lat

Лутовац: Истинито обавештавање је обавеза, а не добра воља


ПОДЕЛИТЕ:

Овде се не ради о томе да желимо да се бавимо уређивачком политиком РТС-а, него, напротив, да охрабримо људе у РТС-у да не дозволе да им се владајућа странка бави уређивачком политиком.

И овом приликом захтевамо да се испуњавају уставне обавезе према грађанима да буду истинито, потпуно и благовремено обавештавани о питањима од јавног значаја.

Подсећам да су средства јавног информисања дужна да то право поштују и да то није ствар добре воље или уређивачке политике РТС-а, каже за Данас Зоран Лутовац, председник ДС, коментаришући став јавног сервиса да жели да је уређује тиме што је своје гостовање у емисији „Упитник“ желео да уступи Александру Обрадовићу, узбуњивачу из фабрике „Крушик у Ваљеву.

Лутовац наводи да је простор који је у „Упитнику“ био намењен Демократској странци у ствари био покушај да се створи привид о томе како се РТС као јавни сервис отвара према другим политичким опцијама.

– Ми смо одбили да учествујемо у стварању лажне слике постојања плурализма на РТС-у. Истовремено, ово је била прилика да се још једном укаже на чињеницу да РТС као јавни сервис не испуњава своју уставну обавезу да информише грађане о важним друштвеним темама. „Уступање термина“ Александру Обрадовићу који је у складу са јавним интересом указао на све што се дешава у државном предузећу „Крушик“ био је симболички чин указивања на проблем који РТС игнорише противно интересу грађана да буду информисани – навео је Лутовац за наш лист.

Он је у понедељак у отвореном писму јавном сервису навео да уколико се омогући да се Обрадовић обрати грађанима и грађанкама Србије, ми ћемо пристати да учествујемо у вашим емисијама. Како је написао, за ДС преговори власти и опозиције у овом тренутку нису тема, а ДС данас једино види могућност да се у разговорима са представницима ЕУ дође до слободних избора.

Након овог става, уследио је и одговор јавног сервиса. РТС је оценио да је председник ДС-а одустао од раније амбиције да одређује шта би водитељка требало да пита госте, већ је покушао да одреди ко би у тој емисији могао да гостује.

„У међувремену, неколико истакнутих чланова ДС-а ставило нам је до знања да су за њих ‘разговори власти и опозиције’ и те како важна тема и да не деле мишљење председника странке. После свега, остаје некако утисак да се у овом случају, као и у многим сличним, када се са различитих страна напада РТС, ради о једном те истом – мало је ту истинске жеље да Јавни сервис буде професионалнији, неупоредиво више да се он уређује“, наведено је у реакцији РТС.

(Извор: Данас) 

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ