lat

Лутовац: Нема ценкања о изборним условима


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Зорана Лутовца за Данас

На основу оног што смо до сада могли да чујемо и видимо свакако је извеснији бојкот. Бојкот је најављен ако не буде слободних и поштених избора.

Не може их бити под оваквим условима, каже у разговору за Данас Зоран Лутовац, председник Демократске странке, одговарајући да питање да ли је према његовој процени извеснији бојкот предстојећих избора 2020. године или попуштање власти Александра Вучића.

„Бирачи се уцењују, прети им се, злоупотребљавају се државни ресурси у корист владајуће странке, услови су потпуно недемократски, огромна већина медија не информише грађане, него врши пропаганду у корист доминантне владајуће странке. Време од 6-9 месеци из Споразума с народом истиче… ни за педаљ се нисмо одмакли од најављеног бојкота. Подсећам: бојкот није усмерен ПРОТИВ избора, него ЗА слободне и поштене изборе. Дакле, или ће избори бити слободни и поштени или ћемо у бојкот и изборити се уз помоћ грађана да буду слободни и поштени. Бојкот, и уопште грађански отпор је легитимно средство кад су вам ускраћена права која вам припадају“, истиче наш саговорник.

* Како видите реакцију опозиционе јавности на затворен састанак са представницима СНС-а, да ли је то што се дошли 30. јула на округли сто издаја протеста, или знак слабости власти?

– Један део опозиционе јавности реаговао је веома оштро, због чињенице да округли сто није најављен у медијима, док је један део негодовао што се уопште опозиција појавила на округлом столу са људима са којима „нема о чему да се разговара“. Могу да разумем такве реакције с обзиром на чињеницу да на једној страни живимо у медијском мраку, а да на другој страни грађани негодују због профила људи из власти који су били на округлом столу, а који годинама иритирају опозиционо јавно мњење својим јавним наступима, својим чињењима и нечињењима. Други део јавности, пак, у томе је видео успех опозиције и грађана који протестују, јер су натерали власт да призна чињеницу да не постоје услови за фер и слободне изборе. Само учествовање представника власти на округлом столу чија је главна тема слободни и поштени избори јесте потврда да такви услови не постоје. И не само то, чињеница да се о томе разговара у присуству представника академске заједнице и грађанског друштва говори о томе да је то општи друштвени проблем, проблем грађана, а не само опозиције.

Не бих да будем адвокат организатора, али они су желели да избегавањем медија на округлом столу избегну устаљену праксу да се учесници обраћају медијима и бирачима, а не саговорницима. Тиме су хтели непосреднију и директнију комуникацију. Оно што је свакако требало учинити јесте да се о одржавању округлог стола обавести јавност, јер нема никаквог разлога да се било шта крије у вези са тим.

Што се односа према људима који протестују тиче могу само да кажем следеће: заједно смо у борби за нормализацију Србије и у томе морамо да будемо истрајни. Морамо да верујемо једни другима и да будемо солидарни. Само тако можемо ослободити заробљено друштво и државу.

* Очекујете ли на следећем округлом столу – са представницима власти – долазак неког ЕУ званичника?

– Очекујем да се представници ЕУ понашају у складу са извештајем Европске комисије који указује на многе проблеме у нашем друштву и држави. Због тога смо на улицама више од седам месеци. Очекујем да се представници ЕУ залажу за европске вредности и да не подржавају антиевропску политику власти.

* Шта би за вас значило да је округли сто био успешан?

– Независни експерти донели су предлоге и препоруке за слободне и поштене изборе – не за опозицију, него за грађане. Ти предлози су сачињени као њихов допринос јавном добру и ми смо их као такве прихватили. Они се могу унапредити или допунити предлозима Црте, ЦеСИД-а, Транспаренсија, БИРОДИ-ја и других, али суштина је у томе да се може разговарати само о томе на који начин ћемо то онда применити у пракси. Дакле, нема ценкања око оног што припада грађанима. Ако буде било потребе, изборићемо се за слободне и поштене изборе јачањем протеста и бојкотом лажних избора.

* Састанак шире опозиције након округлог стола сазвао је СЗС. Како видите то што се опозиција ван СЗС увек одазове када се деси неки потрес на сцени, док у међувремену стално истиче разлике у односу на СЗС?

– СЗС откако је основан покушава да направи јединствени опозициони фронт баш због тога што су у питању интереси свих грађана. Постоји стална комуникација са потписницима Споразума с народом којег осим СЗС чине и друге опозиционе странке, покрети и појединци. Мислим да је добро да постоје сусрети и консултације целе опозиције јер су у питању интереси свих актера, али и свих грађана Србије и ту не би требало да буде простора за инсистирање на разликама.

* Да ли постоји могућност да ДС, као Уједињена ДС, дакле са ЗЗС и СДС, донесе самосталну одлуку да учествује на изборима?

– Уједињена ДС се руководи пре свега јавним интересом, интересом свих грађана, а то је у овом тренутку заједнички наступ опозиције у борби за нормализацију Србије. Истовремено, ДС је спремна за време када нормализујемо Србију, када дође време за наше разлике и посебности.

* Верујете или да се Вучићев легитимитет не може оспорити на парламентарним изборима, или је Марко Уљаревић из ИПСОС-а у праву кад тврди да је то могуће једино на председничким?

– Вучић свакодневно оспорава сопствени легитимитет непримереним и вануставним понашањем. Његов легитимитет оспорава већина грађана Србије која до сада није имала прилике да се преко добро организоване опозиције томе супротстави. Надам се да је дошло време да опозиција начини све неопходне кораке који ће водити ка томе. Да бисте били успешни на председничким изборима најпре морате да покажете кредибилитет и да задобијете поверење грађана јасним и одлучним ставом према слободним и поштеним изборним условима.

Рејтинг и рад

* Како коментаришете то што је СНС по анкетама које се објављују у јавности и даље на 50 одсто и преко?

– Не бих да се бавим мерењима рејтинга, него радом на терену. Морамо да имамо обучене и мотивисане активисте који ће бити спремни да допру до грађана, ослободе их страха и покажу им да има наде за промене. Опозиција би морала да буде јединствена, чврста и упорна да обезбеди слободне и поштене изборе и да буде спремна за њих.

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ