lat

Кад се председнику слоши од Совиља


ПОДЕЛИТЕ:

Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас

Пре неки дан читавим регионом проширила се вест да је срчане проблеме имао човек кога обожавају од Вардара па до Триглава, кога са усхићењем и пажњом сви слушају, како они који га воле, тако и они ретки који га оспоравају због његових ставова, чија свака реч се упија и памти.

То је човек чија се популарност због свега што је урадио давно проширила на све републике некада заједничке домовине, а данас самосталне државе. Друштвене мреже су се усијале од порука подршке њему и породици које су стизале са свих страна.

Ђорђе Балашевић, кантаутор из Новог Сада, обавестио је јавност да отказује концерт у Крагујевцу због проблема са срцем.

Панонски морнар се хвала Богу и лекарима који још увек нису напустили Србију успешно опоравља. Неки добар ветар испуниће његова једра и ето га ускоро поново у Крагујевцу, Крушевцу, Београду, Сплиту, Љубљани и што је најважније, ето га поново међу својом породицом.

Истог дана срце је, баш као и најближи сарадници, почело да издаје још једну особу. Председник Српске напредне странке Александар Вучић завршио је, како смо обавештени од службеника његовог кабинета, на апаратима на Војномедицинској академији. И онако усијане друштвене мреже, појачале су радну температуру.

Грађане Србије свакако је забринуло додатно погоршање здравственог стања председника Српске напредне странке. А онда је шокирана јавност преко таблоидних партијских билтена и службеног гласника Српске напредне странке пинк боје обавештена да је председнику партије на власти, Александру Вучићу, позлило због питања новинара Миодрага Совиља из редакције телевизије Н1 и начина на који га је поставио.

Миодраг Совиљ је само радећи свој посао замолио председника Српске напредне странке да нас више не завитлава. Од пасионираног продавца малина и другог смрзнутог воћа, уредника грозоморног партијског таблоида који је истог тог председника Српске напредне странке називао будалом ако отпутује у Кину, одмах је уследила осуда овакве дрскости.

Он је овако постављено питање означио малтене као атентат. На пуцањ бича моментално је зарежао читав чопор газдиних хијена, кидишући на задату мету. По изјавама најближих сарадника, Александру Вучићу, председнику Српске напредне странке, толико се слошило од тог питања да је завршио у болници. Али хвала Свевишњем, преживео је и овај покушај „атентата“.

Сада му преостаје и да политички преживи, пошто је нагазна мина из Крушика, коју су му под ноге подметнули син Небојша са оцем Бранком, толико разарајућа да му је фотеља озбиљно напрсла.

Док се прашина због активирања ове мине још увек није слегла, а ехо те детонације разлегао се не само Србијом већ и васељеном, уследиле су моралне лекције и придике да је непримерено и злурадо на било који начин коментарисати изненадну болест особе која се напила од среће када су убијени Славко Ћурувија и Зоран Ђинђић. Пацијент, коме су још увек бриделе уши после састанка са Тањом Фајон, новом председницом Одбора за стабилизацију и придруживање Србије Европској унији, одмах је стављен на апарате. Али на ЕКГ апарату непрестано се очитавало:

„Крушик, Крушик, Крушик!“

Стање се додатно искомпликовало око поноћи, када је пацијент коначно решио да испуни квоту од два сата сна, јер се на уређајима за мерење притиска и срчаног ритма јасно ишчитавало:

„Оливер Ивановић, Омер Мехић, Станика Глигоријевић, сто муслимана за једног Србина…!“

На срећу пожртвовани лекари учинили су максималне напоре како би спречили да овако важан пацијент не доживи судбину Слободана Танасковића, кога су непозната лица са фантомкама прво везала у Херцеговачкој улици, где је радио као ноћни чувар, док су набилдовани момци рушили објекте у Савамали, а потом је због стреса преминуо од проблема са срцем на истој тој Војномедицинској академији после краћег лечења.

Сваки иоле нормалан човек жели да се посустали и посрнули председник Српске напредне странке опорави. Није ни неко задовољство поразити у нормалној изборној утакмици болесног човека.

За напредњаке тај меч се неумитно приближава, јер осмогодишњи медени месец са званичницима Европске уније је истекао. Сат немилосрдно откуцава, како рекоше. Важно је да Он сачека крај те утакмице у доброј кондицији.

И да утакмица буде фер, по правилима нормалности а не осионе напредне бахатости. Само здрав и прав човек у стању је да концентрисано одговара на питања тужиоца, да потврди да разуме оптужницу, да се суочи са последицама својих недела и злодела.

Уосталом много пута је Александар Вучић, председник Српске напредне странке, патетичним гласом изјављивао да је он сигуран да ће због својих напора да спроведе реформе завршити као један политичар са ових простора. Ја сам апсолутно сигуран да је мислио на Иву Санадера, бившег премијера Владе Републике Хрватске који је због кривичних дела из области корупције осуђен на 10 година затвора и конфискацију све имовине коју је стекао криминалним активностима.

А кад се и то деси, ваљда ће се ова земља поново звати Србија а не ови простори.

Аутор је члан ДС

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ