ћир

Lutovac: Neophodno neposrednije angažovanje EU u Srbiji


PODELITE:

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji sastao se juče sa predstavnicima opozicije – predsednikom Demokratske stranke Zoranom Lutovcem, predsednikom Stranke slobode i pravde Draganom Ðilasom, predsednikom Pokreta slobodnih građana Pavlom Grbovićem i potpredsednikom Narodne stranke Zdravkom Ponošem.

Komesar Varhelji predstavio je Ekonomsko-investicioni plan za region, koji će nam biti izuzetno važan u narednom periodu jer će građani moći da stvore jasniju sliku zašto je članstvo Srbije u Evropskoj uniji dobro i kako će uticati na njihov životni standard, ali ne sme se zaboraviti da je za primenu takvog plana bitan okvir u kojem se realizuje - vladavina prava, nezavisno sudstvo, kompetentna administracija i politička stabilnost. Za Srbiju je najpotrebnije da obezbedi ono što nema, a što čini jednu državu uređenom.
„Evropska unija bi trebalo da se direktnije uključi u normalizaciju političkog života kroz neposredniji angažman moderiranja ili organizovanja bilateralnih susreta sa opozicijom i vlastima,“ predložio je Zoran Lutovac. „Smatramo da bi taj proces trebalo pokrenuti što pre. Kroz bilateralne susrete sa opozicijom, pa onda i sa vlastima, predstavnici Evropske unije mogli bi da ’skeniraju’ ključne probleme i tek tada bi moglo da dođe do dijaloga u kojem bi učestvovala i Evropska unija. Glavne teme bile bi medijske slobode i izborni uslovi; pratila bi se agenda Izveštaja Evropske komisije ili OEBS-a; a mogle bi da se organizuju i radne grupe Evropske komisije ili neke druge institucije koje bi u saradnji sa domaćim stručnjacima izrađivale posebne izveštaje, na primer o medijima i vladavini prava,“ pojasnio je Zoran Lutovac.
Predsednik demokrata veruje da razgovori ne smeju biti ograničeni samo na parlament jer sastav parlamenta ne održava verno stanje u društvu kada većina građana nema predstavnika u Narodnoj skupštini.

Angažovanje predstavnika Evropske unije u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori vremenom je dovelo do relaksiranja napetosti, slobodnih i fer izbora, ali to je moguće samo ako su rezultati, pre svega, merljivi.

„U slučaju RTS-a, treba voditi računa da li javni servis izveštava o važnim temama, da li ima prećutkivanja, zataškavanja ili ignorisanja važnih društvenih pitanja, da li su građani blagovremeno i istinito informisani o svim temama, a ne koliko su opozicioni lideri prisutni u programu“ zaključio je predsednik Demokratske stranke.


Informativna služba Demokratske stranke

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE