lat

Јевтић: Убиство Ваљевке уочи Дана сећања на жене жртве насиља


ПОДЕЛИТЕ:

„Дан сећања на жене жртве насиља поново дочекујемо суочени са застрашујућом ситуацијом у друштву и више него поражавајућом статистиком. Последња, седма убијена жена од почетка 2021. године је тридесетчетворогодишња Ваљевка. Према информацијама доступним јавности, починилац је бивши партнер који је већ био под мером забране приласка због породичног насиља. Ова жена се очито обраћала за помоћ надлежним институцијама и тражила заштиту. Да ли је дошло до пропуста у процени ризика? Да ли је њено убиство могло да буде спречено правовременом реакцијом институција?“ упитала је Александра Јевтић, чланица Главног одбора Демократске странке.

Према анализи Аутономног женског центра, у периоду од јуна 2017. године до јуна 2020. године, у Србији су убијене 84 жене, а свако пето убиство је извршено ватреним оружјем. У многим случајевима утврђени су пропусти институција, потврђују организације које се баве положајем жена у нашем друштву и Заштитник грађана, тако што пропуштају да проследе информације другим надлежним институцијама, да провере да ли насилник има оружје, да процене ризик од насиља по живот жене, умањују озбиљност насилничког понашања...

„Ми уДемократској странци сматрамо да је неопходно уложити више ресурса у превенцију јер ће једино превенцијадовести до смањења броја случајева насиља и у потпуности подржавамо препоруку Аутономног женског центра за оснивањепосебног надзорногтела које ће пратити случајеве убистава жена и указивати нам како најефикасније можемо да заштитимо грађанке Србије. Такође, захтевамо да се изврши контрола поступања надлежних институција како у овом, тако и у свим другим случајевима где су постојале раније пријаве насиља, јер неопходно је утврдити да ли је било пропуста и, ако их је било, санкционисати одговорне, како бисмо спречили да се овакви случајеви икада више понове,“ закључила је Александра Јевтић.

Информативна служба Демократске странке

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ