lat

Годишњица велике победе грађана Србије


ПОДЕЛИТЕ:

На данашњи дан, 24. септембра, грађани Србије су великом изборном победом, окончали владавину Слободана Милошевића.

Епоху Милошевића су обележили ратови, ратни злочини, политичка убиства, ескалација организованог криминала, хиперинфлација, бесомучна пљачка грађана, сиромаштво и национални порази којима је поништено све оно за шта су се у деветнаестом и двадесетом веку жртвовали милиони наших предака. Иза Слободана Милошевића су остали понижена и опљачкана Србија и грађани са поново побуђеном надом да је тешким искушењима коначно дошао крај. Нажалост, Слободан Милошевич је одбио да призна пораз, тако да су грађани своју изборну победу морали да потврде величанственом демонстрацијом грађанске храбрости и одлучности 5. октобра.

Млади људи рођени тог дана данас имају 21 годину, без довољно могућности да знају какву је Србију иза себе оставио Милошевић и какви су напори и искушења чекали др Зорана Ђинђића, првог демократског  премијера Србије и његову владу у покишају да стабилизују Србију и врате је у свет из кога је била изопштена.

За  25 месеци и 15 дана, колико је прошло од избора владе Зорана Диндића 25. јануара 2001. до његовог трагичног убиства 12. марта 2003. године, та влада је омогућила да просечна плата оних који су је примали септембра 2000. са 35 евра  порасте на 164 евра. Заустављена је  галопирајућа инфлација са 113% и сведена на инфлацију од 8%. На међународној донаторској конференцији јуна 2001. године прикупљено је 1.280.000.000 долара за Србију а међународни повериоци су нам у наредним месецима отписали скоро две трећине старог дуга.
2000. године земља је била у потпуној међународној изолацији. Од 2001. до 2003, после повратка у УН, обновљено је чланство у свим значајним међународним организацијама, укључујући и међународне финансијске институције ММФ и Светску банку. Почетком априла 2003, у ванредном стању, СРЈ примљена и у Савет Европе, што је била потврда реформи изведених у време Владе Зорана Ђинђића.

Исплаћене су све заостале пензије, дечји додаци и накнаде за материјално обезбеђење породице које су касниле по више година. На дан преузимања дужности премијера, пензије земљорадницима су касниле 36 месеци, дечји додаци 24 месеца, а материјално обезбеђење породице 26 месеци, а пензије су касниле више од 2 месеца. Kомплетно је обновљено 800 километара путева који су затечени у стању потпуне запуштености и девастације. Почело је враћање "старе" девизне штедње" која је опљачкана током деведестих у износу од 5 милијарди евра.

Ухапшени су начелници ресора Државне безбедности и најважнији полицијски руководиоци. Само овај мали део од онога што је урађено јасно сведочи о размерама пропасти са којом смо се суочили по преузимању одговорности за управљање Србијом.

Трагично је да смо данас, 21 годину од тог догађаја једнако далеко од шансе да мафијашку власт мењамо на слободним изборима јер у Србији нема ни слободе ни избора. Мафија која је узурпирала Србију не показује вољу да икада одступи са власти. Важно је подсећање на значај 24. септембра, да грађанима Србије пружимо јаку веру да у овој земљи још увек има људи који су спремни да победе мафију и организовани криминал и врате слободу у Србију, без обзира који пут те борбе буде диктирао овај мафијашки режим.

Информативна служба Демократске странке


ПРАТИТЕ НАС

Постани члан

КАТЕГОРИЈЕ