lat

Лутовац: ДС почива на слободној речи и критичкој мисли, али се морају поштовати одлуке и утврђена политика


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју Зорана Лутовца за Блиц

Нема никаквих претњи да ће Радослав Милојичић Кена, Гордана Чомић и Наташа Вучковић бити избачени из Демократске странке, каже за "Блиц" Зоран Лутовац.

Он објашњава да се унутар органа странке слободно расправља, а када се донесу одлуке онда сви спроводе такву политику - и они који су били за њу и они који су имали другачије ставове. Поводом критика да су протести "1 од 5 милиона" у опадању јер су их преузели политичари, Лутовац каже да је спреман да као грађанин подржи протесте које ће организовати и водити "неполитичари". Додаје да је сигуран да би то прихватили и други политичари, чланови и симпатизери странака.

Посланик у скупштини Војводине Ненад Боровић каже да иницијатива за његово искључивање из странке показује да се у ДС гуше слободна реч и критичка мисао. Да ли је у праву?

- Демократска странка почива на слободној речи и критичкој мисли. Али у свакој демократској странци се поштују одлуке и политика која је утврђена. Демократија подразумева слободу мишљења, али и процедуре у оквиру којих се износе та мишљења. Демократија подразумева уважавање мишљења мањине, али и одговорност за поступке којима се крше донете одлуке и обавезе које је на себе странка преузела. Игнорисање већинског мишљења и вођење сопствене политике против воље већине није демократија. То је анархија.

Он каже да иза свега стоји Бошко Обрадовић, а и посланик ДС Балша Божовић је рекао да "не може Обрадовић да избацује и кадрира по ДС"?

- Ни Бошко Обрадовић ни Александар Вучић не могу да кадрирају у ДС, нити било ко други ван ДС. За Обрадовића верујем да нема ту амбицију, а за Вучића баш и не.

Ипак, мислите да је урађено довољно, објашњено довољно, да не дође до ситуације у којој би дугогодишње и истакнуте чланице ДС попут Гордане Чомић и Наташе Вучковић биле пред дисциплинским поступком због учешћа на Одбору за уставна питања?

- Гордана и Наташа су биле на седници одбора сматрајући да се тиме не нарушава бојкот парламента. У медијима, међу грађанима, па и члановима ДС било је оних који сматрају да то јесте релативизовање бојкота, те је стога Председништво ДС и уједињене ДС донело одлуку којом се појашњава и прецизира шта се под бојкотом подразумева, тако да је неспоразум отклоњен. Дакле, дисциплински поступак није покренут, то је само таблоидни спин који се некритички преузима и од стране других медија.

Посланик ДС Радослав Милојичић Кена каже да је изласком опозиције из парламента добио само Вучић?

- То ни једна озбиљна анализа не може да потврди. Чињеница да то што он говори добија велики простор у медијима под контролом Вучића, укључујући и таблоиде, говори управо супротно. Нико из опозиције не добија простор у тим медијима осим у негативном контексту. Изузетак су они који су корисни Александру Вучићу.

Јесу ли Кена, Чомић и Вучковић "безбедни"? Прети ли им избацивање из ДС?

- Нема никаквих претњи. Ми смо демократска странка у правом смислу те речи. Унутар органа странке се слободно расправља, а када донесемо одлуке, онда сви спроводимо ту политику - и они који су били за њу и они који су имали другачије ставове. Само у случају јасног непоштовања одлука странке покрећу се дисциплински поступци.

Хоће ли протести "1од 5 милиона" трајати и током лета?

- Трајаће онолико колико то грађани буду хтели. Ја сам уверен да хоће.

Шта кажете на критике да су у опадању јер су их преузели политичари?

- Ако је проблем то што политичке странке учествују у организацији протеста, то се врло лако се може решити. Спреман сам да као грађанин подржим протесте које ће организовати и водити "неполитичари". Сигуран сам да би то прихватили и други политичари, чланови и симпатизери странака. Важно је само да се држимо неспорног циља: нормализације државе и друштва, нормализације живота у Србији.

Да ли је тачно да је заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер на недавном састанку поручио српској опозицији да се врати у парламент?

- Није тачно. Он је само питао који су кључни разлози за излазак из парламента и шта би био услов за повратак у скупштину. Добио је једногласан одговор: кључни разлози за излазак из парламента су у томе што је он потпуно деградиран и што је опозицији онемогућено да учествује у расправама. Све то се може наћи у извештајима ЕК и међународних организација. Парламент је сведен на пуки сервис једног човека, уместо да буде централна демократска институција.

Очекујете ли да власт направи потребан корак за излазак опозиције на изборе? Који би то корак требало да буде?

- Опозиција више неће улазити у изборну трку у којој нема основних услова да избори буду слободни и поштени. Ако избори нису слободни и поштени не могу се ни звати изборима. Независни стручњаци су у име грађана који протестују и у име интереса свих грађана Србије направили предлог шта би требало урадити да се обезбеди минимум неопходних услова за слободне и поштене изборе. Потписници споразума с народом су то прихватили и очекују да то буде прихваћено.

Опозицију очекује и кампања за изборе, каква је шанса да се на њих изађе у једној колони?

- Само под претпоставком да се испуне наведени захтеви изаћи ћемо на изборе, а спремаћемо се као да ће до тога доћи. Негативно искуство београдских избора и поуке избора у Турској нам говоре да о једној заједничкој листи морамо одговорно разговарати и томе озбиљно приступити ако желимо промене у Србији. Такође, избори у Турској нас уче о важности позитивне кампање у којој ћемо давати предлоге решења за проблем грађана, а не само критиковати режим.

Руководство уједињене ДС изабраће чланови

Докле се стигло са укрупњавањем ДС? Када ће тај процес бити завршен?

- Демократска странка је политички уједињена, а формално-правно ће се ујединити чим се стекну сви неопходни услови. Формирани су заједнички органи, обилазимо Србију промовишући уједињење, договарамо се о даљим заједничким корацима. Надамо се решавању свих питања до краја године.

Ко ће стати на чело те укрупњене ДС?

- У природи Демократске странке увек је био слободан избор руководства. Када се странка буде у потпуности и формално-правно ујединила, чланови ће изабрати њено руководство.

(Извор: Блиц)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ