lat

Лутовац: Тадић може да прави искључиво велику СДС


ПОДЕЛИТЕ:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Интервју председника Демократске странке Зорана Лутовца за nova.rs

 

“Изјава Бориса Тадића да до уједињења ДС и СДС није дошло због забринутости за моју функцију је увредљива и не приличи ником ко је у два мандата био председник државе. Он може да настави разговоре само са онима које уважава и са којима све време разговара, али искључиво о стварању велике СДС. Мариника Тепић и Небојша Зеленовић заслужено убирају симпатије грађана, баш као и Драгана Ракић, Биљана Стојковић, Саво Манојловић, Чедомир Чупић... и свако од њих био би одличан кандидат за председника и било коју јавну функцију, али није довољан само договор унутар опозиције”, каже у интервјуу за портал Нова.рс Зоран Лутовац, лидер Демократске странке.

Дешавања у Демократској странци већ дуже време су у центру пажње јавности, што због превирања унутар странке, што због најављеног уједињења са СДС Бориса Тадића и ЗЗС Небојше Зеленовића. Лидер демократа за наш портал говори зашто уједињење са Тадићевом партијом више није могуће, опозицији у сопственим редовима, сарадњи са Зеленовићем, председничким изборима, УОС-у…

Тадић је за наш портал раније изјавио да вашу председничку функцију нико из СДС није ни доводио у питање, те да вам је он лично пред сведоцима обећао подршку за то. Да ли је то тачно? Мислите ли да би он желео у фотељу председника демократа?

Тачно је, иако ја такву подршку нисам тражио. На основу оног што је тада рекао, он није заинтересован ни за једну функцију и хтео би да у први план истури неке млађе људе попут Александра Ивановића, а да он својим искуством жели да помогне не експонирајући се у јавној сфери.

Зашто конкретно СДС није више пожељна за уједињење у велику ДС?

Ми смо се договорили да стварамо Демократску странку коју ћемо отворити према грађанима, а не неку нову странку или нови савез садашњих и бивших функционера. У питању је, дакле, разлика у схватању суштине и природе тог процеса, а не у томе да ли је неко пожељан или није. ДС припада њеним члановима и свим грађанима Србије. Реформисана ДС која је отворена за све организације и кредибилне појединце које деле наше политичке циљеве и вредности је највеца добит за грађане и највећа опасност по аутократски режим Александра Вучића.

Борис Тадић се, међутим, већ дуже време непримерено меша у унутрашње ствари Демократске странке бирајући с ким ће у нашој странци да разговара и слободно тумачи оно око чега је већ постигнут начелан политички договор. Као што рекох, за нас није тема стварање нове политичке странке, него интегрисање у ДС оних кој су некада у њој били, али и оних који никада нису били у њој. Осим тога потпуно је неприхватљиво да Борис Тадић одлази на нелегалан и нелегитиман скуп који се самопроглашава Главним одбором и нарочито је непримерено да дели лекције о томе шта и како ДС треба да ради. Тиме нам даје недвосмислену поруку да не уважава ДС и њене легитимне представнике. Следствено томе, може да настави разговоре само са онима које уважава и са којима све време разговара – али искључиво о стварању велике СДС.

Јасно је да и у редовима ДС имате гласну опозицију, а могли смо да чујемо да је покренуто низ дисциплинских поступака против функционера и чланова странке који су учествовали на изборима на локалу или су помагали другим странкама приликом прикупљања потписа. Да ли су ти поступци окончани?

Да, постоји гласна и малобројна опозиција унутар странке, али дисциплински поступци нису покренути против некога зато што има другачије мишљење, него због непоштовања страначких одлука и због наношења штете угледу странке у јавности. Дисциплински поступци биће окончани када се стекну услови да се страначки органи заседају и раде на прописани начин. На снази је забрана окупљања за више од 10 људи, тако да чим се мере попусте и поступци це бити окончани.

Да ли су међу тим функционерима Балша Божовић, који је раније изјавио да је чуо да је искључен из ДС? Ко је још на том списку?

Као што је већ раније поменуто, поред њега, то су Слободан Милосављевић, Бранислав Лечић, Радослав Милојичић Кена и Горан Јаић, али и други који су грубо повредили Статут странке и деловали супротно одлукама странке и који су својим деловањем нарушили углед странке.

Шта је са кривичном пријавом која је поднета против Александре Јерков и још двоје чланова, који су предали потписе за седницу ГО, а међу њима је, како сте рекли, било и фалисфикованих?

Не знам, не бавим се тим. То је питање за надлежне државне органе. Ми смо пријаву поднели после писмене изјаве више наших чланова да нису потписали ту иницијативу. Значајно је поновити да је циљ иницијативе био одржавње скупа у време забране окупљања, за шта је одобрење потписао Златибор Лончар. Након тог скупа било је договорено уписивање новог овлашћеног лица странке у Министарству за државну управу и локалну самоуправу, о чему смо званичним дописом обавестили министра Ружића, као и релеванте међународне институције. Циљ је био проглашење промене руководства и извођење странке на лажне изборе. Поносни смо на то што смо спречили један такав сраман покушај, а на одговорности организатора тог чина ћемо инсистирати и убудуће.

Део чланова ДС замерао вам је улогу коју је ваша странка имала у Савезу за Србију, али и сарадњу са Бошком Обрадовићем. Да ли ће вам сада бити лакше, будући да у Удруженој опозицији Србије нема Двери?

Међу њима су најгласнији они који нису имали проблем да буду у власти са странкама које су имале паравојне формације па чак и и убијали политичке противнике, нити да буду партнер или конструктивна опозиција Александру Вучићу. Демократска странка је била оснивач и један од стубова СзС, тако је увек било када је ДС заједнички наступала у опозиционим савезима и коалицијама, тако ће бити и у Удруженој опозицији Србије. Они који су критиковали СзС због Двери сада ће наћи неки други разлог да то чине, тако да у том смислу неће бити промена, али ће бити лакше у смислу чињенице да ће УОС другачије деловати и да у њој неће бити Двери које су на супротном полу политичког спектра.

Само да подсетим, након избора у Београду 2018. године, на којима је ДС заједно са СДС-ом, Новом странком и Зеленом странком имала најлошији резултат у својој историји пред нама су била два пута. Први, да наставимо по старом игноришући интегративне процесе релевантних опозиционих снага и други, да будемо део инегративног процеса и покушамо да вратимо поверење грађана. Огромном већином смо изабрали другу опцију, а против су били и остали они који су одговорни за наш дебакл на изборима у Београду. Они сматрају да ми и даље треба да наставимо путем којим су нас повели на београдским изборима, односно да, уместо опозиционих интеграција и јачања антирежимског фронта, заузмемо позицију тзв. конструктивне опозиције.

Какав је ваш став о Бошку Обрадовићу и политици коју заступа?

Као што рекох он и Двери су на супротном полу политичког спектра.

Шта Удружена опозиција Србије може да учини у борби против Александра Вучића?

Може да артикулише незадовољство грађана. Већина грађана у Србији није задовољна како се Србија води и куда иде. УОС је ту да та, различито генерисана незадовољства усредсреди, на редослед корака који ће то променити на боље. Сви хоћемо слободну Србију која има уређену државу, институције у служби грађана, а не политичког картела.

Први корак на том путу је да се заједничким снагама изборимо за оно што нам припада: да можемо слободно, без притисака и уцена изражавамо своје ставове и да их искажемо на поштеним изборима, на којима се не краде и манипулише. Један од предуслова за то је да имамо слободне медије и независно правосуђе који ће бити професионални и у служби грађана.

Међу опозиционим функционерима симпатије грађана убирају Мариника Тепић и Небојша Зеленовић, а неки их већ виде у улогама председничког кандидата. Да ли би се ви сложили, уколико би унутар опозиције постојао предлог да се неко од њих кандидује на изборима 2022?

Мариника и Небојша заслужено убирају симпатије грађана, баш као и Драгана Ракић, Биљана Стојковић, Саво Манојловић, Чедомир Чупић, или други бескомпромисни борци за владавину права и јавни интерес које овде нисам поменуо. Свако од њих био би одличан кандидат за било коју јавну функцију. Међутим, није довољан само договор унутар опозиције. Што пре сви ми морамо схватити да процеси у Србији не зависе од договора неколико политичара, него од воље огромног броја незадовољних грађана Србије. Сваки легитиман предлог који це значити корак напред ка нормалности нашег друштва имаце подршку ДС – а.

Најављено је да ће се УОС заједно борити за фер изборе, имати заједничког кандидата за председника државе и градоначелника Београда 2022. Да ли ћете учествовати на тим изборима уколико буду исти изборни услови?

Био би добро да грађани стану иза заједничких кандидата. Ако буду исти услови онда се такви избори не могу назвати изборима. И Вучићу је јасно после неуспешних лажних избора ове године да тако више не може. Или ће бити правих избора или ће се суочити са грађанским бунтом.

Очекујете ли и парламентарне изборе 2022? Ту могућност не искључује ни Александар Вучић.

С обзиром на то да смо ове године имали неупешне лажне изборе било би нормално да се то деси и раније. Али требало би да се изборимо и за то да се раздвоје парламентарни, локални и председнички избори, за шта се упорно залажем годинама. Потпуно накарадно, у нашој пракси све се своди на формализацију противуставне и противзаконите моћи једног човека који је узурпирао све у држави. Да бисмо то урадили потребни су нам ангажовани грађани спремни да бране своја права и своје интересе.

Шта мислите зашто би их Вучић расписао?

О његовим мотивима нека расправљају политички аналитичари. Много је политичких и правних разлога зашто би било важно да се то уради ако хоћемо из аутократије да искорачимо у нормалну, уређену, демократску државу. Ја сам неке најважније већ поменуо.

У политичким кулоарима шушка се да би парламентарни и председнички избор могли да буду одржани већ 2021. Шта ви мислите о томе?

Као што већ рекох, било би добро да буду одржани и то одвојено. Наравно, да то буду прави избори са слободним медијима, слободни и фер избори у свим фазама изборног процеса: од представљања различитих политичких опција, преко изјашњавања без уцена и притисака и са администрацијом која није у служби изборних превара него администрација која исправља пропусте и недостатке.

Шта највише замерате Вучићу?

За одговор на ово питање потребно је много простора и времена. Укратко: он је аутократа који је узурпирао све институције и сав медијски и јавни простор, он не поштује ни Устав ни законе, својим деловањем заробио је државу и друштво и створио клептократију – поредак лоповлука и лажи, друштво у којем цветају криминал и крупција, државу из које људи беже главом без обзира.

Извор: nova.rs

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ