обилази Србију уздуж и попреко и прича са људима, предочава размере безвлашћа, корупције и криминала овог аутократског режима и шта је све потребно да бисмо имали нормалан живот. Он је додао да је једини начин да се то учини само ако су сви политички актери солидарни, упорни и истрајни, и да се тек тада могу видети ефекти борбе.

Лутовац је истакао да главно питање није шта је главни проблем опозиције, него шта је главни проблем грађана.

„У Србији се тешко живи, из Србије се одлази, предњачимо у сиромаштву и неједнакости, а немамо механизме томе да се одупремо јер је мала група људи пригрлила сву власт, немамо независне и слободне институције, а медији су узурпирани тако да велики број људи није ни информисан о важним друштвеним питањима. Грађани с правом очекују да буду истинито, потпуно и благовремено информисани пре свега од РТС-а који има уставну обавезу да то чини, а не испуњава је. Цензура и аутоцензура узимају данак, грађани се дезинформишу пласирањем ружичасте представе о животу, која није у складу са реалношћу малих плата и пензија, празних фрижидера, лекарских прегледа на које се чека месецима… То су заједнички проблеми грађана и опозиције. Све то нас упућује једне на друге, да се солидарно повежемо и изборимо за слободе и права која нам припадају. Зато обилазимо Србију и разговарамо с људима“, закључио је Лутовац.

Извор: Данас

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ