lat

Kривични прогон и милионска казна због политичког става


ПОДЕЛИТЕ:

„Активиста Демократске странке из Бачког Градишта Владимир Јовановић је жртва политичког прогона од стране владајућег режима у којем се за притисак, прогон и уцену политичких неистомишљеника употребљава и правосуђе. Нашем страначком колеги је Основни суд у Бечеју изрекао осуђујућу пресуду по 17 кривичних тужби које су против њега поднели локални функционери Српске напредне странке, а због оцене о начину на који се бирају носиоци општинске власти изречене у затвореној Фејсбук групи 'Политички форум Бечеја'. То је прогон људи који слободно мисле. Истовремено, на овај начин је уведен вербални деликт,“ изјавио је данас у Новом Саду потпредседник Демократске странке Миодраг Гавриловић.

Према Гавриловићевој оцени, случај Владимира Јовановића је још један доказ да у данашњој Србији закон није исти за све. Он је подсетио на то да председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић јавно, без икаквих законских последица, своје политичке противнике и читав народ назива олошем, нерадницима, ленчугама и лажовима, док се у овом случају осуђује човек за вредносни суд који није јавно изречен. „При том у судском поступку чак није ни доказано да је спорни коментар у затвореној групи написао Јовановић,“ додао је Гавриловић.

Владимир Јовановић је активиста Демократске странке који је обављао дужност председника Савета месне заједнице у Бачком Градишту када је 2012. године Српска напредна странка преузела општинску власт у Бечеју. Практично одмах су почели притисци и претње Јовановићу које су имале за циљ да га натерају да приступи локалном СНС-у, или се повуче. У том периоду, 2013. године по Бачком Градишту су лепљење и лажне смртовнице са Јовановићевом сликом и подацима, а да полиција никада није открила ко је на тај морбидан начин претио и застрашивао Јовановића. Појединачне тужбе због коментара у групи „Политички форум Бечеја“ је 2019. године поднело 29 локалних „напредњака“, али је њих 12 у међувремену одустало од овог бесмисленог спора.

Доскорашњи повереник Демократске странке за Бечеј Горан Радојев објаснио је на данашњој конференцији за новинаре у Новом Саду да би Јовановић према првостепеној пресуди морао да плати и судске трошкове у укупном износу од преко 700.000 динара, што је за његова примања практично недостижно. Радојев је оценио да локални властодршци покушавају таквом пресудом и финансијски уништити опозиционог активисту и политичког неистомишљеника. „Реч је несумњиво о покушају да на случају колеге Владимира Јовановића режим покаже како ће проћи сви који му се супротстављају. Међутим, упркос свим притисцима, уценама и претњама којим је изложен, Владимир Јовановић је остао лојалан Демократској странци и својим политичким идејама и уверењима, тако да је и у овој кампањи један од најистакнутијих опозиционих активиста. Због свега тога, нећемо одустати од одбране Јовановића и пред домаћим и пред међународним судовима, ако затреба, а пружићемо заштиту и правну помоћ и свим другим грађанима који се због својих политичких ставова и деловања нађу на мети режима Александра Вучића и његових присталица,“ додао је Радојев.   

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ