lat

Лутовац: Доста је лажи овог режима


ПОДЕЛИТЕ:

Суштина није да се ова власт замени, већ да се цео систем промени, да никада и нигде више не функционише власт на овај начин, да се не темељи на узурпацији и принуди људи – изјавио је Зоран Лутовац, председник Демократске странке, гостујући у емисији која се емитује на телевизији Наша.

Нестанак струје реметио је континуирано емитовање разговора из студија, што и није неубичајено за медијску ситуацију у Србији, где медијски мрак прекрива поље јавности, а фабриковане лажи заузимају место потискивањем истине на свим расположивим каналима којима управља или контролише власт.

У делу који је упркос насталим проблемима емитован, др Лутовац је анализирајући актуелну ситуацију приметио да власт не показује минимум спремности да изврши потребну демократизацију и створи елементарне предуслове за фер, слободне и поштене изборе. Инсистирање на условима није максималистички захтев опозиције, већ је то минимум на коме се инсистира и проистекао је из стручне анализе експертског тима. За стварање другачијих околности нужно је и време, шест до девет месеци је потребно да постоје као такви, а не да се формално прогласе, а стварно не постоје или кратко трају.

- Нећемо дозволити понављање фарсе. Искуство са одржаних избора научило нас је да је власт спремна на све врсте и облике манипулације – резолутан је био др Лутовац.

Власт своју неспремност или неспособност за успостављање дијалога прикрива појачаном репресијом и контролом. Јавна предузећа се злоупотребљавају, партијско запошљавање је узело пун замах. Демократска странка ће у септембру јавности пружити одговор на сва питања како после Вучића у сабраној анализи и програму „Србија после промена“. У међувремену користиће све легитимне видове борбе против аутократског режима, не допуштајући даљу узурпацију, присилу и изнуду.

- Бојкот сваких недемократских избора значи и артикулисана порука: доста је било ваше лажи! – закључио је председник Демократске странке.

Он је подсетио да је и Извештај Евопске комисије потврдио да у Србији нема слободних медија, независних институција и да је судство под патронатом политике.

Треба нам стварни, реални, а не статистички скок ка бољем, описао је Лутовац.

Као мање важно је оценио питање датума формално-правног уједињења три странке, будући да је најбитније политичко обављено и да грађани јасно виде обједињено деловање и заједничке акције на остварењу циљева. Формално-правно је техничко питање и динамика тога не утиче на квалитет односа унутар уједињених странака, нити умањује политички субјективитет.

Информативна служба ДС

 

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ