lat

Лутовац: Неке смирује прича о нестанку Демократске странке


ПОДЕЛИТЕ:
MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Да ли ће се демократе вратити на пут старе славе, питање је које виси над ДС-ом откако је 2012. изгубила власт, утицај и добар део чланства.

Зоран Лутовац, председник Демократске странке, тврди да се странка обнавља и консолидује и да ће поново постати центар окупљања грађанско-демократске Србије. Ипак, актуелне гласине говоре о трвењима унутар ове странке, па је то и прво питање за њеног лидера.

- Нема трвења у Демократској странци. О трвењима се пласирају приче у режимским таблоидима и пропагандном штабу свих медија под контролом власти. Те приче се, нажалост, узимају здраво за готово и у такозваним озбиљнијим медијима. Унутар странке постоје разговори, расправе о разним актуелним и стратешким питањима, али то нису трвења. Људи су навикли на ауторитарне странке у којима нема расправе. Зато, када се појави другачије мишљење, онда се то проглашава раздором. Уместо да се пример Демократске странке наводи као позитиван пример унутарстраначке демократије, то се користи за прљаву кампању против ње.

Како сте и јесте ли измирили несугласице у странци поводом приступања Савезу за Србију?

- Демократска странка није приступила Савезу за Србију, него је један од оснивача Савеза. Није било никаквих несугласица. Унутар странке се водила отворена дебата, износили су се аргументи за и против. Огромна већина чланова је била за то да ДС буде оснивач Савеза за Србију, а протоком времена и неки који су имали резерве сада су активно уз Савез.

Да ли се размишља о времену кад будете морали сви својим путем?


- Смисао и сврха Савеза је да направимо нормалне демократске услове где савези више неће бити потребни. Дакле, истовремено док се пуним капацитетом бори за јачање Савеза, ДС ради и на сопственом профилисању као водеће грађанско-демократске политичке опције. У Политичком савету и ресорним одборима увелико се ради на осавремењивању програма и формулисању политика за време после нормализације политичких прилика у Србији.

Девет месеци сте на челу ДС-а. Како је бити председник странке у опозицији, имате ли амбиције, снаге и плана да на том месту останете дуже од ваших непосредних претходника?

- Ја сам ушао у Демократску странку када је била у опозицији и био најактивнији баш када смо били у опозицији. Моје амбиције нису да будем што дуже на челу странке, него да заједно са својим сарадницима и члановима странке мењамо странку набоље, како бисмо били у прилици да и Србију мењамо набоље.

Затекли сте странку на два одсто подршке, колико сада има?

- ДС је оснивач и део убедљиво друге по снази политичке групације у Србији. Но, за Демократску странку није најважније питање рејтинга, већ прилика да учествује у променама набоље, у нормализацији и модернизацији Србије.

Јесте ли схватили да пристојност и није неки аргумент у српској политици?

- Можда тренутно није аргумент, али је озбиљна инвестиција у друштво, у политичку културу и саставни је део идентитета Демократске странке.

Шта је са предлогом о уједињењу свих демократа у моћну странку? Може ли то након што се толико деривата отцепило од странке?

- Предлог о окупљању демократа изнео сам 3. фебруара на обележавању 29 година од обнове рада Демократске странке и то је сада тема на свим органима и у свим форумима странке. Том приликом сам рекао да је Демократска странка позната, нажалост, и по томе што се непрестано делила и да је дошло време да се клатно врати на другу страну: да уместо нових подела почињемо да се укрупњавамо. Такође, најавио сам да ћемо на томе почети интензивно да радимо - у интересу грађана којима недостаје снажна гравитациона грађанско-демократска политичка снага, каква је ДС некада била.

Има ли заиста искрене жеље да се ДС осови на ноге или је на путу нестанка?

- Причу о нестанку Демократске странке неки воле да слушају зато што их та прича смирује и чини спокојним. Ситуација је, међутим, сасвим другачија. Демократска странка се обнавља и поново ће постати центар окупљања грађанско-демократске Србије. Странка се увелико ревитализује у програмском и организационом погледу. Очекујемо и озбиљнију кадровску ревитализацију, као и активно укључивање и оних који не би да улазе у станку, али би хтели стручно да помогну приликом дефинисања политика у различитим областима.

Зашто на прославу 29 година од обнављања странке није дошао Бојан Пајтић?

- На обележавању 29 година странке, осим што сам најавио да ћемо се поново окупљати уместо да се делимо, речено је и да се Бојан Пајтић извинио што не може да дође, јер је на службеном путу у иностранству. Дакле, Бојан је позван, баш као и сви други бивши председници, и дошао би да је могао. Жао ми је што нико из вашег листа није известио о томе и што је због тога остављен простор за спекулације.

Је ли се било тешко договорити о бојкоту рада Скупштине?

- Није било тешко договорити се о томе да су нам потребни фер и поштени избори. То је дефинисано договором опозиције који је претходио "Споразуму с народом", а потом је потврђено и у самом Споразуму. Бојкот није циљ сам по себи, него средство да се до циља дође - до фер и поштених избора.

Да ли су неки посланици ДС-а били против бојкота?

- Да, истина је. Ми смо стварно демократска странка, не само по имену, и код нас не само да постоје различита мишљења, него се различита мишљења и слободно износе и води се отворена дебата. Но, кад се дебата заврши, кад се донесу одлуке, онда се те одлуке поштују. Дакле, поштовање процедуре и воље већине уз уважавање мањине, баш како налажу демократска начела. То, нажалост, немамо у парламенту нити у локалним скупштинама, изузимајући пар њих.

Значи ли ово бојкот и будућих заседања парламента и увертира бојкота избора?

- Посланици бојкотом заседања парламента исказују свој политички став у име оних који су их бирали. Они и даље остају посланици, и даље заступају грађане који су их бирали, само ће то да чине на другачији начин: у непосредном контакту са грађанима, обиласком изборних јединица у којима су бирани или у холу парламента када износе ставове о важним питањима. То исто важи и за одборнике. Покренута је и иницијатива за стварање Асоцијације слободних одборника који ће окупити слободне одборнике широм Србије. Одборници ће синхронизовати своје деловање како би се изборили за нормалне услове деловања у локалним скупштинама.

Да ли сте у Савезу за Србију коначно извагали корист/штету од бојкота или другог избора опозиција нема?

- Нема ту вагања, крајње је време да имамо праве изборе. Фер и поштене изборе, без куповине гласова, претњи, уцена и притисака, без "бугарских возова", вишеструког гласања и непознатих станара у зградама, изборе са медијима који информишу грађане и омогућавају им да се на основу тога опредељују, уместо да их обмањују огољеном пропагандом. И то је део "Споразума са народом" који је настао у интеракцији грађана и опозиције.

Идете ли на протесте? Да ли ће се опозиција легитимисати и у грађанским протестима?

- Да, идем редовно на протесте, баш као велики број демократа. Подсетићу вас да су протести почели тако што је разбијена глава једном од лидера СЗС и што су лидери Савеза били на челу тих протеста, као и на пар протеста после тога. Протести су врло брзо добили много шири простор и добро је што су се политичари повукли у други план. Тим чином се нису делегитимисали, него напротив, показали су зрелост. Показали су да знају да се повуку ако је то од опште користи, а омасовљење протеста јесте од опште користи, пре свега јер показује размере и дубину грађанског незадовољства. "Споразум с народом" је настао на основу захтева грађана упућених опозицији. Тај споразум који је потписала опозиција потписиваће јавне личности, чланови академске заједнице и сви грађани који сматрају да је неопходно заједничко и синхронизовано деловање усмерено на суштинске промене у Србији. То би могао да буде корак ближе ка успостављању елементарног поверења између грађана и опозиције.

Макете вешала постадоше реквизит политичке борбе. Како ви гледате на те ствари?

- То је спонтана реакција људи на покушај власти да од макете направе политичко-пропагандну конструкцију. Макету вешала је власт ставила у први план да би се сакрила суштина протеста, да би се скренула пажња са чињенице да су протести све масовнији и да се демонстрација незадовољства шири на целу Србију. Уместо да причамо о "Споразуму с народом", тема је макета. Људи су спонтано реаговали на покушај спиновања тако што су макету симболички приказали као омчу отуђеног режима око сопственог врата.

Вучић води кампању да анулира протесте

Како тумачите актуелну кампању Александра Вучића, о чему се, по вама, ради?

- Класична злоупотреба државних ресурса за уже страначке циљеве. Ауторитарни популизам за уџбенике. Аутократа користи средства свих грађана за сопствену промоцију и води кампању која би требало да ублажи ефекте оправданих протеста грађана. Жели да говори са народом, али не и с опозицијом?! Каква демагогија! Па та опозиција представља грађане. Тешка злоупотреба или дубоко неразумевање посла којим би требало да се бави. Потпуно неразумевање места и улоге председника у друштву и политичком животу.

Извор: Блиц

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ