lat

Лутовац: Неопходно непосредније ангажовање ЕУ у Србији


ПОДЕЛИТЕ:

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи састао се јуче са представницима опозиције – председником Демократске странке Зораном Лутовцем, председником Странке слободе и правде Драганом Ђиласом, председником Покрета слободних грађана Павлом Грбовићем и потпредседником Народне странке Здравком Поношем.

Комесар Вархељи представио је Економско-инвестициони план за регион, који ће нам бити изузетно важан у наредном периоду јер ће грађани моћи да створе јаснију слику зашто је чланство Србије у Европској унији добро и како ће утицати на њихов животни стандард, али не сме се заборавити да је за примену таквог плана битан оквир у којем се реализује - владавина права, независно судство, компетентна администрација и политичка стабилност. За Србију је најпотребније да обезбеди оно што нема, а што чини једну државу уређеном.
„Европска унија би требало да се директније укључи у нормализацију политичког живота кроз непосреднији ангажман модерирања или организовања билатералних сусрета са опозицијом и властима,“ предложио је Зоран Лутовац. „Сматрамо да би тај процес требало покренути што пре. Кроз билатералне сусрете са опозицијом, па онда и са властима, представници Европске уније могли би да ’скенирају’ кључне проблеме и тек тада би могло да дође до дијалога у којем би учествовала и Европска унија. Главне теме биле би медијске слободе и изборни услови; пратила би се агенда Извештаја Европске комисије или ОЕБС-а; а могле би да се организују и радне групе Европске комисије или неке друге институције које би у сарадњи са домаћим стручњацима израђивале посебне извештаје, на пример о медијима и владавини права,“ појаснио је Зоран Лутовац.
Председник демократа верује да разговори не смеју бити ограничени само на парламент јер састав парламента не одржава верно стање у друштву када већина грађана нема представника у Народној скупштини.

Ангажовање представника Европске уније у Северној Македонији и Црној Гори временом је довело до релаксирања напетости, слободних и фер избора, али то је могуће само ако су резултати, пре свега, мерљиви.

„У случају РТС-а, треба водити рачуна да ли јавни сервис извештава о важним темама, да ли има прећуткивања, заташкавања или игнорисања важних друштвених питања, да ли су грађани благовремено и истинито информисани о свим темама, а не колико су опозициони лидери присутни у програму“ закључио је председник Демократске странке.


Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ