lat

Ко гостује у “Утиску” не може у Градској библиотеци


ПОДЕЛИТЕ:

Петар Пеца Поповић (1949), публициста, аутор неколико књига из области популарне културе, енциклопедијског знања, хроничар свога доба, рокер, звездаш, објавио је књигу „Пролећа у Топчидеру“ у издању Књижевне општине Вршац (КОВ). Књигу чини избор текстова објављених у дневним новинама Блиц у периоду од 2007. до 2019. године. Промоција књиге била је договорена за 20. фебруар (четвртак), у 18 часова, у просторијама Градске библиотеке у Вршцу. Плакати који најављују Пецино гостовање у Вршцу благовремено су одштампани и залепљени на видним местима по граду. Вршчани су са нестрпљењем ишчекивали сусрет са овим „човеком блиставог ума и великим шмекером“ како су га неки описали на друштвеним мрежама.

Међутим, Пеца Поповић је неколико дана раније, тачније у недељу, 16. фебруара, гостовао у ТВ емисији „Утисак недеље“ код Оље Бећковић. И како то већ бива, онај ко гостује у „Утиску“, врло брзо схвати да више није добродошао у јавним институцијама, јер „Утисак“ оставља баш дубоки утисак на актуелну власт. Тако је на сам дан промоције, негде око поднева, Весна Златичанин, директорка Градске библиотеке у Вршцу, из излога Библиотеке склонила плакат са најавом промоције Пецине књиге „Пролећа у Топчидеру“. Организатору промоције и издавачу КОВ-у је само кратко рекла да се промоција у Библиотеци отказује из „техничких разлога“. Тако је гостовање у Утиску недеље постало „технички разлог“, а „технички разлог“ је постао еуфемизам за „политичку (не)подобност“.

Доведен пред свршен чин, суочен са чињеницом да се простор предвиђен за промоцију књиге напрасно отказује шест сати пре заказане промоције, КОВ је био принуђен да промоцију организује у властитом простору, тачније у канцеларији, величине дневне собе. Па ипак, можда је баш ова чињеница да је дружење са „персоном нон гратом“, Петром Пецом Поповићем, одржано упркос опструкцији локалних СНС власти и да је у једну канцеларију стало четрдесетак људи, допринело томе да ће овај сусрет са „београдским шмекером“ Вршчани дуго памтити.

Иначе у књизи „Пролећа у Топчидеру“ нема ама баш ничег субверзивног. То је једна топла, искрена људска прича о историји Београда и Београђанима, у коме се Пецина лична историја и топографија на мајсторски начин преплиће са историјом наше престонице. Чак и током саме књижевне вечери није било ни речи о актуелном политичком тренутку.

На почетку књиге „Пролећа у Топчидеру“ као мото стоји турска пословица: „Бежи од града који лежи на две воде“. Многи грађани Србије би данас то преформулисали у: „Бежи од земље у којој забрањују писце“. Али, Пеца Поповић не само да није отишао из Београда, нити из Србије, него није мрдно ни из куће у којој се родио. Изабрао је да се бори за вредности у које верује, чврсто укорењен у свом Топчидеру, спреман да плати највишу цену. Један од твитераша је то лепо приметио: „Већина особа се љути што људи нису одважни и не дигну главу. Кад дође на њих ред онда некако заобиђу да се испрсе. Сигурност и незамерање као приоритет. Петар Пеца Поповић је од оних других. Рокер заувек.“

И да, погађате, никакви „технички разлози“ за отказивање промоције нису постојали. На сву срећу, није било ни пожара, ни поплаве, нити нестанка струје, нити инвазије Ванземаљаца у Библиотеку. Само једно од већ виђених изливања СНС власти у мозак.

Драгана Ракић, потпредседница Демократске странке и запослена у Градској библиотеци у Вршцу

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ