lat

Лутовац: Ускоро договор опозиције


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Зорана Лутовца за агенцију Бета

Председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац изјавио је да очекује скори договор опозиције о Савезу за Србију.

Лутовац је у интервјуу агенцији Бета рекао да не може да износи детаље разговора, али да очекује да ће ускоро доћи до договора.

"На основу разговора са грађанима широм Србије и истраживања јавног мњења, јасно је да је стварање респектабилне политичке снаге попут Савеза за Србију пут којим би требало ићи", рекао је Лутовац и додао да је то један од начина да се грађани извуку из апатије.

Постојеће стање ствари у држави и друштву, како је додао, обесхабрује људе да се активирају, па чак и да искажу своје опредељење на изборима.

"Обједињавање опозиционих потенцијала усмерених ка нормализацији политике и живота у Србији буди наду код свих који би хтели да се ствари суштински мењају, а они су већина. Договор опозиције око неспорних циљева охрабриће ту већину грађана да подрже промене", истакао је Лутовац.

Говорећи о седници Главног одбора на којој су демократе донеле одлуку о формирању савеза са опозицијом Лутовац је рекао да је ГО тада донео важну одлуку, а да је уместо тога главна вест била дезинформација о недостатку кворума.

Како је истакао, кворума је било и то је констатовано пре почетка рада ГО у присуству новинара, а они који су пласирали ту дезинформацију чине штету и ДС-у и Савезу.

Говорећи о Нацрту предлога уставних промена у области правосуђа које је сачинила ДС, он је казао да очекује да их и партнери у Савезу размотре и потом заједнички понуде стручној јавости и грађанима Србије.

"За разлику од амандмана понуђених од стране Владе Србије, овај предлог нуди оквир за стварну независност правосуђа и приступ правди грађанима. Овај Нацрт би показао на делу суштинску разлику између владајућег режима који би да контролише правосуђе и Савеза који би да створи претпоставке за правосуђе које би било темељ владавине права", рекао је Лутовац.

Говорећи о решавању питања Косова и Метохије, Лутовац је казао да би требало разликовати нормализацију свакодневног живота са Приштином од решавања статуса Косова и Метохије.

"Нормализација која подразумева несметано функционисање свакодневног живота је неопходна одмах. Решавање статуса би подразумевало неке претходне кораке. Најпре, нормализацију односа у Србији, јер се поставља питање какав споразум могу да потпишу они који нису у стању да испуне минимум демократских и вредносних стандарда. Сама чињеница да о 'правно обавезујућем споразуму' нико ништа не зна, говори о његовој природи и о природи оних који о њему разговарају", оценио је председник ДС.

Истовремено, како је додао, државни званичници примењују до сад незабележену политичку кампању: припремају грађане за споразум тако што их застрашују, другу страну представљају у најгорем светлу, а опозицију, чију подршку такође очекују, оптужују за издају и сарадњу са непријатељима…

"Оригинално, али веома збуњујуће. Обично се у оваквим ситуацијама политички актери понашају сасвим супротно", казао је Лутовац.

(Извор: Бета)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ