lat

Лутовац: Рекао сам Ђиласу зашто састанак с Вучићем није добар, а и место сусрета је било погрешно


ПОДЕЛИТЕ:

Разговор Драгана Ђиласа и Александра Вучића као председника Српске напредне странке није требало да се одигра и ми смо то рекли Ђиласу, казао је за Еуроњуз Србија председник Демократске странке Зоран Лутовац.

ДС је део коалиције Уједињени за победу Србије, заједно са Ђиласовом Странком слободе и правде и Народном странком. Након избора, према прелиминарним резултатима, ова коалиција имаће 38 посланичких мандата у Скупштини Србије, од чега ће 10 припасти Демократској странци.

Председник ДС-а оценио је да састанак Ђиласа и Вучића није требало да се одигра у Председништву, већ у просторијама СНС-а или ССП-а, те да "без обзира на часне намере Драгана Ђиласа", није требало да дође до сусрета.

"Разговарали смо пре одласка на Андрићев венац, али не и пре најаве тог сусрета, није се консултовао са партнерима. Он је после рекао зашто је то добро, ми зашто то није добро, не морамо у свему да се сложимо. Суштина је да је место било погрешно јер се радило о разговору са председником СНС-а, а не државе", рекао је Лутовац гостујући у емисји Еуроњуз вече и додао да је "Вучићу у глави сигурно била шира слика јер ће Србија да трпи притисак Запада да се одреди европски".

Поводом предлога да се понове избори, председник ДС-а рекао је да је важно да се изборни процес спроведе до краја и да се по приговорима понове избори на појединим местима.

"А ако дође до тога да се одрже поновни избори, то не треба да буде чином милости председника Србије, који и није надлежан за то, већ по сили закона", казао је Лутовац.  Иако је уочи састанка Ђиласа и Вучића  било несугласица око тог сусрета и различитих виђења које имају и припадници коалиције Уједињени за победу Србије, а које су довеле у питању даљу сарадњу коалиционих партнера, Лутовац каже да ће будућност коалиције зависити од будућих договора.

"Kако ће коалиција функционисати зависиће од договора унутара странака, а онда унутар коалиције, како ћемо гледати на будућност. Ако постоји нешто заједничко, наћи ћемо неки модалитет како да функционишемо", навео је Лутовац и истакао да ће свакако у Народној скупштини имати посебне посланичке клубове. Решење за Београд  Kако је један од предлога Драгана Ђиласа било понављање избора у Београду, Лутовац каже да је пре тога важно обезбедити изборни процес који ће бити поштен. До тога каже, може довести формирање прелазне власти са опозиционим странкама.

"Могуће је да после коначног резултата избора видимо да ли можемо да направимо тесну већину са странкама које нису идеолошки толико блиске, али су их грађани видели као опозицију. То се не би звало коалиција, то је координисано деловање партија опозиције. Дакле, природно је да се договоримо око најмањег заједничког садржаоца. Ако не можемо имати заједнички програм, можемо да се договормо да  координишемо наше активности да се поштује воља грађана, а то је да се ова власт смени", казао је Зоран Лутовац.
Kако је рекао "друга опција је разговор", али не мислим да је то добра опција.  Kада је реч о понављању избора за одборнике Скупштине Града Бограда на неколико бирачких места и позиву да се гласови дају коалицији "Ајмо људи", Лутовац каже да ће о томе бирачи сами донети одлуку.

"Гласачи Демократске стрнаке нису гласачи на звонце, па да им кажете гласајте за неког... Оно што ћемо ми сматрати да је корисно за опозицију ми ћемо рећи, али наши бирачи ће одлучити за кога ће гласати", казао је Лутовац у емисији Еуроњуз вече.  Он је рекао да бирачи ДС-а не желе власт са Заветницима или ДСС-ом, али да ће разумети техничку сарадњу "која ће се бавити урушавањем власти и организацијом нових избора".

Деловање у Народној скупштини  Зоран Лутовац рекао је да ће посланици Демократске странке имати свој посланички клуб у Скупштини и да је то договорено још пре избора.
"То је рационално, добијамо више времена у Скупштини. Посланички клубови не значе да се наши односи нарушавају", рекао је Лутовац поводом навода о размимолиажењу унутар коалиције Уједињени за победу Србије.
Он је рекао да ће се посланици ДС-а у Скупштини залагати за то "да се врати кредибилитет институцијама, да судство буде независно и да се правда врати у друштво, као и борба против неједнакости и сиромаштва".  Kако је рекао, ДС ће имати прилику да их грађани боље упознају у Народној скупштини.

"ДС је већ сада велики, частан и поштен. Направили смо аутолустрацију и показали како организација треба да изгледа, чак и када се финансира из сопствеих џепова. У овим околностима где нема слободних и поштених избора ово је добар резултат, али ја ћу бити тек задовољан када са партнерима будемо имали већину да мењамо Србију из корена", закључио је Лутовац гостујући на телевизији Еуроњуз Србија. 

Извор: Н1 

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ