ћир

Lutovac: Svrha bojkota je da se izborimo za slobodne i poštene izbore


PODELITE:

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, rekao je danas gostujuću u emisiji Novi dan da u DS-u nema struja, već da samo postoji "mala grupa pojedinaca koji imaju svoj stav i svoje mišljenje". On je negirao da postoje podele u ovoj partiji i naglasio da su sve važne odluke na organima stranke donošene gotovo jednoglasno.

“U Demokratskoj stranci nema struja, postoje neki pojedinci koji imaju svoj stav i svoje mišljenje. I to mala, ubedljiva manjina. To nije suprostavljanje politici, to je nešto drugo. Oni su skrenuli pažnju na sebe, umesto da pričamo o pozitivnim stvarima koje su donete na Glavnom odboru. A doneto je mnogo pozitivnih stvari. Jedna se tiče komisije koja treba da kontroliše finansije stranke, druga se tiče Građanskog demokratskog kluba i treća se tiče ujedinjenja, a to su velike stvari za političku scenu Srbije, ne samo za Demokratsku stranku. Umesto toga, mi pričamo zašto je neko izašao iz sale. Prava tema su izborni uslovi, borba za fer i poštene izbore, a umesto toga, mi se bavimo temama koje nameću Vučićevi tabloidi", rekao je Lutovac.

Govoreći o ujedinjenju Demokratske stranke, Lutovac je rekaao da je važno da se ispune formalno-pravni uslovi.

"Nije dovoljna samo politička volja, potrebno je da se promeni Statut, koji će omogućiti da se ta stranka proširuje. To nije tehničko, to je i političko pitanje oko kojeg treba da se dogovorimo sa političkim partnerima. Sa njima treba da utanačimo neke stvari, ali to nije tema za naše birače. Tema za naše birače je da li mi zajedno nastupamo. Da! Ima li između nas nekih razlika? Ne! To je suština. Ovo je tehničko pitanje da li ćemo se ujediniti u februaru ili martu", naglašava Lutovac.

Lutovac je rekao da u proteklom periodu Demokratska stranka nije dovela u pitanje svoj program, svoju ideologiju niti svoj način ponašanja i najavio izlazak na izbore kada se budu stvorili uslovi za to.

"Mi ćemo izaći na prve slobodne i poštene izbore. Svrha bojkota je upravo to, da se izborimo za slobodne izbore. A oni koji su sada sa nama biće nam rivali. Mi se na taj način ne odričemo dela svojih glasača, mi smo se posvetili svim glasačima koji treba da dobiju pravo da glasaju u uslovima koji treba da budu pošteni i slobodni. Naši glasači su obrazovani i informisani, ali je potrebno da dopremo do onih koji su povučeni u privatnu sferu, koji se ne bave toliko politikom, i to je suština. Ako se okrenemo samo svojim biračima, mi ćemo imati situaciju od pre godinu i po dana, kada smo bili razjedinjeni", ističe Lutovac.

Lutovac je ponovio da je poruka bojkota "nedavanje legitimiteta lažnim izborima", kao i da se izvrši pritisak na vlast da "obezbedi normalne uslove za izbore".

Izvor: N1

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE