lat

Кад се СНС пензионер наљути на Вучића


ПОДЕЛИТЕ:

Протеклог викенда један од најчитанијих текстова на друштвеним мрежама било је писмо које је Александру Вучићу упутио један пензионер из Вршца. У том писму очајни пензионер је завапио: „Зашто Александре мучиш пензионере? Зашто се кола стално ломе на нама? Зашто си нас осудио на стални кућни затвор?... Зар треба када ова пошаст прође да завршимо живот у психијатријским болницама, или да се поубијамо због депресије и растеретимо пензиони фонд?... Понижени смо јер изгледа да смо испод нивоа кућних љубимаца који су добили дозволу да буду шетани у време полицијског часа.“ Једини захтев изнет у овом писму и упућен Вучићу (а коме би другом?) јесте да се најстаријим суграђанима омогући сат времена шетње дневно. Реалан и потпуно оправдан захтев, сложићемо се.

И ничег необичног не би било у овом писму, јер таквих је на хиљаде ових дана, да га није упутио и лично потписао др Предраг Мијатовић, један од оснивача Српске напредне странке. Наиме, 2008. године, тадашњи народни посланик Српске радикалне странке др Мијатовић заједно са још двојицом народних посланика основао је у Народној скупштини нов посланички клуб из кога је рођена Српска напредна странка. Испада да је тај политички визионар и гинеколог-акушер по струци, који је учествовао у порођају Српске радикалне странке и доласку на свет напредњака, данас потпуно маргинализован, понижен и доведен у позицију да тужака Вучића по фејсбуку, јер му овај ускраћује елементарна људска права. Одмах по објављивању писамцета, фејсбук профил пензионера-визионара Мијатовића био је затрпан СНС ботовским претњама и увредама, те се по ко зна који пут показало да напредњаци ником не праштају право на лични став и мишљење, чак ни властитим оснивачима. Са друге стране опозиција је у Мијатовићевом вапају видела херојски чин побуне против аутократе и трачак наде да је почело урушавање СНС-а изнутра.

Као што то обично бива – истина је негде на средини. Свако ко познаје Мијатовића зна да њему не пада на памет да буде неко ко ће дићи глас против неправде и кршења људских права и бити предводник у рушењу Вучића. Управо се Мијатовић у протекле четири године као одборник у Скупштини града Вршца истакао својим страсним говорима пуним мржње према женама које политички не мисле као он. Највероватније је због једног таквог радикалског говора пуног мизогиније и личних увреда упућених женама опозиционим одборницама смењен са места шефа одборничке групе Српске напредне странке. И након смене, овај седамдесетогодишњи пензионер-гинеколог није могао да издржи, а да политичке неистомишљенице из скупштинских клупа, од којих су три његове колегинице лекарке, а једна је библиотекарка, не назива „ментално болесним“, „недовољно лепим“, „нестручним“...

Док је радио као гинеколог др Мијатовића није пратио имиџ лекара који има много разумевања за своје пацијенткиње, зато нам је сада тешко да поверујемо да је пензионер Мијатовић напрасно постао емпатичан према мукама осталих пензионера. Пензионер Мијатовић ни у сну не би помислио да пише отворено писмо Вучићу само да је успео да добије „аусвајс“ који би му омогућио да се шетка по вршачким сокацима. Чак би се придружио Вучићу и подржавао његове сумануте одлуке из све снаге. Свако ко познаје овог неорадикала зна да је њему до људских права ко до лањског снега. Стога ово Мијатовићево писмо треба читати као удворичко мољакање за споствену удобност и лични интерес, а не као оштру критику Вучићеве политике иживљавања и ускраћивања општих људских права становништву. У крајњем случају, од једног лекара који је уз то и председник Управног одбора Опште болнице у Вршцу очекивали бисмо да пише озбиљније текстове о томе зашто су наше болнице неспремне дочекале епидемију вируса короне, без основних средстава, без јасних протокола, зашто су стотине медицинских радника биле ускраћене за заштитну опрему и сада су заражени вирусом Covid-19, а неки су чак и преминули.

Оно што не пише у писму то је да је пензионер Мијатовић осим што је жељан шетње и што тешко подноси забрану кретања и даље жељан политичког ангажмана. Како смо сазнали из добро обавештених извора, његова амбиција је била да поново, по ко зна који пут буде кандидат за народног посланика. Али, овог пута је извисио и мораће да се задовољи само кандидатуром за одборника у вршачкој скупштини. Питамо се: да ли ће сада понижени и увређени пензионер Мијатовић одустати од кандидатуре за одборника на предстојећим изборима? Или ће опет, зарад сопствених личних интереса да остане у странци у којој пензионере третирају „испод нивоа кућних љубимаца“?

Ми који познајемо политичке и професоналне квалитете гинеколога Мијатовића знамо одговор. Нема потребе да нам пише отворена писма по фејсбуку.

Драгана Ракић, потпредседница Демократске странке и одборница у Скупштини града Вршца

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ