ћир

Jakovljević – Valjevo zaslužuje bolje


PODELITE:

Zoran Jakovljević, kandidat za predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke u Valjevu i nekadašnji gradonačelnik Valjeva, govorio je za naš sajt o svojim motivima za kandidovanje i povratak u aktivno bavljenje politikom, refrormama koje su pred valjevskim odborom i Demokratskom strankom, ali i trenutnoj političkoj situaciji i planovima za budućnost.

1. Ovog vikenda se u Gradskom odboru Demokratske stranke u Valjevu održavaju izbori za novo rukovodstvo. Koji su bili Vaši motivi da se ponovo politički angažujete i kandidujete za predsednika odbora?

Dugo je ta odluka tinjala i sazrevala u meni, do trenutka kada sam je konačno doneo. Moj jedini politički izbor uvek je bila Demokratska stranka. Prelomni trenutak za ponovno aktiviranje bio je kada sam prepoznao iskrenu nameru predsednika stranke dr Zorana Lutovca da napravi rezove u stranci i da na demokratski način raščisti situaciju u članstvu, kako bi oni koji su istinski i iskreno posvećeni principima i vrednostima DS-a dobili priliku za delovanje.

Takođe, kada pogledam šta i na koji način radi aktuelna gradska vlast, kao što je primer najave lokalne samouprave da na mesto glavnog urbaniste Valjeva postavi osobu koja nije iz Valjeva i koja nema reference neophodne za takvu funkciju, shvatio sam da je moja obaveza i odgovornost da se ponovo angažujem. Valjevo ima dugu tradiciju u urbanizmu i mnogo izvanrednih stručnjaka iz te oblasti. Ovim, a i drugim potezima gradska vlast svakodnevnopokazuje neviđenu bahatost, koja je im je trenutno najdominantnija osobina. Smatrao sam da nije u redu sedeti i ćutati, pogotovo to ne bi trebalo da radimo mi - sa životnim, profesionalnim i političkim iskustvom. Valjevo zaslužuje bolje. Takođe, želeo bih da kažem da su na moju odluku pozitivno uticali i članovi i članice stranke koji su od 2012. godine do danas održali aktivnost valjevskog odbora, a posebno onima koji su bili tu dok je naš odbor bio u statusu povereništva. Ti ljudi će činiti kostur našeg Gradskog odbora.


2. Da li veština “obezbeđivanja članarina” koja je u prošlosti odnosila prevagu u izboru rukovodstva (na raznim nivoima) više nije “na ceni”? Da li je došlo vreme da se u stranci ponovo cene čestitost,obrazovanje, ozbiljnost i posvećenost?

Prekinuli smo sa lošim praksama iz prošlosti i trudićemo se da se držimo upravo onih vrednosti koje su pomenute u samom pitanju - čestitosti, obrazovanja, ozbiljnosti i posvećenosti. Predstojeći izbori će biti dokaz takvog novog stava u izbornom postupku i biće jasna poruka dasu se stvari u Demokratskoj stranci promenile, da je došlo neko drugo vreme. Želimo na svom primeru da pokažemo da su promene moguće i da su one dobre za sve,i za samu stranku iza građane i društvo u celini.

3. S obzirom na prilike i aktere na političkoj sceni Valjeva, kako procenjujete prostor za delovanje Demokratske stranke?

Prostor za delovanje je veliki. Demokratska stranka mora i može ponovo da bude glavni motor modernizacije, promoter evropskih vrednostii u Valjevu i celoj Sbiji.Valjevske demokrate uspele su da iu statusu povereništva održe stranku aktivnom, učešćem u organizaciji protesta “1 od 5 miliona”, konstantnim pružanjem podrške našem sugrađaninu, uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću.Prikupljali smo potpise za njegovo puštanje iz kućnog pritvora, organizovali smo preko dvadesetak tribina, aktivno učestvovali u kampanji bojkota… U nekim od ovih aktivnosti smo imali partnere, i u našem i njihovom interesu je da se i oni više aktiviraju. Ne mislim samo na drugi političke aktere u Valjevu, već i na građanske pokrete i udruženja građana, koji su spremni na saradnju. Smatram da je potrebno udruživati se u prirodne koalicije,a ne na silu i po cenu svega, jer nam je dosadašnje iskustvo pokazalo da to nije uvek bilo dobro.

4. Demokratska stranka je bila ključni akter velikih promena, ali i velikih razočarenja. Na koji način planirate i mislite da bi Demokratska stranka mogla da povrati izgubljeno poverenje? Da li se u Demokratskoj stranci prepoznaju “naučene lekcije”?

Demokratska stranka je naučila lekcije, suočila se greškama iz prethodnog perioda i danas svojim delovanjem pokazuje da je svesna toga, ali i da je promena moguća. Demokratska stranka je kao ključni akter učestvovala u gotovo svim važnim društvenim promenama. Očekivanja građana su bila ponekad nerealno velika, nismo uvek davali dobre odgovore i zato je i dolazilo do razočarenja.Pristajali smo na kompromise, kao što je bilo “pomirenje” sa SPS-om, imali smo loša kadrovska rešenja, građani su to prepoznali, dali svoj sud na izborima i više nas, nažalost, ne percipiraju kao nosioce promena. Ali, ja verujem da se percepcija javnosti i realnost razlikuju i boriću se da se to promeni. Poverenje možemo da vratimo samo strpljivim radom i delovanjem koje će pokazati građanima da smo spremni da se menjamo na bolje. Radimo na tome da se stranka organizaciono usredsredi na aktivnije delovanje i bolju komunikaciju s građanima, da istinski čuje građane, da bude otvorena i za one koji nisu članovi stranke.

5. Gde je danas baza glasača Demokratske stranke i gde mislite da bi u budućnosti mogla da bude? Ko su građani kojima se Demokratska stranka obraća?

Najveća baza glasača DS-a bila je u velikom broju građana proevropski orjentisani, ali oni suse nažalost,i vrlo često opravdano, razočarali potezima vrha stranke od 2008. godine, pa na ovamo. Verujem da reforme koje je pokrenuo predsednik Lutovac, mogu vratiti razočarane građana.Moramo im poslati poruku da se promena u Demokratskoj stranci dogodila, da nam poveruju u iskrenost naših namera, da pokušamo da ih ubedimo da seponovo aktiviraju i daju svoj doprinos promenama na bolje u Srbiji. Verujem da će ovakav pristup vratiti i članove koji su se pasivizirali, ali takođe verujem da će doći i novi ljudi. To je dug proces i čeka nas ogroman posao. Moraćemo jasnije da se pozicioniramo kao socijaldemokratska stranka čiju bazu predstavljaju radnici u privredi, zdravstvu, obrazovanju, kulturi, admnistraciji, srednji sloj društva, ali i intelektualci, kao i radnici, zemljoradnici, mali privrednici. Ovakvom, partokratskom društvu, neophodna je snažna stranka socijaldemokratske orijentacije.

Izvor: Direktno

PRATITE NAS

Postani član

KATEGORIJE