lat

Интервју председника ДС Зорана Лутовца за Недељник


ПОДЕЛИТЕ:

Како бисте оценили рад ДС у претходних 30 година?

Годишњице су обично прилика да се осврнемо уназад и подсетимо лепих ствари и достигнућа. Демократска странка има на шта да се осврне, с поносом. Међутим, није време да се бавимо прошлошћу са носталгијом, него да подсетимо на оно што је било како би смо извукли поуке и били бољи и успешнији у будућности. Зато је важно подсетити да је Демократска странка разбила једнопартијски монопол пре 30 година и улила наду грађанима да можемо постати уређена демократска држава која ће почивати на слободи и владавини права, на поштовању људских права и уважавању различитости. Што је Демократска странка била јача, те вредности су биле присутније у нашем друштву. Све што је било добро урађено у нашем друштву у последњих 30 година урађено је уз велики допринос демократа.

Шта је ДС значила за Србију 1990, а шта данас?

Током последњих тридесет година Демократска странка је била глас разума у најтежим временима за нашу земљу, а затим и мотор промена и модернизације. Некада су демократе враћале веру да постоје честити људи који делају у корист општег добра и будиле наду да је промена не само могућа, већ и извесна. Ту улогу морамо преузети и данас. Морамо бити важан чинилац у фронту одбране основних грађанских и демократских вредности. Морамо се борити да се у наше друштво врати солидарност. Солидарност са прогоњенима, солидарност са осиромашенима, са обесправљенима. Од кад сам постао председник ДС-а стално обилазим Србију и знам да у сваком граду и сваком селу постоји тврдо језгро истинских демократа, честитих људи, посвећених јавном добру, који већ тридесет година истрајавају у својим идеалима. Овај аутократски режим поново је мобилисао те људе и ја сам поносан што је странка коју водим сачињена баш од таквих људи.

Прошли смо и још увек пролазимо кроз тежак период. Али и у том периоду показали смо да поштујемо демократске вредности и демократску процедуру, и када освајамо власт и када је предајемо и када организујемо свој страначки живот. И то је оно на шта смо поносни. Да би они који долазе после нас били поносни мораћемо много да радимо на себи како бисмо боље заступали грађане и јавни интерес. Из сваке наше акције или активности би требало да се види да се боримо за друштво социјалне правде, људских права и владавине закона. Бићемо уверљиви ако делима, а не само речима свакога дана то показујемо. Само тако ћемо да вратимо поверење грађана, само тако ћемо да вратимо странку грађанима Србије.

У протеклим годинама било је и грешака раду, шта су по Вашој оцени највеће грешке које су начињене у раду ДС?

Није урађено довољно да се ојачају институције које би штитиле јавни интерес. Нисмо увек препознавали каријеристе у нашим редовима који су радили у сопственом интересу, а не у интересу грађана. Понекада смо правили штетне компромисе у нади да ће то донети дугорочни бољитак, при томе прецењујући сопствене капацитете да се изборимо са њиховим негативним последицама. Укратко, нисмо изградили систем који би штитио заједницу и појединце од искушења злоупотребе власти. То није ни било лако учинити после толико година проведених у разним облицима аутократије, али је свакако могло више да се уради.

Шта су даљи приоритети? Да ли је ДС у овом тренутку ближи уједињењу или можда новом разједињењу?

Приоритет Демократске странке је да се у потпуности посвети борби за нормализацију политичког живота у Србији. То пре свега значи обезбеђивање елементарних услова за слободне и поштене изборе. Потом, да на првим слободним изборима изађемо пред грађане са нашом визијом модерне, европске Србије и да конкретним програмом, најбољим идејама и честитим људима освојимо њихово поверење да развијамо нашу земљу. Демократска странка је снажно и бескомпромисно посвећена заједничкој борби грађана и опозиције за нормалну Србију, као што ће бити спремна и за други корак. Зато крећемо од себе. Мењамо сопствену странку како бисмо могли да мењамо Србију. Вредно радимо и на кадровском, и на организационом и програмском оснаживању странке.

Тај процес није лак јер подразумева две супротстављене вредности. Са једне стране Демократска странка је увек била и биће странка слободоумних и мислећих људи. Она јесте и мора бити странка где се чује другачије мишљење. Странка где се вођи не аплаудира, већ странка где се све одлуке руководства преиспитују. Са друге стране, одређена доза самоконтроле и озбиљности мора да постоји у организацији која претендује да једног дана води државу. Дакле, свакако је потребна жива унутарстаначка расправа али када се донесе нека одлука, и то са јасном већином, онда она мора бити обавезујућа за сваког ко жели да буде члан странке. На пример, одлука о оснивању Савеза за Србију је донета са свега 9 гласова против, од скоро 200 присутних. Када се гласало о бојкоту било је свега 4 гласа против. У најмању руку је неозбиљно да сада та мањина сматра да је њихов глас вреднији од огромне већине која је доносила одлуке.

Коначно, исправност нашег деловања потврђује и враћање старих чланова у Демократску странку, појединачно и кроз процес уједињења. Очекујем да ће тај процес ускоро бити и правно и технички завршен. Видимо да и грађани поздрављају уједињење и препознају га као политички зрео и конструктиван корак. ДС ће, такође, бити отворена и за неке друге странке, удружења, покрете и појединце. Крајње је време да се одговорно бавимо огромним бројем тема које се тичу грађана и које нас уједињују, а да догматске разлике оставимо за седнице органа странке.

Какав је данас однос ДС-а према њеним оснивачима? Мислите ли да је ДС исправно реаговала када је реч о Драгољубу Мићуновићу, након оптужби које је на његов рачун упутио Бошко Обрадовић?

На потпуно непримерене речи упућене професору Мићуновићу реаговали смо примерено у јавности и странка и ја, као што сам реаговао веома оштро и на седници председништва Савеза за Србију. Недопустиво је да се на тај начин било ко обраћа професору Мићуновићу, али и било коме другом. Ми сами морамо бити пример промена, а оне, без икаквог компромиса, морају искључити речник недостојан одговорних људи. Дакле, критика ставова и поступака је део демократске политичке културе, али дисквалификација личности је апсолутно недопустива. Демократе би морале према свим својим члановима и чланицама да се односе са дужним поштовањем, као што се од сваког свог члана очекује да поштује Демократску странку.

Неке од демократских идеја, попут оне о европским интеграцијама, преузео је владајући СНС. Да ли то видите као вашу победу или пораз?

То је комплексно питање. Са једне стране мора нам бити драго што је европска идеја постала готово опште прихватљива у јавном дискурсу и што је популистичка странка попут СНС-а преузела ту идеју, макар и само декларативно. Са друге стране, чињеница да је СНС идеју европских интеграција преузела из прагматичних разлога, а не зато што верује у њу, суштински девалвира њен значај. Могли бисмо рећи да је СНС, заправо, преузела само европски наратив Демократске странке. Зато њихова „европска идеја“ заправо почива на пукој прокламацији без стварног разумевања шта то заправо значи. То је видљиво голим оком, нису потребне неке дубинске анализе. Ако не маре за владавину права, поделу власти, поштовање људских права, ако се у медијима под њиховом контролом води антизападна кампања и ако се готово свакодневно измишљају нови поводи за сукобе са суседима, онда је јасно да они нису стварно за европске интеграције. За Демократску странку Србија има јасан пут, а то је пут у Европу. Бриселу поручујемо да не желимо стабилократију, него демократски уређену државу. Не желимо да Србија буде стабилна у аутократији, сиромаштву и корупцији. Желимо да Србија буде демократска, модерна и развијена земља европских вредности - на тим основама стабилна чланица породице европских земаља.

Извор: Недељник

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ