lat

Лутовац: Први корак ка једној организацији


ПОДЕЛИТЕ:
Фото: Огњен Стевановић

Уједињењем Демократске странке, Заједно за Србију и Социјалдемократске странке, направили смо тек први корак ка потпуном уједињавању.

То значи да све три странке и даље постоје формално правно, док се не буду стекли услови и не буде поставио основ за потпуно утапање и, опет, формално правно, прављење само једне страначке организације – каже за Данас Зоран Лутовац, председник Демократске странке, у одговору на питање, шта практично значи уједињење ове три партије у једну, уколико и даље постоје све три странке независно.

Председник ДС за наш лист објашњава да уједињење наведене три партије није проста коалиција странака, попут Савеза за Србију, рецимо, већ, понавља, да је уједињење тек прва фаза до прављења једне странке. То ће у пракси значити да ће он, Зоран Лутовац, као лидер Демократске странке, бити стални председавајући председништвом, чији ће чланови бити председник Заједно за Србију, Небојша Зеленовић и Александар Ивановић из Социјалдемократске странке.

– Такође, унутар нашег уједињења, чланови председништва биће и потпредседници све три странке. Демократска странка, као и Заједно за Србију и Социјалдемократска странка, имаће своје страначке органе и даље, који ће функционисати независно од чина уједињења, али ћемо радити у блиској координацији и на тај начин доносити будуће политичке одлуке – истиче Лутовац.

Саговорник Данаса понавља да овде није реч о коалицији попут оне која је постављена у Савезу за Србију, а у одговору на питање Данаса, када ће доћи по потпуног уједињења, односно гашења ЗЗС и СДС, одговара да то, политичко питање, у овом тренутку, није релевантно.

– Важно је да смо се ми договорили о уједињењу, да смо направили тај први корак, а када ће о формално правно постати само једна странка, политички тренутно није важно – истиче Лутовац.

На питање због чега у Председништву уједињених странака није Борис Тадић, лидер СДС, Лутовац каже да је такав био договор унутар партије чији је Тадић председник. Упитан да ли се, након уједињења, остаје и даље унутар Савеза за Србију, односно да ли ће се то променити уочи будућих избора, Лутовац одговара да је одлука о функционисању унутар Савеза за Србију важећа и даље.

– То се питање уопште не поставља. Остајемо унутар СЗС. Односно, ДС не излази из те коалиције. Уједињење ДС само значи још јачи Савез за Србију који ће урадити важан посао на томе да обједини све политичке чиниоце који се боре за базичне демократске вредности. Када те вредности буду достижне, тек онда можемо да говоримо о различитости политичких програма и опција – закључује Лутовац за наш лист.

Извор: Данас

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ