lat

Kузмановић и Павићевић: Да је победио у Београду, Вучић би то објавио


ПОДЕЛИТЕ:

Шеф изборног штаба Уједињени за победу Београда Бранимир Kузмановић и члан коалиције Морамо и професор Факултета политичких наука Ђорђе Павићевић изјавили су да резултати београдских избора показују да су грађани гласали да се смени ова власт и да је то чињеница, те да би Александар Вучић објавио победу у Београду да је знао да је победа.

Kузмановић је нагласио да мисли да резултати које је објавио ГИK нису тачни и додао да због бројних неправилности сигурно доћи до понављања избора на око пет одсто бирачких места. "Ја и даље мислим да ће бити довољно разумевања власти да се призају изборни резултати, а онда странке да направе договор какав град желимо", рекао је Kузмановић у емисији "Да разумемо" ТВ Н1.

Павићевић је рекао да се у изборном штабу његове коалције у недељу увече славило много тога јер су имали зебњу како ће изгледати коначни резултати, али да се, како су они стизали, „показало да је наш део одрађен и да у Београду има велике шансе да се формира власт“. „Резултати показују да су грађани гласали да се смени ова власт и то је чињеница“, истакао је он.

Поводом објављених прелиминарних резултата ГИK према којима СНС и СПС имају већину у Београду, Павићевић је истакао да се ти резултати мењају.

„Али када погледате укупне бројеве, све зависи од изборног система, уз претпоставку да све неправилности, манипаулације и да је једном броју грађана онемогућено да гласају на изборима, имамо изборну вољу која иде у правцу тога да се смени власт и ту вољу ћемо и бранити“, рекао је Павићевић и додао:

"Ови резултати нису коначни и они су већ данас измењени".

Kузмановић такође оцењује да објављени прелиминарни резултати нису тачни. "И даље мислим да ови резултати нису тачни...На неке нерегуларности смо пристали приликом одлуке да изађемо на изборе, за 120 посто повећан је број пријављених у Београду за последњих шест месеци, то је прва нерегуларност на коју је опозиција пристала", рекао је Kузмановић.

Kузмановић је нагласио да и даље тврди да резултати које је он изнео на 27 посто узорка "могу да буду мало различити", а према којима су Морамо, Нада и Уједињени са једне и СПС и СНС са друге стране били на једнако - 42,1 и 42 посто. "Мислим и даље да су то исправни резултати", каже.

Он је нагласио и да када се гледају неправилности које су забележене током гласања, на тај начин можете да дођете до 30, 40 бирачких места где нема дилема да избори треба да буду поништени.

"На бирачком месту у Младеновцу имате три пута прецртан број гласова СНС па се не зна који је број тачан, а када се једном потпишу људи из бирачке комисије не сме да се прецртава трећи пут. На бирачком месту у Новом Београду предати су резултати у 10 ујутру без иједног потписа, велике неправилности имате и на Звездари. Те неправилности се виде из записника - ако нема потписа свих чланова бирачких одбора мора да се поништи по аутоматизму", каже.

Упитан да ли су дали примедбе ГИK-у на то, одговара да је рок за примедбе 72 часа.

"Ми се надамо да ће бити довољно мудрости да ово што покушавају да ураде у Београду није фер према грађанима, да ће Вучић можда схватити да се људи баве политиком да би се нешто мењало у друштву и онако каква је воља грађана, а воља грађана је да Макишко поље буде чисто, да трасу метроа одређују стручњаци а не политичати, а не због Јовичића који је са 300.000 пронађен или са овим из Гроцке што је бацао молотовљев коктел на кућу новинара", каже Kузмановић.

"Опозиција има боља решења и зато је је добила више гласова у Београду", нагласио је он.

Додао је да ГИK у овом тренутку 110.000 гласова није ставила у резултате те да ће када то учини можда резултати бити приближнији оном што је прогнозирао на 27 посто.

Павићевић наводи да је сигуран да ће бити понављања избора у Београду, али да је проблем што ће власт бирати на којим местима. "Верујемо да један број приговора мора бити усвојен, неки тврде да су на чак 20 посто бирачких места утврђене неправилности".

Ипак, додао је да очекује да на око пет посто бирачких места дође до понављања избора, што је око 50-так изборних места.

Kузмановић је поводом "намицања" гласова и чињенице да 125 бирачких места још није урачунато, рекао да свако има своју одговорност у политици и да је он био шеф градског изборног штаба коалиције и није био овлашћен да даје политичке идеје. "Kада бих био питан, рекао бих - одмах протести".

Одмах у протесте је, додаје, једна могућност, а "друга би била да кажемо јасно ово што је опозиција данас рекла - да опозиција има већину у Београду и немојте људи да мењате изборну вољу грађана".
Проблеми са апликацијом, прешли на ручно бројање...

На питање зашто опозиција није изашла са резултатима избора у Београду, он наводи да су имали проблем са апликацијом и да су прешли на ручно бројање, али да су имали и других проблема.

"На бирачком месту 69 на Новом Београду жена оде са материјалом и појави се у 7.30 ујутру. Не можемо да дамо резултате јер их они скривају, ми не можемо да дамо резултате ни са три прецртане линије преко СНС и где је сваки пут повећан број гласова за њих. Можемо само тамо где је сигурно тачно да израчунамо и видимо", додаје.

Павићевић додаје да је проблем и што су касно затварана бирачка места, да је дуго трајало достављање и потписивање записника. "Ми смо одустали од идеје да те вечери објављујемо резултате", каже.

У емисију се укључио и Марко Ољача из удружења "Kораци", поводом позива опозицији који су потписале јавне личности и додао да нико од њих није задовољан данашњим одговором опозиције на њихова питања.

Чудно му је било, како каже и што данас нисмо чули који су конкретни кораци шта ће предузети да се одбрани сваки глас.

Kузмановић на то каже да у опозиционом блоку очекују да не треба подизати тензију у друштву у свету у ком је нуклеарна сила напала суседну државу и да је велика криза у Европи. "Не желимо да шетамо поново 78 дана, покушавамо да апелуемо да признају резултате", рекао је он.

Истакао је да је доказ да су резултати намештани и то да је наводно 10 посто бирача у једном месту непокретно. "То је немогуће, имамо контролоре који су ишли да обиђу бираче и који су говорили да се нису пријавили. Негде им прође, негде не прође, јасно је да је немогуће да у једном месту 10 посто бирача буде непокретно".

"И поред свега тога, када погледате стварне резултате, опозиција у Београду је победила", рекао је Kузмановић.
"Можда ћемо бојкотовати ако се ово усвоји јер ово је силовање"

"Ја и даље мислим да ће бити довољно разумевања да се признају изборни резултати, а онда странке да направе договор какав град желимо", рекао је Kузмановић одговарајући на питање да ли је могуће да опозиција не призна резулатте избора и позове грађана на улицу.

Ипак, он не искључује могућност бојкота градског парламента, ако остану постојећи резултати.

"Можда ћемо бојкотовати ако се ово усвоји јер ово је силовање", каже.

Павићевић не мисли да ће његова коалиција бојкотовати градски парламет јер је идеја да се институционалним деловањем покаже шта ради власт.

"Ако не признајете резултате и не узимате мандат ви идете на улицу што је мало вероватан сценарио и мислим да не постоји велико расположење да се он одвија...Најлакше је изаћи и рећи нећемо да се играмо, али мислим да то није решење", рекао је Павићевић.

Он није искључио могућност коалиције са десничарским странкама попут Заветника, те да претпоставља да би такав аранжман био техничке природе и да се у оквиру тог аранжмана нико не одриче програмских начела или спроводи туђу политику.

И Kузмановић каже да верујем да треба направити нешто слично Немачкој када треба да се формира коалициона влада - да се дефинише програм - да Београд мора да се избори са корупцијом. "Овде имамо бахату корупцију, тајкунски урбанизам - то су теме", каже.

"Ако странке желе грађанима добро направиће договор за наредне две године", додаје.

Извор: Портал Н1

Емисију можете погледати на следећем ЛИНKУ

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ