lat

Лутовац: Имамо одговоре на изазове


ПОДЕЛИТЕ:

Гостујући у ауторској емисији Љубице Гојгић „Прави угао“ која се емитује на РТВ, председник Демократске странке др Зоран Лутовац шире је експлицирао питања која су била тема на Главном одбору: о уједињењу велике Демократске странке, даљим активностима у оквиру Савеза за Србију и виђењу кризе у преговорима о Косову.

Од чланства једнодушно подржана идеја о обједињавању људи, идеја и програма своју практичну верификацију доживела је и на седници Главног одбора. Не само што је партикуларизам и атомизирање већ узело данак, већ зато што је аутократски режим могуће оспорити и оборити само снагом јединственог деловања, подвукао је др Лутовац.

Демократска странка пре и у току процеса показала је свој демократски капацитет, ми смо стожерна тачка прогресивних снага. Можда најважнији задатак и изазов је младе, образоване, као и угледне, афирмисане, стручне људе поново приближити Демократској странци, и реакција током протеста и разговори који се воде оптимизму дају за право.

Председник Лутовац је као посебну вредност истакао гравитациону снагу која је препозната и која трасира пут. Не може се сада неко повући или одступити од примарног захтева и политичког тренутка и ситуацијом незадовољних грађана који управо у укрупњавању виде просперитет.

- Ово није изборна коалиција, већ програмско и идејно уједињавање људи, и нико ништа не губи, сви који желимо будућност другачију, смисленију и садржајнију од беде коју нам режим нуди добијају овим, мишљење је председника ДС.

Он је у разговору поновио своју оцену да се странка на чијем је челу не заклања иза декларативног заклињања у европске вредности.

- Насупрот владајућим странкама које у пракси поступају антиевропски и деградирају поступцима еманципаторске и демократске вредности, код нас раскорака нема. Неће се генерална оријентација преобликовати, зато што је аутентично наша, прихваћена, није прагматично употребљена, није нам никада служила за стицање повољнијег имиџа, објаснио је Лутовац.

- Популизам нам је био стран, као и давање краткорочних обећања. Косову не приступамо ни митски, ни маркетиншки. Није политичко наслеђе Демократске странке проблем граница и статуса. Ми смо инсистирали, што је било тада и у ЕУ респектовано као модел решавања, на пуној нормализацији живота. Свакодневице у којој комуницирају, живе и раде Срби и Албанци. Стандарди пре статуса остаје наш одговор, а сматрамо да ток садашњих преговора који је резултирао таксама, већим јазом и низом нерешених проблема који се гомилају не води у правцу трајног, прихватљивог и мирољубивог решења.

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ