lat

Говор др Бранимира Јованчићевића у Бору (25.3.2022)


ПОДЕЛИТЕ:

Даме и господо, драги Борани,

Подриње са јадаритом, затим Ваљево, Мионица, Пожега, Макиш са водоизвориштем, Велико ратно острво на ушћу Саве у Дунав, еутрификација језера Врутци крај Ужица, острва од отпада на Дрини у језеру Перућац, покушај експлоатације злата помоћу натријум цијанида у Жагубици, дивље депоније и јавне површине затрпане комуналним отпадом, загђене реке и језера, смог и ПМ честице у ваздуху Београда, Ваљева, Чачка, Лознице, Смедерва. И ко зна шта још би се могло навести на овој црној листи која карактерише стање животне средине у Србији данас.

А на врху пирамиде Бор. Да сам све ово набрајао по приоритетима, на велику жалост, регион Бора и Мајданпека био би на првом месту.

У времену када цео свет улаже огромне напоре да се еколошко стање планете Земље поправи, у Србији никад јачи удар на воду, ваздух и земљиште.

А шта да и очекујемо кад наш одлазећи председник каже да стране фирме радо долазе у Србију, јер овде нису принуђене да улажу средства и енергију за заштиту животне средине. Можда би кинеске компаније у Смедереву и овде у Бору и пробале да спрече  емисију загађајућих супстанци, да им је неко рекао да то треба и да ураде.

Поступак добијања бакра из руде, најчешче халкопирита, се заснива на селективној оксидацији једног дела сулфиде гвожђа (1. фаза), на одвајању оксидационих производа и највећег дела примеса у облику згуре од полупроизвода бакарног камена (2. фаза) и на селективној оксидацији сумпора (3. фаза) у присуству бакра. Читав процесс се састоји у припреми услова за извођење завршне реакције у 3. фази у кој се добија и СО2.

Kаква је судбина добијеног сумпор диоксида? Не постоји загађујућа супстанца која у ваздуху може да направи већу штету. Лако се оксидује до СО3, који са водом даје хигроскопну сумпорну киселину. Она је нуклеус за стварање ПМ честица и смога. Омогућава појаву киселих киша. Уколико се судбина овог оксида не решава на ваљан начин, према грађанима овог региона чини се смртни грех. Због тога редовни пратилац оваквих рудника и постројења јесте и поступак за добијање сумпорне киселине. На тај начин се СО2 употреби, уместо да се емитује у атмосферу. Да ли кинеска компанија то ради, то ви најбоље можете да осетите, и најбоље можете да знате.

Због тога, пре него почне екплоатација руде бакра у Чукару Пеки, мора се проверити количина сумпора у њој. Грађани Бора, добро се распитајте колико та руда има сумпора. Тражите да анлизу уради више овлашћених лабораторија, у супротном, озбиљно ризикујете своје животе и животе своје деце.

У процесу електролизе ради добијања електролитичког бакра, у анодном муљу се издвајају и племенити метали. Борско злато из анодног муља неко други узима. Kаква је то штета!

Данас смо ту да вам кажемо да смо спремни да ово време својеврсног  безнађа прекинемо. Данас су у Бору они који су остварени у својим радним каријерама, људи који нису ушли у политику зарад себе и својих, већ они који су спремни да се ставе на услугу грађана и државе Србије. Окупили смо се у савезу Уједињени за победу Србије. Ми смо се ујединили да би Србија победила.

Драги моји Борани, изађите 3. априла на изборе и заокружите број пет за парламентарну листу коју предводи Мариника Тепић, и број четири на председничким изборима, да бисмо генерала Здравка Поноша изабрали за новог председника. Са одговорношћу вам тврдим да нећете погрешити. Да тако вратимо достојанство Србији и њеним грађанима, да вратимо слободу, да повратимо један нормалан вишестраначки политички систем, у коме ће најбољи одлучивати. А у таквом амбијенту биће потпуно нормално да се нагомилани еколошки проблеми у овом региону реше. Само једним добро дефинисаним стратегијским приступом у области животне средине и њене заштите наведене бројне проблеме можемо да елминишемо.  

Живели Борани. За Бор, за Србију, за опстанак наш и опстанак наших потомака.

До победе! Број 5! Број 4!

ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ