lat

Лутовац: Профит не сме бити испред безбедности радника


ПОДЕЛИТЕ:
Foto Igor Pavićević

Због великог броја радника заражених коронавирусом, менаџмент компаније Бамби донео је одлуку да је једини начин да се постигне зацртана производња да преостали запослени раде у сменама од по 12 сати, иако су радници већ дуго преоптерећени и функционишу у тешким условима. Радници су се побунили, добили подршку синдиката, али до договора са менаџментом ипак није дошло.

„Позивамо јавност да пружи подршку и активно прати борбу радника Бамбија у Пожаревцу за своја права и поштовање закона, јер је јавност у овом тренутку њихова једина заштита. Ми у Демократској странци разумемо да су управе свих компанија које се баве производњом пред тешким задатком јер држава није предузела све неопходне кораке на време и читава економија се месецима већ мучи, али то није и не сме бити изговор да се профит стави испред безбедности радника,“ изјавио је председник Демократске странке Зоран Лутовац.

Додатни разлог за забринутост радника представља и чињеница да је пре само неколико дана један од запослених радника преминуо од последица коронавируса, непуна два дана по напуштању радног места.

„Морамо да покажемо солидарност и да пружимо сву неопходну помоћ радницима Бамбија, али и свих других компанија које на овакав или сличан начин покушавају да покрију губитке на рачун безбедности и добробити радника. Радници треба да знају да нису сами и да ће добити и моралну подршку и правну заштиту уколико им затреба,“ закључио је Зоран Лутовац.

Јасно је да ни управе компанија које раде у Србији нису у завидном положају и не треба сву кривицу и одговорност пребацити на њих, већ показати разумевање за ситуацију у којој се и сами налазе, посебно ако чине све што је у њиховој могућности да реше проблеме.

„Позивамо Владу да преиспита усвојене мере и да хитно донесе нови пакет мера и подршке привреди, који ће омогућити да компаније преживе изразит пад тражње, као и отежано или потпуно онемогућено остваривање производних планова. Наше компаније, због неконтролисаног разбуктавања епидемије, по чему смо ‘шампиони‘ у Европи захваљујући лошој и закаснелој реакцији Владе, трпе огромне притиске и губитке,“ подсетио је Зоран Лутовац.

Демократска странка предлаже Влади да у свим предузећима која запошљавају више од 5 запослених, а посебно тамо где не постоји могућност одржавања дистанце, као што је случај у Бамбију, организује хитно бесплатно и масовно тестирање, а све у циљу заштите запослених.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ