lat

Лутовац: На основу политичке биографије, Орлић није добар кандидат за председника парламента


ПОДЕЛИТЕ:

Председник Демократске странке (ДС) и потпредседник Скупштине Србије Зоран Лутовац оценио је данас да политичка биографија новог председника парламента Владимира Орлића „није таква да би он био добар кандидат за ту функцију“.

Лутовац је за телевизију Нова С рекао да је професинални део биографије новог председника парламента сасвим у реду, али нагласио да то „нису релевантне ствари за вођење парламента“.

„Он се профилисао као политичар као симбол нетолеранције, упадања у реч, као човек који је био у првим редовима у сукобљавању и никада није био онај који је смиривао страсти или покушавао да нађе компромис, што је суштина политике“, казао је он.

Са друге стране, Лутовац је оценио да Српска напредна странка није имала бољег кандидата и да су се одлучили за „врло оригиналну тактику“ у представљању Орлића као кандидата, односно за игру на „могло је бити горе“.

„Оригинална је у толико што је шеф посланичке групе (СНС, Миленко Јованов), један од најиритантнијих људи у њиховим редовима, био тај који је представљао Орлића. И онда кад људи виде њега кад представља Орлића, онда кажу – ‘Па добар је овај Орлић у односу на овог, можда и није тако лоше да он буде изабран'“, оценио је председник ДС.

Казао је да СНС има толику већину у парламенту да је могла да изгласа било кога и додао да је „тачно да су могли да изаберу горег“.

По речима Лутовца, шта год Орлић лоше да уради, то неће бити изненађење, али да ће изненађење бити ако уради нешто добро.

Коментаришући то што је изабран као један од седам потпредседника Скупштине Србије, Лутовац је навео да је било важно да проевропска опозиција има свог кандидата и да тај кандидат буде представљен и грађанима и парламенту.

Нагласио је да је већина могла да спречи његов избор, али да су проценили „да би било корисније да се изабере један представник оних који су аутентична опозиција“.

Извор: Данас

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ