lat

Лутовац о годишњици "Олује": Решавати проблеме, а не распиривати националистичке страсти


ПОДЕЛИТЕ:

Председник Демократске странке др Зоран Лутовац изјавио је данас да се Србија и Хрватска неће усагласити у ставовима и односу према операцији "Олуја" у којој су 1995. године протерани Срби из Лике, Баније, Кордуна и северне Далмације, али и додао како се нада да ће доћи време када 4. и 5. август неће бити дани "сезонске експлозије" националистичких страсти и ратне реторике из последње деценије прошлог века.

Према његовим речима, обнова поверења и сарадње, засноване на међусобном уважавању између две државе и два народа, могућа је само уколико свака страна прихвати и понесе свој део одговорности за тешко ратно наслеђе.

"Србија и српски народ имају право и обавезу да достојанствено обележе годишњицу прогона Срба из Хрватске и западне Босне. Реч је несумњиво била о планираном прогону и тзв. етничком чишћењу, у којем је према поузданим подацима протерано више од 200.000 Срба и убијено више од 1200 цивила. Одговорност за то сноси тадашњи политички и војни врх Хрватске, али и владајући режим у Београду, уз чије је знање и прећутну сагласност акција "Олуја" несумњиво и изведена. Режиму Слободана Милошевића је важнија била власт и јачање сопствене моћи, него српски народ у Хрватској и Босни и Херцеговини којег је претходно гурнуо у рат. На сличан начин легитимним интересима и националним осећањима данас манипулише и режим Александра Вучића који од годишњице прогона прави своју политичку промоцију”, објаснио је Лутовац.

Поводом 25 година од операције "Олуја", председник Демократске странке др Зоран Лутовац је позвао власти у Београду и Загребу да коначно реше питање несталих и погинулих за чијим посмртним остацима се још трага, као и да до краја заштите сва имовинска, статусна и друга права прогнаних Срба. Он је оценио да је четврт века сувише дуг временски период да би се могло наћи било какво оправдање за нерешавање отворених питања која оптерећују и трују међусобне односе од којих умногоме зависе стабилност и односи у читавом региону.


Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ