ћир

Lutovac: Dosta je laži ovog režima


PODELITE:

Suština nije da se ova vlast zameni, već da se ceo sistem promeni, da nikada i nigde više ne funkcioniše vlast na ovaj način, da se ne temelji na uzurpaciji i prinudi ljudi – izjavio je Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, gostujući u emisiji koja se emituje na televiziji Naša.

Nestanak struje remetio je kontinuirano emitovanje razgovora iz studija, što i nije neubičajeno za medijsku situaciju u Srbiji, gde medijski mrak prekriva polje javnosti, a fabrikovane laži zauzimaju mesto potiskivanjem istine na svim raspoloživim kanalima kojima upravlja ili kontroliše vlast.

U delu koji je uprkos nastalim problemima emitovan, dr Lutovac je analizirajući aktuelnu situaciju primetio da vlast ne pokazuje minimum spremnosti da izvrši potrebnu demokratizaciju i stvori elementarne preduslove za fer, slobodne i poštene izbore. Insistiranje na uslovima nije maksimalistički zahtev opozicije, već je to minimum na kome se insistira i proistekao je iz stručne analize ekspertskog tima. Za stvaranje drugačijih okolnosti nužno je i vreme, šest do devet meseci je potrebno da postoje kao takvi, a ne da se formalno proglase, a stvarno ne postoje ili kratko traju.

- Nećemo dozvoliti ponavljanje farse. Iskustvo sa održanih izbora naučilo nas je da je vlast spremna na sve vrste i oblike manipulacije – rezolutan je bio dr Lutovac.

Vlast svoju nespremnost ili nesposobnost za uspostavljanje dijaloga prikriva pojačanom represijom i kontrolom. Javna preduzeća se zloupotrebljavaju, partijsko zapošljavanje je uzelo pun zamah. Demokratska stranka će u septembru javnosti pružiti odgovor na sva pitanja kako posle Vučića u sabranoj analizi i programu „Srbija posle promena“. U međuvremenu koristiće sve legitimne vidove borbe protiv autokratskog režima, ne dopuštajući dalju uzurpaciju, prisilu i iznudu.

- Bojkot svakih nedemokratskih izbora znači i artikulisana poruka: dosta je bilo vaše laži! – zaključio je predsednik Demokratske stranke.

On je podsetio da je i Izveštaj Evopske komisije potvrdio da u Srbiji nema slobodnih medija, nezavisnih institucija i da je sudstvo pod patronatom politike.

Treba nam stvarni, realni, a ne statistički skok ka boljem, opisao je Lutovac.

Kao manje važno je ocenio pitanje datuma formalno-pravnog ujedinjenja tri stranke, budući da je najbitnije političko obavljeno i da građani jasno vide objedinjeno delovanje i zajedničke akcije na ostvarenju ciljeva. Formalno-pravno je tehničko pitanje i dinamika toga ne utiče na kvalitet odnosa unutar ujedinjenih stranaka, niti umanjuje politički subjektivitet.

Informativna služba DS

 

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE