lat

Лутовац: Хазардерска игра на све или ништа


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју председника Демократске странке Зорана Лутовца за дневни лист Данас

Како ће изгледати Србија уколико Вучић оствари обећање и уведе 24 сата полицијског часа. Да ли је нека земља нешто слично урадила на територији целе земље?

Искрено се надам да се то неће десити, али ако се деси изгледаће вероватно онако како би сваки аутократа највише волео да изгледа: заробљени грађани у заробљеној држави. Страшно је то што ни на једно питање у вези са тим он нема одговор како ће се то одражавати на животе грађана, шта то у пракси значи… “Видећемо” није одговор, него одсуство одговора и одговорности.

Не знам да ли је то учинила било која земља, али знам да наша не чини довољно да спречи такав сценарио, него напротив иде линијом мањег отпора и чини оно што јој је лакше, а не оно што је потребно да се тако нешто спречи.

Да ли се тако драстичним мерама исправљају грешке начињене на почетку пандемије?

Такав закључак се намеће сам по себи. Лежерност с почетка пандемије се покушава компензовати драстичном “ревношћу” у овој фази. Типичан пример понашања коцкара који покушава да се вади хазардерском игром на све или ништа.

Уколико председник оствари обећање и Ви и ја и још пет милиона пунолетних грађана добићемо по сто евра. Шта по Вама представља тај новац, компензацију чега или је то можда залог за оно што долази после короне, а то су избори?

Не само то обећање, цео његов наступ, сви његови наступи у време пандемијске кризе су једна велика изборна кампања. Ако се сећате на почетку кризе он је демонстрирао своју политичку снагу прикупљањем потписа за своју листу доводивши у опасност све те људе који су се збијали на малом простору… умањивао је значај опасности корона вируса, па је после говорио да би се избори евентуално могли одложити највише за недељу-две. Све што је радио и што сада ради има и те како везе са изборима и рејтингом…

Стручњаци лекари имају све похвале за Вучића и Владу и тврде да није одбијен ни један њихов предлог или захтев. И они и Вучић тврде да су од самог старта вирус корона схватили озбиљно, али је др Несторовић, како каже Вучић, хтео мало да разгали људе? Председник је изгледа заборавио да је и сам ниподаштавао ту болест, тврдећи да се више умире од уједа комарца, грипа, итд, неголи од корона вируса?

Свако сноси свој део одговорности и не могу политичари да ослободе лекаре, нити лекари могу да ослободе политичаре дела оговорности који свако од њих носи. Чињеница је да се у почетку корона вирусу није ни изблиза тако озбиљно прилазило као свега две недеље касније. Који су мотиви или разлози то ће се утврдити, али чињеница је да је било лежерних изјава, а потом и сасвим супротних реакција које нису биле од опште користи.

Да ли је по Вама све урађено на време, да ли је било неких пропуста, обзиром да председник тврди да је направио само једну једину грешку, што је дозволио Србима да се из иностранства врате у Србију?

Било је низ пропуста и закаснелих реакција и ми смо на то добронамерно указивали. Савез за Србију и Демократска странка предлагали су низ мера које би требало спровести како бисмо се ефикасније суочили са корона вирусом. Нешто од тога је урађено са закашњењем, нешто од тога се игнорисало, али суштина је у томе да су медији постали још затворенији, држава још заробљенија, а грађани све мање слободни. Обрушавање на наше држављане који су се враћали из иностранства био је врхунац пребацивања одговорности и сваљивања кривице. Уместо да се држава организује и добро припреми за њихов долазак, сва кривица за ескалацију броја заражених пребачена је на њих.

Зар таквим изјавама није покренуо лов на српску дијаспору, због чега су у провладиним медијима осванули разноразни омаловажавајући наслови за наше људе који долазе из иностранства?

Управо тако. Као да су ти људи криви зато што се враћају у своју земљу. Држава је морала да буде спремна за њихов долазак, да се раде тестови, да се дају упутства за изолацију, да се потпуна контрола медија најзад употреби за нешто корисно – информисање грађана, а не за кампању против тих људи.

На друштвеним мрежама почела је да кружи иницијатива да се председнику Србије због страха који уноси међу грађане забрани да се обраћа док траје вирус корона и да уместо њега то чине лекари.

Свакодневно обраћање председника не уноси спокој и мир међу грађане, него управо обрнуто – учесталост његовог појављивања и начин на који се обраћа уносе нервозу и страх међу грађане. Отуда је сасвим логично да се појавила ова петиција. Ни један председник било које уређене демократске државе не ради то. То су маратонска обраћања која приличе аутократама и диктаторима, а не председницима демократских држава. После сваког од тих обраћања може се извући пар корисних информација које би могле стати у неколико реченица. Те реченице би требало да изговори неко други, на сасвим другачији начин. Овако, остаје слика и тон голе пропаганде. Он се свађа са замишљеним противником, са опозицијом, са грађанима, спољним и унутрашњим непријатељима... моли, преклиње... бори се као лав... виче, смеје се... не спава... брине за народ... Да бисте добили пар корисних информација морате да слушате патетичне тираде, примитивну политичку кампању, без трунке достојанства, популистички кич најгоре врсте. Наравно да би за све нас било боље када би се обраћали професионалци који би сталожено саопштавали информације.

Колико озбиљно схватате пандемију вируса корона у свету и код нас?

Веома озбиљно. У јавном интересу је да се удруженим снагама боримо за животе и здравље грађана, а не за њихове гласове и политичке рејтинге. Најважнији тест јесте тест солидарности. Зато сам од самог почетка заједно са колегама из опозиције позивао на одговорно и прибрано понашање. У више наврата, пре него што су државни званичници почели да предузимају озбиљне мере за борбу против корона вируса, предлагали смо шта би требало да се чини. Као одговорни људи давали смо конкретне предлоге како да помогнемо најугроженијима суграђанима, старијим лицима, како да организујемо волонтере и помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија… Пољопривреднике очекују велики изазови - да у условима ванредног стања и забране кретања обаве пролећну сетву и остале радове на њивама – предложили смо како да им се олакша посао. Предложили смо да Министарство здравља приступи изради регистра незапослених и пензионисаних медицинских радника (лекара, сестара, техничара) - добровољаца, који би, на позив, могли да замене или олакшају рад онима који то чине сада. Предложили смо сет мера за заштиту особа са инвалидитетом. Не ради се ту о милосрђу, него о обавези државе и свих нас је да бринемо о њиховим правима

СЗС је предлагао мере у свим областима живота, позивао присталице да се ставе у службу свих грађана, писао европским званичницима тражећи помоћ у борби против корона вируса…

Све ово што нам се дешава за нас су нове околности, па како је живети у затвореном простору и под посебним режимом, полицијским часом, ванредним стањем?

Наравно да није лако, али би било много лакше када би све почивало на поверењу и солидарности. Свако од нас сноси свој део одговорности, али су најодговорнији они који имају у својим рукама инструменте и механизме да управљају процесом. Питање је да ли су увек предузимали одговарајуће мере или су ишли линијом мањег отпора. Да ли је било потребно уводити драстичне мере због малог процента оних који све ово олако прихватају или је требало њих дисциплиновати, а 92% (проценат који је сам председник поменуо) оних који се придржавају свих препорука и мера заштитити од неодговорних?

Ефикасност управљања мора бити усмерена ка онима који не поштују мере, а не према онима који својим понашањем ни на који начин не угрожавају борбу против пандемије. Не може било каква опасност бити изговор за потпуно затирање слободе и достојанства људи.

Да ли сте предузели све неопоходне мере заштите које су препоручене и како се Ви и Ваша породица штитите од самоизолације? Како испуњавате дан и чиме се бавите, да ли налазите неке нове послове за које до сада нисте имали времена?

Да, наравно. Нема бољег начина да пошаљете неку поруку од тога да на сопственом примеру покажете шта би требало радити. Сходно томе и ја и чланови моје породице придржавали смо се препорука и донетих мера. Што се самоизолације тиче, не пада нам тешко јер супруга и ја радимо од куће, а деца спремају испите. Слободно време користимо читајући добре књиге, гледајући филмове, слушајући музику, посећујући виртуелне музеје… Дакле, простор је скученији, али је времена на располагању више него што је било…

Спадате ли у ону групу која је у паничном страху од невидљивог непријатеља и шта код Вас највише изазива страх?

Не спадам у оне који подлежу паничним страховима и колективним психозама. Покушавам да се сталожено и рационално суочавам са проблемима. Наравно, постоји уобичајена зебња и тескоба због оног што нам се дешава и због могућих последица по будућност свих нас. Но, ту смо да се суочавамо с проблемима, а не да бежимо од њих.

Колико су Вас уплашиле или можда згрозиле слике са Сајма где ће бити смештени инфицирани вирусом и како коментаришете реакцију председника Србије на негодовање људи због Сајма и да му је драго што су се људи уплашили и да ће морати да смисли нешто још горе од Сајма?

Није пријатно ни помислити, а камоли бити на таквом месту са још неколико хиљада људи. Отуда је непримереност Вучићеве изјаве посебно иритантна. Некада имам утисак да он у свом егзибиционизму врло често није ни свестан шта изговара и какве то последице по људе може имати.

Колико је за Вас било понижавајуће то што Вас Вучић није позвао на разговор у Палати Србија када се разговарало мало о одлагању избора, а много више о ванредном стању и корона вирусу. На тај састанак били су позвани и људи која можда тек у најави имају намеру да постану странка. Из ког разглога Вас је Вучић унапред дисквалификовао?

Нико не може да вас понизи као што можете сами себе да понизите. Мислим да управо то чини Вучић понашајући се потпуно неприкладно функцији коју обавља. Он би према члану 111 Устава требало да изражава државно јединство, а понаша се чак и у овој ситуацији искључиво као председник своје странке и само води рачуна о сопственом рејтингу. Као тема тог састанка најављени су разговори о одлагању избора, тако да то и није била тема за нас који смо сматрали да изборе под оваквим условима није требало ни расписати. Једина права тема у том тренутку и овом тренутку јесте борба против корона вируса и одговорност према здрављу и егзистенцији грађана. И ту не би смело бити простора за политизовање.

Извор: Данас

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ