lat

Лутовац: Створити јединствени фронт са грађанима заснован на вредностима демократије, равноправности и слободе


ПОДЕЛИТЕ:

Интервју председника Демократске странке др Зорана Лутовца за лист Нова

-Избори у Великом Трновцу неће бити понављани по шести пут, што би требало да значи да ће коначни резултати ускоро бити проглашени. Верујете ли да ћемо до краја јула добити нову владу, како је то најавио Александар Вучић?

Ништа не верујем Вучићу, па ни то да ће до краја јула бити формирана нова влада. Трошити време за анализе његових најава и обећања је бескорисно. Све његове најаве и обећања су у функцији дневнополитичке пропаганде, обмањивања европских саговорника, слуђивања народа и збуњивања политичких противника.

- Формирана је нова градска власт, а у тиму градоначелника Александра Шапића су готово сви бивши кадрови ДС-а. Како то коментаришете?

То су бивши сарадници Александра Шапића и нико од њих се, очигледно, није учланио у ДС, него у власт.

- Међу њима је и Цвијо Бабић, који је до скоро био члан Демократске странке. Да ли се од њега могло очекивати прелетање у редове СНС?

Ни од кога ко је у ДС-у не би требало очекивати прелетање у било коју странку, а камоли у СНС. Ми са том параполитичком организацијом не делимо ни иста уверења и вредности, ни прошлост и садашњост, а извесно ни будућност.

- Верујете ли да ће Шапићев мандат трајати дуже од марта следеће године, кад Драган Ђилас очекује нове изборе у Београду?

Не верујем да се Шапић и читава та екипа намештају у Стари двор ради мандата од неколико месеци. Они сигурно очекују да ће ту остати много дуже, а ми се спремамо као да ће избора бити у догледно време на свим нивоима.

- Постоји ли и промил шансе да, уколико их буде, на њих изађете у коалицији са ССП или су веће шансе да на изборе идете у коалицији са Заједно?

Демократска странка делује интегративно још од 2018. године зато што је то начин да се поред оних који гласају за наше странке прикључе и они који нису ни за једну странку опозиције појединачно, али нису ни за садашњу власт и спремни су да подрже озбиљну алтернативу Вучићу. Наша снага би била већа ако бисмо сви удружени изашли пред грађане са јасном понудом другачије политике и бољег живота, него ако идемо одвојено и сабирамо наше резултате. Ми ћемо бити спремни и за једну листу и за програмску коалицију. Ко ће чинити једну листу или програмску коалицију зависиће и од тога ко је спреман да буде стварна алтернатива овом режиму. Уверен сам да ћемо, када дође тренутак за то, створити јединствени фронт са грађанима заснован на универзалним вредностима демократије, равноправности и слободе и да ћемо мењати Србију из корена. Морамо уверити већину људи у овој земљи да смо потпуно другачији од садашње власти и да ће њима лично бити боље ако гласају за истинску алтернативу овој власти.

- Нисте били на последњем састанку опозиције у организацији странке Заједно, јер је "договор био да се новинари не обавештавају". Да ли је то заиста толики проблем? Од чега зависи да ли ћете се појавити на следећем?

То није био једини разлог. Други разлог је био то што је речено да ће учествовати сви из проевропске коалиције, а испоставило се да није било тако. Дакле, ништа од тога појединачно није тако велики проблем као што је проблем ако се не поштује договорено. Не можемо радити на исти начин као и до сада, а очекивати другачији резултат. Другачији и бољи резултат ћемо постићи кад будемо радили другачије и боље него до сада.

- Ко вам је у опозицији тренутно најближи?

У политици не смете бити лични, морате следити неке принципе и програмска начела и тражити најбољи и најефикаснији начин за постизање циљева. Ми у Демократској странци се тиме руководимо, а не личним симпатијама

- Од нове владе очекује се увођење санкција Русији. Мислите ли да ће Вучић донети такву одлуку?

Ваше питање веома добро говори о томе у каквој држави живимо: влада формално може да донесе одлуку, а донеће је заправо Александар Вучић. Каква ће та одлука бити, тешко је претпоставити јер Вучић не доноси одлуке на основу рационалних процена и јавног интереса, него на основу процена о личној користи или опасности по сопствени положај. А те процене се очигледно мењају.

- Сведочили смо представи Дијане Хркаловић и Небојше Стефановића који су се међусобно оптуживали за везе са криминалом. Верујете ли да ће Стефановић добити министарску фотељу и у следећој влади?

У питању је обрачун у политичком крилу организованог криминала и о томе ће одлучивати њихов шеф, као што одлучује о свему руководећи се искључиво личним интересом. Он их је уосталом и поставио на висока места у државном апарату и дао им моћ коју нису ничим заслужили, а ни оправдали. Нису ни бивши министар унутрашњих послова ни државна секретарка у том министарству на та места дошли својим личним заслугама, стручним знањем и претходно постигнутим резултатима, него вољом Александра Вучића. Какву ће он одлуку донети у великој мери зависи од тога каквим информацијама располажу његови подређени и ко све има приступ тим информацијама.

Извор: Нова

 

 

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ