lat

Лутовац: Споразум са народом за смену власти и промену система


ПОДЕЛИТЕ:
Foto: Fonet/Marija Đoković

Ово у чему живимо је поредак неразвијених слобода и владавине права са фасадном демократијом лишеном правог садржаја.

То је поредак нестабилних темеља јер зависи од рејтинга и добре воље ауторитарца и подршке коју добија од великих сила, а не од независних институција, и равнотеже либералних и демократских начела и праксе. То је поредак који почива на феномену „заробљене државе“ где се закони креирају према потребама моћних појединаца, противно интересу грађана и државе. Држава је заробљена уз помоћ политичке и привредне елите које су добро умрежене под врховном командом аутократе“, каже за Данас Зоран Лутовац, председник Демократске странке, у разговору поводом 29. годишњице оснивања ДС.

* Годишњицу Демократска странка обележава практично у сличним условима аутократске власти каква је била пре 29 година. Како то објашњавате и како је то Србија вечито у ситуацији да иде корак напред, па два корака уназад. Ко је за то крив?

– Није лако изградити демократску грађевину у условима недемократске политичке културе, без демократске традиције, и у земљи неразвијених институција у којој је култ личности изнад владавине права. Демократска странка јесте била покретач модернизацијских промена и у том смислу политичка авангарда, али јој је често недостајала политичка подршка других у тим настојањима.

* На годишњици обележавања најавили сте поновно укрупњавање. Шта то практично значи и да ли очекујете да се бивши лидери ДС врате под окриље Демократске странке?

– То значи управо оно што сам рекао: да је прошло време подела и да је време да се клатно помери на другу страну, на страну окупљања, укрупњавања. Демократска странка би требало да у интересу грађана поново постане гравитациона грађанско-демократска политичка снага. И то није прича о лидерима, него о грађанима. Лидери су само најодговорнији да трагају за модалитетима сарадње који ће ка томе водити.

* Обележавању годишњице присуствовали су Драган Ђилас и Борис Тадић, иако је свако од њих понаособ својим одласком много допринео слабљењу ДС. Могу ли чланови ваше странке да им то опросте?

– Сваки од лидера странке носи своје бреме заслуга и одговорности. Када причамо о будућности, онда говоримо о ономе што ће нас чинити јачим, а не о неспоразумима из прошлости.

* Како је могуће да је Вучић узурпирао све полуге власти?

– Клептократске елите настоје да контролишу грађанско друштво као коректора политичких процеса, формирају своје НВО финансирају их из државног буџета или ЕУ фондова потискујући праве и одговорне НВО, обесмишљавајући тај веома важан сегмент демократског друштва. А како је могуће да је до тога дошло? Па тако што нема поделе нити међусобне контроле власти, независних институција, нити развијеног критичког јавног мњења и слободних медија као коректора власти. Идеална прилика за аутократског предатора.

* Кажете да је императив и услов постојања и опстајања враћање државе. Да ли се то може постићи протестима који су ушли у трећи месец?

– Може ли се постићи без протеста? Очигледно да нема услова да се на редовним фер и поштеним изборима ствари промене, јер нема спремности да се такви избори организују. Протести су начин да се изврши политички притисак који би водио неопходним променама.

* Појављивање вешала на протестима власт је искористила за поновно обрушавање на протесте и опозицију. Могу ли се такви контрапродуктивни испади спречити?

– То је појединачан испад који не може укаљати чистоту протеста, ма колико га пропагандно раубовали. Право је чудо да сличних испада до сада није било с обзиром да десетине хиљада грађана протестује већ недељама. Веома је важно да кад се инциденти појаве, да се изолују и осуде.

* Докле мислите да ће власт толерисати мирне протесте? Премијерка је већ почела да се жали да не може да ради због ваше шетње.

– Дужност власти је не само да толерише мирне протесте, него и да услишава захтеве грађана који протестују.

* Шта је натерало људе да шетају и по зими, снегу, киши. Да ли их је на улице извело златно Вучићево доба, које се, према неким аналитичарима, претворило у гвоздено?

– Мотиви су различити. Иницијално, људи су изашли на улице да кажу „стоп насиљу“, „стоп крвавим кошуљама“ после разбијене главе Борка Стефановића. Вербално насиље које генерише врх ове власти пренео се у све сегменте друштва и то је један од разлога зашто људи негодују, баш као и иритантне поруке које се емитују из врха владајуће коалиције, затим су ту неслободни медији, недостатак елементарне правде, огромна неједнакост и сиромаштво у друштву, које проузрокују одлазак из земље све већег броја људи у потрази за голом егзистенцијом, затим различити конкретни поводи као последица корумпиране државе и неслободних институција…

* Смета ли вам то што грађани не желе да их странке предводе у протестима и да ли је то цена коју део опозиције плаћа због ранијег бахатог понашања и отуђења од народа?

– Неким грађанима то још увек смета, међутим на улицама су и грађани којима то не смета и велики број грађана који су чланови странака. Мислим да се анимозитети те врсте полако потискују у други план јер су заједнички циљеви изнад сваког личног незадовољства те врсте.

* Очекујете ли да ће Вучић испунити захтев и да ће отићи са власти. Ваш бивши колега Борис Тадић сматра да он то неће учинити мирно.

– Сасвим ће бити довољно да се изборимо за фер и поштене изборе, на таквим изборима он не може да победи. Мислим да му је то у интересу, мада такође, мислим да још увек није свестан да је то рационално решење у интересу свих, па и њега самог.

* Сам Вучић тврди да ће отићи са власти када он то буде желео, а не зато што то желите ви, Ђилас, Јеремић и СЗС.

– Та изјава је у потпуном складу са његовом аутократском природом и претходном изјавом да неће испунити захтеве грађана који протестују, па макар их било пет милиона.

* Осим тога најавили сте бојкот избора уколико буду расписани, али није много јасно како ћете онда сменити ову власт. Ако то није демократским путем, како онда?

– Бојкот није циљ, него могући исход борбе за фер и поштене изборе. У случају да се игноришу захтеви за фер и поштене изборе бојкот је сасвим легитимно средство борбе. Грађански протести су такође демократски начини политичке борбе. Тамо где не функционишу демократске институције, сасвим су легитимни видови непосредног изражавања политичке воље, какви су протести или демонстрације.

* Опозиција најављује такозвани споразум са народом. Зар не мислите да та идеја није нимало оригинална и да је народ петог октобра већ имао један такав споразум који је изигран?

– То је одговоран чин одговорних људи који трагају за друштвеним уговором који би био основ изградње демократске Србије. Уговор с народом који је имао ДОС био је другачији. То је био једнострани уговор којим су се политичари обавезали да ће испунити нека обећања. Овај споразум са грађанима (народом) је по својој суштини двострани уговор настао на иницијативу грађана који протестују и опозиције која се обавезује да ће променити систем и суштински приступ политици, приступ који уместо етике добрих намера у политички живот уводи етику одговорности.

Извор: Данас

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ