lat

Лечић: Вучићу, склањај се с политичке сцене, ти си демон прошлости


ПОДЕЛИТЕ:
TANJUG/ Zoran Žestić

Глумац Бранислав Лечић, обраћајући се демонстрантима код Теразијске чесме, је подсетио да је покојни премијер Зоран Ђинђић говорио да је власт сервис народа. "Није она никакав окупатор а они се понашају баш тако. Оптужујем их са овога места да деле народ, да пројектују страх, да хоће да понизе, да га обезвреде, да га третирају искључиво као овце".

Глумац и политичар, члан Демократске странке (ДС), Бранислав Лечић говорио је код Теразијске чесме, подсећајући окупљене на 1991. годину када је био на истом месту. Он је навео да би могао да пусти сузу, јер је и пре 28 година исто говорио ту. Рекао је да су и онда тражили да Бастиља (ТВ Београд) отвори своја врата за супротно мишљење, да се чује и глас других, "а не само оне упеване, који певају једно те исто по налогу вође".

"Сада имамо ситуацију да се Бастиља размножила, сад имамо националне фреквенције које ништа друго и не раде него што статистички обавесте да су се десили неки протести, навео је, додавши да "овај народ није залуд изашао на улице" и да сваки медиј то мора да пренесе.

Пренео је да је управо на том месту упознао покојног премијера Зорана Ђинђића и да му је тада рекао да треба издржати 40 дана и 40 ноћи, знајући, како је навео, да се сатана побеђује за то време, као што ју је Исус победио. Нисмо то издржали и платили смо са још девет година, до 5. октобра, нагласио је. Он је навео да данас неки причају да је 5. октобар био издаја и додао да је то било - убрзање историје.

"Свака власт, мање или више, долази у ситуацију да буде корумпирана, ако нема четвртог стуба друштва, а то је демократско јавно мнење, грађанска свест, то смо ми..."

Лечић је навео да је Душан Ковачевић написао у комаду "Генерална проба самоубиства" једну загонетку - поставио је питање зашто вук не пасе траву и одговорио - зато што има овце које то чине за њега. "Ми смо те овце које су целог живота пасле траву за вукове, за крволочне звери у људском крзну, које су нам попиле душу, крв, мозак... А то је 28 година. Драги грађани, ми смо моћ, држава и њене институције постоје због нас. Ђинђић нас је учио да је власт сервис народа. Није она никакав окупатор, а они се понашају баш тако. Оптужујем их са овога места да деле народ, да пројектују страх, да хоће да понизе, да га обезвреде, да хоће да га третирају искључиво као овце за шишање и клање по потреби. Неће моћи. Када се пробуди грађанска свест никакво јаче оружје вам не треба", рекао је Лечић. Он је поручио грађанима да "повуку" све људе око себе, да буду солидарни, па и са онима који их не разумеју, "који су уплашени, који су застрашени, корумпирани". И они су наши, без обзира што су заведени, додао је.

Нико нам неће дати слободу без нас, ни Американци ни Руси, поручио је окупљенима. "Ови су живот претворили у присилу, егзистенцију су претворили у уцену, а једина слобода је - бекство из земље или бекство у себе".

Додао је да Вучић једино признаје као народ оне који гласају за њега, који га се плаше. "Е, па ми нисмо тај народ, Александре Вучићу, склањај се са политичке сцене јер си ти баук, јер си ти демон прошлости, ти си тај вук који је обукао демократску јагњећу кожу, знамо ми шта си ти радио, како си говорио и како си се понашао. А сада си узео рухо демократе, ма немој... Не видимо... А видимо твоја дела, да смо задовољни не бисмо били на улици", нагласио је Лечић.

Позивам све грађане да се усправе, да напуне своје срце енергијом, и да не признају ниједног тренутка да су заплашени, разбијмо тај страх, рекао је Лечић.

Навео је затим да сада иду сви да "једну Бастиљу" опомену да су спремни да спроведу и још неке методе које нису насилне, али су грађанске - да кад нас држава не слуша, сви грађани имају право да јој и кажу да не ради у њихову корист. Лечић је поручио свим националним телевизијама да се "отворе" што пре, додајући да се не сме правити глув пред чињеницом да је слободарски дух пробуђен и оцењујући да га нико неће зауставити.

Нису ови протести за смену власт, нас као грађане сутра на изборима занимаће само да ли су ти избори праведни и да ли су по правилима достоји живота 21. века, рекао је. Рекао је да ови протести не афирмишу неку политичку партију, већ афирмишу наше право да се нико више у политици не сме понашати овако. "Тамо где нема индивидуалне слободе, нема ни друштвене".

Позивам вас да се саберемо, да будемо упорни, да будемо вредни у борби за слободу, истрајте и немојте да се делите ни по којој основи, сад морамо да скинемо поклопац који нам је зауставио контакт са животом и ту морамо сви да се сложимо, нема разлика, навео је. После ћемо да видимо ко је лево, а ко је десно, сад немамо избор сем да падне овај режим и ова власт, додао је.

Лечић је навео и да ће 12. марта, на дан убиства премијера Зорана Ђинђића, "правити нешто више од једне политике", а то је да у једном ћутању посвете тај дан покојном председнику Владе. Подсетимо, Лечић је био и министар културе у Ђинђићевој влади.

"Не заборавите да је то човек који је платио својим животом, једина политичка жртва, да би Србији било боље. Сад је 16. година од његовог убиства, 'ајмо на улице да кажемо - Зоране, твоје идеје су још увек наше, жив си, борићемо се да направимо државу достојну грађана Србије, државу у којој ће сви грађани Србије да се воле, поштују и вреднују квалитет, успех и рад", поручио је.

Ускоро о датуму кад долазе и грађани из унутрашњости

Лечић је навео и да ће током овог месеца бити познат датум када ће доћи људи из целе земље у Београд да покажу шта значи бунтовна грађанска Србија.

Потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић изјавио је раније да протести широм Србије не би требало да трају "још 100 недеља", него до 9. маја, Дана победе над фашизмом, када ће се грађани из целе земље окупити у Београду, испред Председништва Србије, ако не буду испуњени њихови захтеви. Реагујући на ово, председник Александар Вучић оценио је да ће "доћи љотићевци да се боре против фашизма".

(Извор: Н1)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ