lat

Лутовац: Бојкот избора грађански тест за ДС, уједињење после избора


ПОДЕЛИТЕ:
Н1

"Није реч о различитим мишљењима него о различитом деловању, не ради се овде о непоштовању мањине, овде се ради о непоштовању одлука воље убедљиве већине", рекао је председник Демократске странке (ДС) Зоран Лутовац коментаришући превирања у тој партији. Он је додао да је бојкот избора "грађански тест" за опозицију, па и ДС, а да се уједињење странке очекује после избора.

Лутовац је у изјави агенцији Бета оценио да су "реформа странке и бојкот избора линије раздвајања у ДС.

"Та линија нису нису Двери, него Српска напредне странка (СНС), није Бошко Обрадовић него Александар Вучић. За реформу странке имамо јасан план за чију реализацију нам је потребно шест до девет месеци", додао је он.

Један до циљева реформе ДС-а је, како је навео, повратак поверења грађана, а "један од начина да се то учини да остане у бојкоту".

"Мењамо наша акта. Од Статута, до свих правилника. Припремамо се за уједињење које ће се десити врло брзо након избора. Реформисана ДС је спремна да се заједно са другима из опозиције бори за то што припада слободним грађанима, али је спремна и на то да буде до краја са грађанима, макар била једина политичка странка која ће остати у тој борби", навео је председник ДС.

ДС, како је рекао, има "хиљаде чланова који могу бити наши представници у јавности".

"Велики број честитих и образованих чланова годинама не може да добије прилику да се искаже. Од њих се тражи да буду само логистичка подршка вечитим функционерима у странци. Потребна нам је странка у којој ће сви који су посвећени странци и јавном добру, добити праву шансу", оценио је Лутовац.

Говорећи о поделама унутар странке, он је рекао да је на једној страни огромна већина која хоће реформисану странку, а на другој страни они који би да се настави по старом обрасцу понашања.

"На једној страни они који би да се питају за све, да се погађају, да буду вечити страначки и џавни функционери, а на другој страни су они који би да се кроз процедуре доносе одлуке и поштује воља већине", рекао је он.

"Бојкот избора је једна врста грађанског теста за ДС и за целу опозицију. Бојкот је непристајање на гажење достојанства, на легализацију отимачине, понижавања и превара", казао је Лутовац.

Додао је да бојкот даје наду "да се можемо одупрети", а да излазак на изборе убија наду да су промене могуће и подстиче даљу апатију.

"Велики су притисци на ДС да учествује на лажним изборима, да буде саучесник, да буде конструктивна опозиција. ДС и ја лично ћемо до краја бити уз грађане у њиховој борби за слободу и права која нам припадају. Што нас јаче буду притискали то ћемо пружати јачи отпор. ДС је спремна да се заједно са грађанима бори за уређену државу и социјалну правду, друштво културе, а не бизарности", рекао је лидер ДС.

На питање шта после бојкота рекао је да то "од нас зависи".

"Ако будемо солидарни, упорни и истрајни у захтевима да живимо нормално успећемо да се изборимо за слободне изборе и бољи живот. После слободних избора долази до промене власти и суштинских промена у нашим животима", навео је Лутовац.

Истиче да "рушење аутократског режима" није нешто што се може десити на оваквим изборима.

Бојкот, према његовимм речима, неће одмах довести до пада аутократског режима, јер то није брз и једноставан процес, "али је нужан корак који води ка том циљу. Уверен сам да ће бојкот довести до тога да се створи јаснија друштвена и политичка понуда".

"Зна се ко ће бити власт после ових лажних избора на којима је неизвесно само то ко ће прећи цензус. Врло брзо ће бити јасно кога ће грађани препознати као поузданог партнера у борби за права свих нас. Једно је сигурно и сасвим извесно, а то је одговор на питање шта после лажних избора којима дајемо легитимитет? Даље пропадање, још веће насиље, притисци, уцене, некажњена корупција и криминал. И све лошији и лошији услови за живот и сваке наредне изборе", навео је он.

Извор: Н1

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ