lat

Кад приоритет има напредњачки пацијент


ПОДЕЛИТЕ:

Ауторски текст Драгане Ракић за Данас

Шта је показао напад активиста владајуће странке на опозицију у Шапцу

Грађанке и грађани Србије нису били изненађени покушајем СНС активиста да у Шапцу изазову инциденте за које би оптужили опозицију, не би ли на тај начин пажњу јавности скренули са чињенице да се формира опозициони Савез за Србију. За многе од нас који имамо мишљење различито од политичке већине све је то већ виђено, јер смо одавно на својој кожи, на радним местима, у својим градовима и месним заједницама доживели исте ствари попут шабачког СНС циркуса. Сетимо се само локалних избора у Пећинцима, када је активиста СНС-а, извесни Саша Бежановић, пред камерама телевизије Пинк, без имало нелагоде, рекао да му је члан ДС-а отео мобилни телефон и бацио у канал, иако се на видео-снимку јасно види управо обрнута сцена! Или локални избори у Смедеревској Паланци, где су Игора Миленковића, шефа Изборног штаба Народне странке претукли активисти СНС-а, како тврде из врха Народне странке. Или недавно киднаповање одбоника у општини Алибунар где су се сукобиле две струје унутар СНС-а.

Нама, који годинама живимо у градовима које је окупирао СНС режим, „шабачки случај“ је привукао пажњу из других разлога: као прво, чињеница да је опозиција добила јавни простор (салу позоришта) где може грађанима да представи свој политички програм. У први мах се запиташ: како је могуће да опозиција за промоцију свог политичког програма добије позориште у Шапцу, док се истовремено по Србији читав низ представа политички цензурише и скида са репертоара, попут „Коштане“ Кокана Младеновића, монодраме „Наши дани“ Радослава Миленковића, или аутопоетског есеја „Ствар избора или зашто слушам Марчела“ Уроша Младеновића која је већ два пута забрањивана у Вршцу?!! Чак се и певачима забрањују концерти, попут Владе Георгијева у Смедереву.

Други куриозитет „шабачког случаја“ јесте чињеница да је неколико лекара запослених у шабачкој болници јавно, без цензуре, изнело своје стручно мишљење о повредама извесне Александре Крстић, функционерке СНС-а, коју су наводно ударили припадници опозиције. Ови лекари су само потврдили оно што су очевици већ знали – да нема никаквих повреда и да су пренемагање и глума само партијски задатак.

Поставља се питање: откуд толико грађанске храбрости међу појединим шабачким лекарима, кад знамо да је управо Шапчанин др Слободан Поповић у предизборној кампањи 2016. године обећао Александру Вучићу „сваки секунд, сваки милиметар“ свог и нашег живота?!! Кад знамо да су данас на челу наших болница директори са чланским картама СНС-а, чији је најважнији задатак да праве спискове „капиларних гласова“ и спискове путника за Вучићеве аутобусе?!

И онда се сетиш да је Шабац, поред Параћина и Чајетине, једини слободан град, у коме СНС није на власти. Само зато што напредњаци (још увек) нису успели да разоре институције у Шапцу, тамо је могуће чути другачије мишљење у медијима, у позоришту, на градском тргу. Само због тога грађани имају храбрости да пред камерама кажу како никог од активиста СНС-а који су дошли да митингују и провоцирају испред позоришта не познају, јер то и нису Шапчани, већ људи доведени са стране. Само због тога тамо лекари који су прегледали Александру Крстић и потписали једину могућу дијагнозу – да јој није ништа, неће добити отказ.

Можда те политика не интерсује баш нимало и можда ниси фан ни Кокана Младеновића, ни Ралета, ни Владе Георгијева, па ти је баш свеједно за њихове проблеме са цензуром. Али ти дефинитивно неће бити свеједно када на друштвеним мрежама прочиташ коментар једног од шабачких лекара који су прегледали лажну СНС пацијенткињу:

„У исто време пацијент са посекотином у пределу зглоба (на нож) и могућом повредом артерије и тетива седи у чекаоници и чека на преглед. На моје питање зашто њега не прегледамо прво због опасности од крварења добијам одговор да су добили наређење да ова пацијенткиња има приоритет. Па ви сад видите докле иде СНС кадар.“

Па сад замислите себе и своје дете у тој чекаоници...

Да ли вам је баш толико свеједно?

Драгана Ракић, потпредседница Демократске странке

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ