ћир

Lutovac: Tadić može da pravi isključivo veliku SDS


PODELITE:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Intervju predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca za nova.rs

 

“Izjava Borisa Tadića da do ujedinjenja DS i SDS nije došlo zbog zabrinutosti za moju funkciju je uvredljiva i ne priliči nikom ko je u dva mandata bio predsednik države. On može da nastavi razgovore samo sa onima koje uvažava i sa kojima sve vreme razgovara, ali isključivo o stvaranju velike SDS. Marinika Tepić i Nebojša Zelenović zasluženo ubiraju simpatije građana, baš kao i Dragana Rakić, Biljana Stojković, Savo Manojlović, Čedomir Čupić... i svako od njih bio bi odličan kandidat za predsednika i bilo koju javnu funkciju, ali nije dovoljan samo dogovor unutar opozicije”, kaže u intervjuu za portal Nova.rs Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke.

Dešavanja u Demokratskoj stranci već duže vreme su u centru pažnje javnosti, što zbog previranja unutar stranke, što zbog najavljenog ujedinjenja sa SDS Borisa Tadića i ZZS Nebojše Zelenovića. Lider demokrata za naš portal govori zašto ujedinjenje sa Tadićevom partijom više nije moguće, opoziciji u sopstvenim redovima, saradnji sa Zelenovićem, predsedničkim izborima, UOS-u…

Tadić je za naš portal ranije izjavio da vašu predsedničku funkciju niko iz SDS nije ni dovodio u pitanje, te da vam je on lično pred svedocima obećao podršku za to. Da li je to tačno? Mislite li da bi on želeo u fotelju predsednika demokrata?

Tačno je, iako ja takvu podršku nisam tražio. Na osnovu onog što je tada rekao, on nije zainteresovan ni za jednu funkciju i hteo bi da u prvi plan isturi neke mlađe ljude poput Aleksandra Ivanovića, a da on svojim iskustvom želi da pomogne ne eksponirajući se u javnoj sferi.

Zašto konkretno SDS nije više poželjna za ujedinjenje u veliku DS?

Mi smo se dogovorili da stvaramo Demokratsku stranku koju ćemo otvoriti prema građanima, a ne neku novu stranku ili novi savez sadašnjih i bivših funkcionera. U pitanju je, dakle, razlika u shvatanju suštine i prirode tog procesa, a ne u tome da li je neko poželjan ili nije. DS pripada njenim članovima i svim građanima Srbije. Reformisana DS koja je otvorena za sve organizacije i kredibilne pojedince koje dele naše političke ciljeve i vrednosti je najveca dobit za građane i najveća opasnost po autokratski režim Aleksandra Vučića.

Boris Tadić se, međutim, već duže vreme neprimereno meša u unutrašnje stvari Demokratske stranke birajući s kim će u našoj stranci da razgovara i slobodno tumači ono oko čega je već postignut načelan politički dogovor. Kao što rekoh, za nas nije tema stvaranje nove političke stranke, nego integrisanje u DS onih koj su nekada u njoj bili, ali i onih koji nikada nisu bili u njoj. Osim toga potpuno je neprihvatljivo da Boris Tadić odlazi na nelegalan i nelegitiman skup koji se samoproglašava Glavnim odborom i naročito je neprimereno da deli lekcije o tome šta i kako DS treba da radi. Time nam daje nedvosmislenu poruku da ne uvažava DS i njene legitimne predstavnike. Sledstveno tome, može da nastavi razgovore samo sa onima koje uvažava i sa kojima sve vreme razgovara – ali isključivo o stvaranju velike SDS.

Jasno je da i u redovima DS imate glasnu opoziciju, a mogli smo da čujemo da je pokrenuto niz disciplinskih postupaka protiv funkcionera i članova stranke koji su učestvovali na izborima na lokalu ili su pomagali drugim strankama prilikom prikupljanja potpisa. Da li su ti postupci okončani?

Da, postoji glasna i malobrojna opozicija unutar stranke, ali disciplinski postupci nisu pokrenuti protiv nekoga zato što ima drugačije mišljenje, nego zbog nepoštovanja stranačkih odluka i zbog nanošenja štete ugledu stranke u javnosti. Disciplinski postupci biće okončani kada se steknu uslovi da se stranački organi zasedaju i rade na propisani način. Na snazi je zabrana okupljanja za više od 10 ljudi, tako da čim se mere popuste i postupci ce biti okončani.

Da li su među tim funkcionerima Balša Božović, koji je ranije izjavio da je čuo da je isključen iz DS? Ko je još na tom spisku?

Kao što je već ranije pomenuto, pored njega, to su Slobodan Milosavljević, Branislav Lečić, Radoslav Milojičić Kena i Goran Jaić, ali i drugi koji su grubo povredili Statut stranke i delovali suprotno odlukama stranke i koji su svojim delovanjem narušili ugled stranke.

Šta je sa krivičnom prijavom koja je podneta protiv Aleksandre Jerkov i još dvoje članova, koji su predali potpise za sednicu GO, a među njima je, kako ste rekli, bilo i falisfikovanih?

Ne znam, ne bavim se tim. To je pitanje za nadležne državne organe. Mi smo prijavu podneli posle pismene izjave više naših članova da nisu potpisali tu inicijativu. Značajno je ponoviti da je cilj inicijative bio održavnje skupa u vreme zabrane okupljanja, za šta je odobrenje potpisao Zlatibor Lončar. Nakon tog skupa bilo je dogovoreno upisivanje novog ovlašćenog lica stranke u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, o čemu smo zvaničnim dopisom obavestili ministra Ružića, kao i relevante međunarodne institucije. Cilj je bio proglašenje promene rukovodstva i izvođenje stranke na lažne izbore. Ponosni smo na to što smo sprečili jedan takav sraman pokušaj, a na odgovornosti organizatora tog čina ćemo insistirati i ubuduće.

Deo članova DS zamerao vam je ulogu koju je vaša stranka imala u Savezu za Srbiju, ali i saradnju sa Boškom Obradovićem. Da li će vam sada biti lakše, budući da u Udruženoj opoziciji Srbije nema Dveri?

Među njima su najglasniji oni koji nisu imali problem da budu u vlasti sa strankama koje su imale paravojne formacije pa čak i i ubijali političke protivnike, niti da budu partner ili konstruktivna opozicija Aleksandru Vučiću. Demokratska stranka je bila osnivač i jedan od stubova SzS, tako je uvek bilo kada je DS zajednički nastupala u opozicionim savezima i koalicijama, tako će biti i u Udruženoj opoziciji Srbije. Oni koji su kritikovali SzS zbog Dveri sada će naći neki drugi razlog da to čine, tako da u tom smislu neće biti promena, ali će biti lakše u smislu činjenice da će UOS drugačije delovati i da u njoj neće biti Dveri koje su na suprotnom polu političkog spektra.

Samo da podsetim, nakon izbora u Beogradu 2018. godine, na kojima je DS zajedno sa SDS-om, Novom strankom i Zelenom strankom imala najlošiji rezultat u svojoj istoriji pred nama su bila dva puta. Prvi, da nastavimo po starom ignorišući integrativne procese relevantnih opozicionih snaga i drugi, da budemo deo inegrativnog procesa i pokušamo da vratimo poverenje građana. Ogromnom većinom smo izabrali drugu opciju, a protiv su bili i ostali oni koji su odgovorni za naš debakl na izborima u Beogradu. Oni smatraju da mi i dalje treba da nastavimo putem kojim su nas poveli na beogradskim izborima, odnosno da, umesto opozicionih integracija i jačanja antirežimskog fronta, zauzmemo poziciju tzv. konstruktivne opozicije.

Kakav je vaš stav o Bošku Obradoviću i politici koju zastupa?

Kao što rekoh on i Dveri su na suprotnom polu političkog spektra.

Šta Udružena opozicija Srbije može da učini u borbi protiv Aleksandra Vučića?

Može da artikuliše nezadovoljstvo građana. Većina građana u Srbiji nije zadovoljna kako se Srbija vodi i kuda ide. UOS je tu da ta, različito generisana nezadovoljstva usredsredi, na redosled koraka koji će to promeniti na bolje. Svi hoćemo slobodnu Srbiju koja ima uređenu državu, institucije u službi građana, a ne političkog kartela.

Prvi korak na tom putu je da se zajedničkim snagama izborimo za ono što nam pripada: da možemo slobodno, bez pritisaka i ucena izražavamo svoje stavove i da ih iskažemo na poštenim izborima, na kojima se ne krade i manipuliše. Jedan od preduslova za to je da imamo slobodne medije i nezavisno pravosuđe koji će biti profesionalni i u službi građana.

Među opozicionim funkcionerima simpatije građana ubiraju Marinika Tepić i Nebojša Zelenović, a neki ih već vide u ulogama predsedničkog kandidata. Da li bi se vi složili, ukoliko bi unutar opozicije postojao predlog da se neko od njih kandiduje na izborima 2022?

Marinika i Nebojša zasluženo ubiraju simpatije građana, baš kao i Dragana Rakić, Biljana Stojković, Savo Manojlović, Čedomir Čupić, ili drugi beskompromisni borci za vladavinu prava i javni interes koje ovde nisam pomenuo. Svako od njih bio bi odličan kandidat za bilo koju javnu funkciju. Međutim, nije dovoljan samo dogovor unutar opozicije. Što pre svi mi moramo shvatiti da procesi u Srbiji ne zavise od dogovora nekoliko političara, nego od volje ogromnog broja nezadovoljnih građana Srbije. Svaki legitiman predlog koji ce značiti korak napred ka normalnosti našeg društva imace podršku DS – a.

Najavljeno je da će se UOS zajedno boriti za fer izbore, imati zajedničkog kandidata za predsednika države i gradonačelnika Beograda 2022. Da li ćete učestvovati na tim izborima ukoliko budu isti izborni uslovi?

Bio bi dobro da građani stanu iza zajedničkih kandidata. Ako budu isti uslovi onda se takvi izbori ne mogu nazvati izborima. I Vučiću je jasno posle neuspešnih lažnih izbora ove godine da tako više ne može. Ili će biti pravih izbora ili će se suočiti sa građanskim buntom.

Očekujete li i parlamentarne izbore 2022? Tu mogućnost ne isključuje ni Aleksandar Vučić.

S obzirom na to da smo ove godine imali neupešne lažne izbore bilo bi normalno da se to desi i ranije. Ali trebalo bi da se izborimo i za to da se razdvoje parlamentarni, lokalni i predsednički izbori, za šta se uporno zalažem godinama. Potpuno nakaradno, u našoj praksi sve se svodi na formalizaciju protivustavne i protivzakonite moći jednog čoveka koji je uzurpirao sve u državi. Da bismo to uradili potrebni su nam angažovani građani spremni da brane svoja prava i svoje interese.

Šta mislite zašto bi ih Vučić raspisao?

O njegovim motivima neka raspravljaju politički analitičari. Mnogo je političkih i pravnih razloga zašto bi bilo važno da se to uradi ako hoćemo iz autokratije da iskoračimo u normalnu, uređenu, demokratsku državu. Ja sam neke najvažnije već pomenuo.

U političkim kuloarima šuška se da bi parlamentarni i predsednički izbor mogli da budu održani već 2021. Šta vi mislite o tome?

Kao što već rekoh, bilo bi dobro da budu održani i to odvojeno. Naravno, da to budu pravi izbori sa slobodnim medijima, slobodni i fer izbori u svim fazama izbornog procesa: od predstavljanja različitih političkih opcija, preko izjašnjavanja bez ucena i pritisaka i sa administracijom koja nije u službi izbornih prevara nego administracija koja ispravlja propuste i nedostatke.

Šta najviše zamerate Vučiću?

Za odgovor na ovo pitanje potrebno je mnogo prostora i vremena. Ukratko: on je autokrata koji je uzurpirao sve institucije i sav medijski i javni prostor, on ne poštuje ni Ustav ni zakone, svojim delovanjem zarobio je državu i društvo i stvorio kleptokratiju – poredak lopovluka i laži, društvo u kojem cvetaju kriminal i krupcija, državu iz koje ljudi beže glavom bez obzira.

Izvor: nova.rs

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE