ћир

Lutovac: Kampanjom oko referenduma skreću pažnju sa izbora


PODELITE:

Čim procenimo da bi bilo svrsishodno da izađemo sa predsedničkim kandidatom, to ćemo učiniti. Rade se istraživanja, proveravaju se kandidati kroz fokus grupe, kaže u intervjuu za "Blic" predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac. On ističe da je važno da to bude kandidat koji će imati široku podršku među građanima Srbije i da poseduju lične i profesionalne osobine koje su važne za tu podršku.

Da li biste vi preuzeli na sebe da budete protivkandidat Aleksandru Vučiću i da li je možda bilo reči o tome?

- Ne, nije bilo reči o tome.

Da li je koalicija u kojoj je i vaša Demokratska stranka krenula u kampanju i kako će ona izgledati u narednim mesecima?

- Mi jesmo u kampanji, skromnoj finansijski gledano, ali usmerenoj na ono što građane najviše interesuje: drastično poboljšavanje života u svim oblastima, od standarda, zaposlenosti koja podrazumeva zarade od kojih može da se normalno živi, preko zdrave životne sredine, do izgradnje institucija i države koja će biti u službi građana, a ne u službi kriminalizovane vlasti. Kampanja će menjati oblike i intenzitet, ali je poruka ista: bolji i zdraviji život u normalnoj državi.

Kakav je vaš odnos sa strankama opozicije koje nisu u vašoj koloni? Šta je bio problem da se napravi dogovor sa Tadićevom Socijaldemokratskom strankom, recimo?

- Mi nismo u koloni, mi smo u savezu. Kolone se formiraju po ideološko-programskoj bliskosti i žele da dobiju podršku za svoju politiku. Savez je iznad svih ideologija i programa, on okuplja različite političke opcije oko univerzalnih vrednosti i ciljeva koji su važni svima. Savez stvara dovoljno široki front koji će ne samo da pridobije podršku političkih aktera koji ga čine, nego i podršku onih koji su bili u apstinenciji jer nisu videli dovoljno snažnu opciju koja bi se suprotstavila ovom nenarodnom režimu. Savez budi nadu i otklanja strah kod onih koji su bili izvan politike. U taj savez su ušli svi oni koji su sopstvene interese podredili zajedničkom interesu, vrata su otvorena i za druge političke aktere, udruženja, pokrete i pojedince koji žele zajednički ili barem sinhronizovano da deluju sa nama.

Imate li komunikaciju sa "Ne davimo Beograd", ZZS Nebojše Zelenovića i sa Ćutinim Ekološkim ustankom? Da li je tu moguća neka saradnja?

- Više puta sam rekao, a to su rekle i kolege iz pomenutih organizacija, da je moguća saradnja oko kontrole izbora i zajedničkog predsedničkog kandidata. Što se Demokratske stranke tiče mi smo se zalagali i za što širi zajednički front na beogradskim i parlamentarnim izborima.

Kojim rezultatom na parlamentarnim izborima biste bili zadovoljni, a šta mislite da je realno?

- Činjenica je da je većina građana nezadovoljna što živi u zarobljenoj državi sa siromaštvom i nejednakošću najvećom u Evropi, što 400.000 dece nema tri obroka dnevno i zdravstvenu zaštitu, što su troškovi života veći od zarada, što ogromna većina penzionera ne može da živi od svojih penzija, dok organizovani kriminal pustoši i rasprodaje zemlju. Ti nezadovoljni građani će svojim odnosom prema svemu tome odrediti šta je realno. Ako nezadovoljni ovim režimom budu masovno izašli na ove izbore, onda ovi koji su upropastili Srbiju više neće biti na vlasti. Vučić će učiniti sve da se to nezadovoljstvo razvodni ucenama, pretnjama, korupcijom, izbornim manipulacijama, zgušnjavanjem medijskog mraka. Mi ćemo, na drugoj strani, učiniti sve što je u našoj moći da se to većinsko nezadovoljstvo građana pretvori u jedan veliki politički front koji će smeniti ovu kriminalizovanu vlast.

Ekološki protesti bili su uspešni, zahtevi okupljenih građana su ispunjeni. Međutim, opet imamo situaciju da stranke nisu bile poželjne. Kako to komentarišete?

- Najpre, to nisu bili samo ekološki protesti, oni su započeti kao ekološki, ali su se značajno omasovili kada je policija upotrebila prekomernu upotrebu sile i još gore kada se u Šapcu sklonila kako bi batinaši i kriminalci koji su izlazili iz službenih automobila nesmetano tukli narod. Što se tiče odnosa prema političarima i politici uopšte, od kako su naprednjaci došli na vlast vodi se neprestana kampanja protiv stranaka i politike. Na taj način naprednjaci stvaraju armiju "apolitičnih" i antipartijskih među onima čiju podršku nemaju. Time ne umanjujem veliku odgovornost političara koji su ranije izneverili velika očekivanja građana. Ipak, ogromna većina je onih koji ne pristaju da budu u apstinenciji i spremni su da se suprotstave ovom režimu razumevajući da je za to potreban što širi front i solidarnost. Ja nigde nisam osetio da nisam dobrodošao, a redovno sam na protestima širom Srbije. Naprotiv, i mene i moje saborce, demokrate, prihvataju kao svoje u zajedničkoj borbi za javni interes. Pridružili smo se i ovim protestima jer smatramo da je naša dužnost da budemo uz građane kada se brane njihova prava i javni interes. Bili smo na prvim linijama borbe, ali nismo ni u jednom trenutku pomislili da ovaj protest, kao ni ranije proteste na bilo koji način zloupotrebimo. Naprotiv! Organizovali smo se i pravno, fizički i materijalno pomagali ljudima koji su bili na represivnom udaru policije, fizički se suprotstavljali kriminalcima. I ovaj put se pokazalo da režim ne pravi razliku među nama, da smo za njih svi isti – oni na čiju podršku ne mogu da računaju. Ponavljam još jednom: ni mi ne bi trebalo da pravimo razliku među sobom ako želimo sve to da menjamo. Tek kada shvatimo da mi nismo tek nemoćni pojedinci nego karike moćnog lanca koji gradi našu budućnost, uspećemo da oblikujemo društvo po meri i u interesu građana.

Dosta kritički ste govorili o referendumu i promeni Ustava. Šta je vaš stav? Bojkot referenduma ili glasanje protiv?

- Mi smo, čim je najavljeno da će se raspisati referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, rekli da ćemo pozvati građane na protest, a ne na referendum koji je raspisala nelegitimna jednostranačka skupština. Tako se ne menja najviši pravni i politički akt. Za njegovu promenu potreban je najširi politički, stručni i društveni konsenzus. Takvog konsenzusa nema, a nije bilo ni široke stručne i društvene debate o tako važnom pitanju. Mi sada treba da se bavimo potpuno nelegitimnim procesom i temom s kojom građani nisu upoznati, niti razumeju o čemu se tu radi, niti razumeju pitanje koje se tu postavlja. Umesto da se bavimo uzrokom svih problema, a to je Aleksandar Vučić i politička kasta koja ga okružuje, mi se bavimo posledicama njegove pogubne politike.

Trebalo bi da budemo fokusirani na izbore 3. aprila, a ne na bilo koje druge teme koje skreću pažnju sa izbora i imaju za cilj da razvodnjavaju pažnju i energiju usmerenu na te izbore. Vođenje kampanje za izlazak na referendum koji građani ne razumeju, jeste upravo to. Na drugoj strani, rekli smo da ćemo unutar našeg saveza usaglašavati odluke o svim važnim pitanjima. To znači da ako budemo usamljeni u našem stavu, spremni smo da ga korigujemo kako bismo uskladili delovanje sa partnerima.

Intervju objavljen u dnevnom listu BLIC

Informativna služba Demokratske stranke

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE