lat

Јавни сервис за манипулацију


ПОДЕЛИТЕ:

Ауторски текст Срђана Миливојевића за Данас

Када на Радио-телевизији Србије грађани чују вест да су дневне новине Данас опозициони Информер, јасно нам је да ће се ускоро додатно смањити проценат од 33% оних који верују медијском јавном сервису.

Саопштење у коме се једине објективне дневне новине, сврставају у ред таблоидних партијских гласила раме уз раме са билтенима напредне власти, је нешто на чему би садашњем руководству РТС позавидели и уредници ТВ Бастиље из деведесетих.

После оваквих бесмислених изјава, тешко да ће руководству јавног сервиса бити јасно зашто суботом ову зграду учесници грађанских протеста крече у пинк боју, а с времена на време фасада постане и местимично жута.

Али не због жутог Бујкета, већ због стотина жуманаца од јаја која се разливају са фасаде јавног сервиса, после сваког мало већег протеста грађна Србије.

На јавном сервису већ седам и по година нема објективних вести о збивањима у Србији. Верно пратећи све активности Александра Вучића, председника Српске напредне странке, ревносно нас извештавајући о њима у редовним, ванредним и специјалним информативним емисијама, РТС свесно преноси лажи једног човека који се предозирао влашћу.

Тиме јавни сервис не учествује само у изборној, већ и у предизборној крађи у режији свог главног и одговорног уредника Александра Вучића, сводећи свој информативни програм на бескрупулозну пропаганду једног диктатора.

РТС који би требало да грађанима који га финансирају омогући увид у ток и резултате избора, током ових седам година постао је један од стубова на којима почивају изборне нерегуларности.

Уместо јавног сервиса, свео се на сервис за манипулацију бирачима.

Уместо критичког и истинитог осврта на учинак сваког политичара, јавни сервис свесно обмањује грађане, фалсификује стварност, не либећи се да овој и оваквој власти приписује заслуге које ни у ком случају нису везане за данашње властодршце и овај период страховладе у Србији.

При томе, упосленици РТС се не устручавају да се бескрупулозно обрачунавају са малобројним новинарима који чврсто стоје на бранику професије, на бедему части, истине и угледа новинарског позива, што запослени у редакцији Данаса свакако раде од оснивања ових угледних дневних новина.

Док грађани Србије који сваког месеца кроз намет за РТС финансирају јавни сервис, с правом очекују да поред спортских резултата чују још неку истиниту информацију макар у информативнм емисијама, с малих екрана нас дочекују речи неаргументоване критике пуне једа, усмерене ка оно мало преосталих слободних медија који би требало да послуже као пример и путоказ, а не као добро обележена мета.

За то време ни речи о докторату Синише Малог, шверцу оружја из Србије у који су очигледно умешани поједини министри у влади и њихови очеви, о протесту студената, о грађанским протестима, о дивљању Мише Вацића.

Кад смо већ код овог екстремисте и скретничара фрескописаних возова у станици Топчидер, не треба заборавити да је џојстик за руковањем овом политичком креатуром у рукама Александра Вучића, а да су батерије у џепу Рамуша Харадинаја, одмах поред новчаника.

С обзиром да се на половини новембра, из вишегодишњег зимског сна разбудило Тужилаштво Републике Србије, које ће се позабавити дивљањем десничара, и да у Србији још увек има оних који кажу сви су исти, није згорег подсетити да је у време када је Борис Тадић био председник Србије а Демократска странка преузела одговорност за управљање Србијом, Миша Вацић био осуђен због својих јавно изнетих претњи, дискриминацију мањинских група, недозвољеног ношења оружја и да на градским изборима у Београду није прешао цензус.

Док се дивљањем десничара и новим скандалима у режији властодржаца прави димна завеса која треба да покрије неке велике афере, ваљало би знати да грађани Србије с нестрпљењем очекују да се на Радио телевизији Србије појави вест о пословању Крушика и тешким злоупотребама које је открио и обелоданио Александар Обрадовић, узбуњивач из Ваљева.

Али уместо да се истраже наводи овог човека истражује се он. Александар Обрадовић је због притиска јавности, притвор Централног затвора заменио кућним притвором. За сада још увек није ослобођен сваког кривичног гоњења, нити су против главно осумњичених подигнуте оптужнице.

Апсолутно сам сигуран да у полицији, тужилаштву, управи царина и свакој другој институцији, седи макар по један Александар Обрадовић. Па и у Радио телевизији Србије.

Верујем и сигуран сам да ће се макар један човек на РТС-у осмелити да нам саопшти да је у притвору погрешан Александар. И да је време да у притвор оде онај прави.

Како би коначно сви људи у овој земљи били слободни.

Аутор је члан ДС

(Извор: Данас)

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ