lat

Лутовац: Вучић покушава да преузме ДС


ПОДЕЛИТЕ:

„Сама чињеница да се о Демократској странци толико прича, дебатује или прогнозира говори о томе да је ДС на добром путу и да многима то смета, а пре свега Александру Вучићу“, каже у разговору за Данас Зоран Лутовац.

Он (Вучић) покушава да преко својих поданика и најамника потпуно уништи Демократску странку или да преузме контролни пакет утицаја у њој. Међутим, док год је правих, аутентичних демократа то се неће десити, истиче лидер Демократске странке одговарајући на наше питање како коментарише оцене појединих аналитичара и политичких противника да ће његова странка након предстојећих избора и бојкота нестати са политичке сцене.

Тврдите да Александар Вучић на све начине покушава да разбије ДС, али се чини, ипак, да није нико са стране потребан када то већ успешно раде саме демократе?

Погледајте само број наслова и гостовања у Вучићевим медијима када се појави неки незадовољни члан Демократске странке. Јасно је да без подршке режимских медија који намећу теме, неслагање неколико бивших и садашњих функционера не би било представљено и третирано као разбијање ДС, нити би имало толику пажњу других медија и јавности. Креирањем такве атмосфере они намећу теме и нережимским медијима. Није потребан превелики труд да бисте уочили следећи образац: режимски таблоиди намећу теме о поделама у ДС-у, дају простор „незадовољнима“, а онда то постаје тема за остале режимске, па и нережимске медије. Нема простора за разговоре о програмским ставовима, важним политичким темама. Уосталом, кад погледате и овај интервју, видите да је искључиво посвећен „проблемима“ у ДС-у.

Сви медији су пренели „екслузивну изјаву Гордане Чомић да је искључена из Демократске странке, а само пре два дана Етички одбор ДС препоручио је да она буде искључена из странке?

Медији су мало сензационалистички пренели вест Етичког одбора. Етички одбор је препоручио да се покрене дисциплински поступак, а не да буде искључена из странке. Да ли ће бити изречена нека дисциплинска санкција и која, о томе ће одлучивати надлежни органи странке.

Како је могуће да нико од руководства ДС није знао да ће Чомић да прекине бојкот, ако сте чули најаву седнице парламента на чијем дневном реду су и њена два предлога закона и како вам звучи отворена подршка Вучића тим предлозима?

Она унутар своје странке није ни покушала да добије подршку за тај чин, али је добила подршку СНС-а и владајуће већине. Отворена подршка Александра Вучића, Маје Гојковић, Ане Брнабић и других напредњака вам о томе говори више од било каквих дубинских анализа. Режим и његови медији ће спремно скочити да бране и подржавају свакога ко им свесно или несвесно помаже или ради против Демократске странке.

Због чега на исти начин Етички одбор није реаговао када је Драгољуб Мићуновић подигао буру својим ставом да је бојкот избора бесмислен и неостварив или у случају Радослава Милојичића који јавно критикују ваш и рад странке?

То је питање за Етички одбор, али претпостављам да је разлог тај што је у првом случају у питању изражавање политичког става о бојкоту, а у другом свесно кршење одлуке органа странке о томе да се бојкотује рад Скупштине. Етички одбор је дао препоруку да се поведе дисциплински поступак и против Милојичића, али не због тога што критикује председника или рад странке, него, пре свега, зато што својим изјавама и поступцима нарушава углед странке. Овакве одлуке су свакако тешке за Демократску странку, јер је потребно постићи баланс између поштовања различитих мишљења и страначких одлука. Демократска странка је организација која је увек гајила критичко мишљење, у којој су одлуке преиспитиване у потпуно слободној унутарстраначкој дебати. Демократија подразумева слободу мишљења, али и поштовање процедура. Када после расправа једном буде донета, одлука је обавезујућа за све чланове. Ако поштујемо само оне одлуке са којима се слажемо, онда то није демократија, нити одговорно понашање.

Поједини чланови ДС, који су већ дуже незадовољни не крију да ће можда на предстојеће изборе са Покретом Србија 21?

Сигуран сам да ће имати јако добре изговоре. Поштеније је да се јасно одреде према овом режиму на тај начин, него да грађани њихове ставове неосновано повезују са Демократском странком.

Постоје и спекулације да ће неки функционери ДС, незадовољни својим положајем унутар странке изаћи на изборе на заједничкој листи са неким другим посланицима? Зар то неће значити и ново цепање ДС?

Неће бити новог цепања Демократске странке због тога што неколицина, углавном бивших функционера, жели да изађе на изборе.

Поједини медији пишу и да вам је Саша Пауновић, један од ваших најближих сарадника окренуо леђа јер жели да изађе на локалне изборе. Ако се зна да је и он заговарао бојкот питање је како су то сада лични разлози важнији од страначких и општих?

Саша Пауновић није човек који „окреће леђа“. Он има аргументе за то зашто би Параћин требало да буде изузет из бојкота, као што је био изузет када су се бојкотовале локалне скупштине. У складу са Статутом и процедурама он тражи подршку за то унутар странке. Ако не увери потребну већину неће ни добити подршку за то.

Кажете да поједини чланови ДС незадовољни својим положајем желе да побољшају своју позицију. Зар садашња позиција Александре Јерков, Гордане Чомић, Балше Божовића није одлична?

Ви сматрате да је њихова позиција одлична, али они можда не сматрају. Има и оних који су се навикли да живе од странке, а не за странку. Тешко им је да буду права опозиција, без посланичких плата, дневница, привилегија… Схватам да је тешко преко ноћи изгубити неке привилегије, али сви ми доносимо и сопствене одлуке и после живимо са њиховим последицама. Ваљда је јасно да нисам постао председник странке у финансијској блокади, а затим одлучио да се залажем за бојкот избора да бих од политике лагодно живео. То је изгледа некима непојмљиво. Срећом, они су данас мањина у Демократској странци.

Драгољуб Мићуновић вам је замерио да га нисте довољно јасно бранили када га је Бошко Обрадовић извређао на друштвеним мрежама. Једна од замерки била је и да неко други са стране управља вашом странком?

Врло јасно и недвосмислено сам бранио њега лично, али пре свега принцип да не можете да нападате личност, да можете да полемишете и да се сукобљавате са ставовима и поступцима, али не и да ударате на нечији лични интегритет. То сам учинио и јавно и на седници председништва СЗС. Исто тако, непримерено је да без икаквих основа и аргумената износите у јавности ниподаштавајуће оцене о сопственој странци попут оне да странком управља неко ван странке. То је недопустиво, нарочито ако је изречено од стране једног од оснивача и првог председника обновљене Демократске странке. Сасвим је разумљиво када тако говоре Вучићеви медији, али је потпуно неприхватљиво када тако говоре функционери или чланови ДС-а. Странком управљају и одлуке у странци доносе искључиво њени чланови, тако је сада и тако ће бити.

Александра Јерков каже да се мора направити план бојкота. Имате ли већ неки план како ће та кампања изгледати?

План, наравно, постоји, али ће добро доћи и нове идеје и предлози.

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ