lat

Лутовац: Доста се парламент самопонижавао емитујући примитивизам и бахатост


ПОДЕЛИТЕ:

Интервјуу за "Блиц" председника Демократске странке др Зорана Лутоваца.

- Колико посланика ће ДС имати у парламенту и с ким ћете бити у посланичком клубу?

Демократска странка ће имати самостални посланички клуб са десет посланика.

- Зашто нисте део посланичког клуба у којем су Странка слободе и правде и Покрет слободних грађана?

Као посебни посланички клубови имаћемо више времена за наступање у парламенту. Осим тога међу нама постоје и програмске, па и идеолошке разлике које ће испољавати у парламентарном и ванпарламентарном деловању. То нас, наравно, не спречава да заједнички делујемо у парламенту када је у питању јавни интерес.

- Шта очекујете од новог сазива парламента? И како ће посланици ДС наступати?

Очекујем да се опозиција одупре понижавању парламента које траје од како у њему већину имају напредњаци са својим партнерима. Уместо да буде контролор извршне власти, парламент са напредњачком већином је пристао да буде пуки инструмент и гласачка машина те извршне власти, тачније једног човека.

Што се наступа посланика Демократске странке тиче, најважније је да никада не смемо заборавити да смо народни посланици, да су нас грађани бирали да заступамо и штитимо њихове интересе. Бићемо у парламенту њихов глас. Борићемо се да борба против сиромаштва и неједнакости буду приоритет, за знатно веће улагање у образовање, науку и културу, за то да наука буде стуб опоравка и развоја, за заштита радника и пензионера, угрожених социјалних група, за модернизовано здравство, доступно свима, за права свих мањина: од политичких до етничких, за популациону политику која ће спречити даљи егзодус из Србије…

Посланици ДС-а ће се посветити томе да нови сазив парламента доноси законе у интересу грађана, а не тајкуна, странаца или криминалаца блиских власти. Тражиће да се води расправа о важним државним и друштвеним питањима, да се контролише извршна власт. Посланици ДС ће да постану промотери културе уважавања, дијалога и толеранције. Доста се парламент и самопонижавао емитујући примитивизам и бахатост.

Залагаћемо се да се уведе ред у држави, правда у друштву и одговорност у политици. Да бисмо имали успеха у тој борби неопходно је да се ослободе медији, као четврти стуб власти и да се ослободе институције које раде у јавном интересу. Борба против корупције и криминала мора бити у центру наше пажње јер то погађа све грађане. А нема праве борбе без владавине права, независног судство и самосталног тужилаштва. Нема праве борбе, ако се парламенту не врати улога централне демократске институције. То су неопходни кораци да се успостави ред у држави у којој ће се сви осећати добро, држави која ће створити амбијент за здраву привреду и животну средину и одрживи економски развој. Када се будемо изборили за слободне и поштене изборе знаћемо да смо направили крупне кораке у том правцу.

- Хоћете ли подржати предлоге који у скупштину буду долазили од стране посланика власти уколико проценитие да су они добри?

Они не воде рачуна о јавном интересу, тако да не могу ни давати добре предлоге. Нема пречег интереса за грађане Србије од тога да разобличимо такву владајућу већину и да их пошаљемо у историју да више не одлучују о било чему. Ни једним чином не би требало да прихватимо као нормално то што пљачкају и уништавају ову земљу и да прихватамо некакве њихове „добре предлоге“ који би требало да анестезирају грађане и маскирају сва њихова непочинства.

- Да ли је на ваш однос са лидером ССП Драганом Ђиласом утицао његов одлазак на састанка са председником Србије?

Јесте.

- Да ли данас, два и по месеца касније, разумете тај Ђиласов потез?

Разумем, али и даље сматрам да је био погрешан.

- Спољнополитичка ситуација све је тежа. Србија се суочава са можда највећим изазовима до сада који су изазвани ратом у Украјини. Да ли бисте, да сте у прилици, увели санкције Русији?

Да смо имали прилику да водимо политику последњих 10 година не бисмо били уопште у таквој ситуацији. Ми бисмо сада били земља чланица ЕУ која има усклађену спољну политику са осталим чланицама ЕУ. Они који су нас довели у ситуацију да о томе водимо расправу јер су годинама водили антиевропску кампању у медијима - сада морају да донесу одлуку усклађену са нашим спољнополитичким приоритетом или да покрену питање промене тог приоритета.

- Да ли мислите да ЕУ греши и гура Западни Балкан у руке Русији константним притисцима и очекивањима, а да заузврат не нуди ништа?

ЕУ греши зато што подржава стабилократију у Србији. Из извештаја Европске комисије и Европског парламента јасно је да су у Бриселу свесни да у Србији нема владавине права, слободе медија, слободних и поштених избора, али то се само констатује и ништа се не предузима тим поводом. Важније им је да имају стабилност, него демократију у Србији. Стиче се утисак да Бриселу није важно да ускладимо нашу унутрашњу политику са европским вредностима, него искључиво то да ускладимо спољну политику са њиховом спољном политиком. И то иритира проевропски оријентисане грађане у Србији.

На страну то што цео концепт подршке стабилократији почива на погрешној претпоставци да је стабилност могућа, лакше остварљива са аутократом, него са демократском влашћу у уређеној демократској држави. Свакако да је лакше преговарати о свему са аутократом који игнорише Устав и законе сопствене државе, него са демократском влашћу која их пошује, као што поштује демократске процедуре. Лакше је тако, и тако је могуће на кратке стазе, али није исправно и неодрживо је на дуге стазе.

То је суштински проблем из кога проистичу проблеми са притисцима. Можете да условљавате и притискате аутократу зато што вам дугује стабилност своје владавине, али не и неког ко вам не дугује ништа. Ми хоћемо уређену демократску државу, праведно друштво и одговорност у политици, а не да имамо овакве односе какве смо имали до сада. Ако имамо уређену државу и државнике с кичмом не треба нама никаква шаргарепа, нити би таква власт допустила да се уцењује или стално изнова условљава.

- Шта мислите о иницијативи Отворени Балкан? Да ли је такав вид удруживања може да допринесе развоју овог региона пре уласка у ЕУ?

У питањиу је пројекат продаје квалитетне балканске магле.

Када нисте у стању да се интегришете у ЕУ, онда тражите, некакве заобилазнице. Немате путну исправу за ЕУ, па преко макадамских путева фингирате да тражите начин да стигнете до циља.

- Када очекујете да ће бити формирана нова влада и кога очекујете у коалицији са Спском напредном странком?

Када? Да смо демократска уређена држава одавно бисмо је имали, али пошто нисмо о томе би нешто више могла да вам каже видовита Зорка или неки мултидисциплинарни конзилијум. У држави у којој све зависи од једног човека морате узети у обзир много укрштених чинилаца: његову хировитост, сталну промену расположења, дневнополитичке калкулације, али и расположење јавног мњења и његову стратегију одбране рејтинга. Вучић је најавио да ће влада бити формирана до краја јула, али његове речи немају велику вредност на политичком тржишту.

У Словенији и Мађарској избори су одржани истог дана када и у Србији. Они одавно имају коституисани парламент и формирану владу. Вучић не дозвољава да се то у Србији деси показијући тиме да нам ништа осим њега није потребно. Дакле, кад он одлучи да се избори у Великом Трновцу окончају то ће бити први сигнал да је уопште спреман да се парламент и влада конституишу.

Што се тиче потенцијалног партнера СНС-а, за грађане Србије је потпуно свеједно ко ће то бити, јер ће они спроводити политику Александра Вучића. Њему, међутим, није свеједно, јер му је потребан и проевропски легитимитет и проруски партнер због бирача и даљег маневрисања на спољноплитичком плану.

Извор: Блиц

 

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ