lat

Лутовац: На РТС критика пре у квизу него у вестима


ПОДЕЛИТЕ:
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Интервју председника Демократске стране др Зорана Лутовца за портал Нова.рс

"Ишао сам на РТС кад сам добијао позиве, јер је то наш јавни сервис. То је било веома ретко, али десило се неколико пута. Али никада нисам гостовао у формату у којем бих имао довољно времена да кажем нешто о важним политичким и друштвеним темама. Одазвао бих се њиховом позиву и да идем са репортерима на пијацу и да одрадим пијачни барометар или у 'Потеру' и 'Слагалицу', само ако бих имао шансе да, бар у представљању, кажем нешто од јавног значаја. На жалост, дотле је дошло да се више критичких опаски може чути у шали од такмичара у квизовима, него у емисијама информативног програма", рекао је у интервјуу за Нова.рс председник Демократске странке Зоран Лутовац.

У сусрет преговорима са влашћу, наш портал је припремио серијал интервјуа са учесницима дијалога у којем ће посредовати представници Европског парламента.

У интервјуу за Нова.рс, Лутовац је објаснио шта очекује од предојећих преговора власти и опозиције, које партије су прихватљиве за сарадњу са његовом странком, али и због чега се стало са дуго најављиваним уједињењем са странком Небојше Зеленовића.

Шта ће бити сигнал да је власт заиста спремна на дијалог?

Сигнал? Даваће вероватно медијске димне сигнале да су спремни на дијалог, али више пута се показало да нису спремни на делотворан дијалог. Другим речима, они би да оставе привид у нашем јавном мњењу и у Бриселу да су за дијалог, а све би радили, као и раније – опструирали суштину тог дијалога. Опозиција за дијалог треба да се избори тако што ће стати иза заједничких захтева и тражити подршку грађана за то. Ако у опозицији буде разума, истрајности и солидарности – спремност за дијалог више неће бити тема, тема ће бити формат и дневни ред тог дијалога.

Ко треба да седи преко пута опозиције?

Вучић управља и кадрира Србијом, он набавља и дели респираторе и вакцине, бави се многим тривијалним стварима, готово свакодневно крши Устав, логично је очекивати да ће он да одреди и ко ће бити саговорник у том дијалогу. Надам се, на другој страни, да ће исход дијалога бити такав да се такво “природно стање” промени једном за сва времена.

Ко треба да иде испред опозиције на преговоре? Лидери или да се изаберу заједнички представници?

Мислим да то питање није суштинско и да се прерано поставило. Том питању мора да претходи утврђивање формата и дневног реда преговора, а свакако да му претходи договор о платформи која би се заступала у преговорима. Дакле, отварање расправе о томе ко ће представљати опозицију на преговорима пре него што се усагласимо о томе шта ће опозиција тражити и предлагати у тим преговорима, није баш логично, а ни корисно.

Шта очекујете од преговора, који су то минимални услови које треба власт да испуни да бисте изашли на изборе?

Једно је сигурно: не може тема разговора бити да ли ће се и у којој мери поштовати Устав и закони. Преговорима би требало утврдити механизме, процедуре, институције којима ће се обезбедити основни услови за слободне и поштене изборе. Под један: Да грађани буду потпуно, истинито и благовремено информисани о свим важним темама и да политички актери буду сразмерно представљени Под два: Да се свим грађанима омогући да могу слободно и тајно, без притисака, да се изјашњавају. Под три: Да се спречи злоупотреба јавних ресурса. Под четири: Да се успостави професионална администрација која ће да делује превентивно или да хитно реагује на већ учињене неправилности. Ми смо у политичкој Платформи предложили да се уз помоћ Леx Специалиса успоставе инструменти и механизми којима би се то постигло и поставили темељи за будуће системско уређење ове области. Шта је уопште гаранција да ће договорено бити испуњено? Сведоци смо да су бројни закони усвојени и постоје на папиру, али да у пракси ствари стоје сасвим другачије. Пример је рецимо забрана функционерске кампање. Е, то је важно питање. Не можемо се ослонити на реч или позивање постојећих закона и прописа, јер се показало да то не функционише. Зато би гаранције требало да буду интегрални део споразума који ће бити резултат дијалога.

“Ослобађање“ РТС је један од захтева опозиције. Ви сте добијали позиве за гостовање на јавном сервису али сте их одбили. Зашто?

Ишао сам на РТС кад сам добијао позиве, јер је то наш јавни сервис. РТС је сервис грађана Србије. То је било веома ретко, али десило се неколико пута. Али никада нисам у формату у којем бих имао довољно времена да кажем нешто о важним политичким и друштвеним темама. Једном сам напустио емисију у знак протеста због начина на који је емисија вођена и због тога што је представник владајућег СНС-а све време спречавао да се о говори о теми емисије. То је био начин да искажем незадовољство не само том емисијом, него уопште информативнм програмом РТС-а.

Да ли бисте ишли да прелиставате штампу у Јутарњем програму РТС како је рецимо то предложио Ђорђе Вукадиновић?

Да, наравно. Ишао бих и са репортерима на пијацу да одрадим пијачни барометар или у “Потеру” и “Слагалицу” ако бих имао шансе да, бар у представљању, кажем нешто од јавног значаја. На жалост, дотле је дошло да се више критичких опаски може чути у шали од такмичара у квизовима, него у емисијама информативног програма.

ДС је заједно са ССП и ПСГ радила на изради платформе за преговоре. Како су се друге странке изјасниле о вашим предлозима?

Покрет за Преокрет, Заједно за Србију и Не давимо Београд су били конструктивни, дали сугестије и конкретне предлоге и значајно унапредили заједнички текст. Платформу су подржали још неки покрети и удружења попут Отаџбине Славише Ристића или Новог 06.октобра Војина Ракића.

У случају пропасти преговора, шта ће опозиција да ради?

Ако не буде разума да се ствари решавају у интересу грађана Србије, онда ти исти грађани имају права на грађанску непослушност, па и побуну како би вратили права и слободе које им припадају.

Дуго се говорило о вашем уједињењу са странком Небојше Зеленовића, међутим до тога није на крају дошло. Због чега?

Ми смо потписали заједничку Декларацију о уједињењу у којој су наведени циљеви и принципи око којих се уједињујемо. Ми и даље стојимо иза те декларације, и даље имамо исте погледе на кључна друштвена питања. Што се нас тиче, ми своје позиције и залагање за обједињавање демократских и проевропских политичких снага не мењамо, као што задржавамо и јасан опозициони и антирежимски курс у свом политичком деловању.

Постојала је прича и о уједињењу са странком Драгана Ђиласа?

Молим? Уједињење са Странком слободе и правде никада није разматрано. Колико знам та прича се пласирала у Вучићевим фабрикама лажи и таблоидима у знак подршке пучистима који су хтели да преотму странку.

Ваша странка је у претходном периоду доживела велике унутрашње потресе, а истраживања говоре да је подршка ДС веома ниска. Постоји ли опасност да нестане ова странка?

Хвала на питању, Демократска странка је добро. И све је боље. Релевантна истраживања и стање на терену говоре да нема опасности по Демократску странку. Напротив, то је странка са највећим потенцијалом у опозицији. Отуда стални покушаји да се уништи споља или изнутра. О ниској подршци углавном говоре истраживачи који су говорили како је на прошлим београдским изборима ДС довољно јак да самостално узме 7 одосто или они који су указивали на то да би ДС и ПСГ заједно имали око 15 одсто гласова да су изашли на изборе прошле године. Дакле, у питању су истраживачки спинови који Демократској странци подижу рејтинг када је подстичу да ради у корист Вучића или јој спуштају рејтинг када се ДС томе одлучно противи. ДС је на путу реформи и ревитализације и за то имамо не само подршку унутар странке, него и од грађана који желе да Демократска странка постане странка за коју ће се гласати из убеђења, а не због тога што је мање зло.

Извор: Нова С

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ