lat

Kоцкар: Режим не брине о радницима, већ их искоришћава


ПОДЕЛИТЕ:

Демократска странка оштро се противи усвајању Нацрта Закона о радном ангажовању због повећаног обима посла у одређеним делатностима, који је предложила Влада Србије. Предложени закон неће сузбити сиву економију, а радници ће његовом применом бити стављени у још тежи положај.

Влада Србије предложеним законом ствара законске претпоставке за то да многи запослени на основу уговора о раду у будућности постану сезонски радници, јер је тако јефтиније за послодавца. То би несумњиво био још један корак у правцу претварања радника у Србији у робове 21. века.

Портпаролка Демократске странке Алиса Kоцкар истакла је да су најважније економско-социјалне теме овог месеца биле минимална зарада и цена сезонског рада, што делује невероватно у земљи чија се власт хвали фантастичним економским резултатима, некаквим буџетским суфицитима и незапамћеним растом БДП-а. "Јасно је да у Србији у овом тренутку не постоје институције које би заштитиле раднике. Овде постоји само један центар одлучивања, који се налази у самом врху Српске напредне странке, а радници нису у центру његове бриге. Напротив. Бојим се да до промене не може да дође пре промене режима, као и да ћемо за ту промену морати да се изборимо заједничким снагама и грађани, и удружења и покрети, и синдикати, и опозиционе партије,“ нагласила је Алиса Kоцкар.

С друге стране, причу око минималне зараде, баш као и сваку другу тему у недостатку било каквих опипљивих резултата, одлазећи режим користи како би скренуо пажњу са лавине афера коју представници власти неконтролисано производе.  Зараде јесу повећане, али је раст цена много већи, а не смемо да заборавимо да у просечну зараду на републичком нивоу улази и неколико зарада које по различитим основима примају разне Гордане Узелац, Мартиновићи, Орлићи...

„Демократска странка нарочиту пажњу поклања правима радника сматрајући их темељом државе. Да ли је нормално да предузеће чији су радници на минималцу има добит? Да ли је нормално да власник фирме која исплаћује минималну зараду вози ауто од преко 50.000 евра? ДС планира да пре свега ојача синдикате као партнере у борби за права запослених. Потом је неопходно вратити достојанство и оснажити инспекцију рада коју је владајући картел потпуно обесмислио и понизио. Kоначно, планирамо да изменом прописа контролу поштовања права запослених учинимо свеобухватном до те мере да никоме неће пасти на памет да помисли да дирне право радника. Ово не подразумева само исплату зараде од које може пристојно да се живи, већ и заштиту здравља на раду, враћање достојанства раднику кога неће моћи нико да шутира ма колико новца добио из буџета Републике и ма колико да је загадио животну средину,“ закључила је Алиса Kоцкар.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ